KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: 1 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ró¿ne porady praktyczne  (Przeczytany 1262 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« : Marzec 07, 2014, 11:01:57 »

Porady ró¿ne:

 - Herbata zu¿yta jest dobrym nawozem dla kwiatów pokojowych.

 - Zapach cebuli zostanie usuniêty z no¿a, gdy przeci±gniemy nó¿ przez surow± marchew.

 - Niemi³y zapach rybi z naczyñ usunie siê fusami z kawy.

 - Chc±c od¶wie¿yæ stare sztuæce ze stali nierdzewnej, nale¿y je w³o¿yæ do wody w której gotowa³y siê ziemniaki, pozostawiæ w takiej k±pieli na 10 minut, a nastêpnie przemyæ w wodzie utlenionej, wytrzeæ do sucha i wypolerowaæ kawa³kiwm zamszu.

 - Kwiaty pokojowe jest bardzo korzystnie podlewaæ wod±, w której przemywa³o siê miêso.

 - Ciasto zachowa d³u¿ej ¶wie¿o¶æ, bêdzie d³ugo pulchne i wilgotne, je¶li do pojemnika, gdzie je przechowujemy, w³o¿ymy kawa³ek ¶wie¿ego chleba, najlepiej razowego.

 - Aby mieæ zawsze ¶wie¿y sok z cytryny nale¿y wycisn±æ cytryny, nastêpnie wlaæ sok w plastykowe pojemniczki do robienia lodu i zamroziæ. Zamro¿one kostki prze³o¿yæ do foliowej torebki i trzymaæ w zamra¿alniku.

 - Plamy z rdzy z foremek do ciasta mo¿na sczy¶ciæ namydlon± stalow± wat±, a potem foremkê dobrze umyæ i wysuszyæ.

 - Przy przesadzaniu ro¶lin doniczkowych, dobrze jest w³o¿yæ do ziemi strzêpy starej g±bki. Utrzymuje powietrze i wilgoæ.

 - Aby zabezpieczyæ siê przed nalotem komarów w pokoju, nale¿y postawiæ na parapecie okna bukiet z li¶ci orzecha w³oskiego, to je skutecznie odstraszy, gdy¿ one nie znosz± jego zapachu.

 - Aby kwiaty ciête, przetrzymywane d³ugo bez wody, np. w podró¿y, nie zwiêd³y, nale¿y koñce ich ³odyg wbiæ w ¶wie¿y ogórek o odciêtym czubku.

 - Je¿eli brakuje nam jajek, to jajka w cie¶cie mo¿na zast±piæ ¿elatyn±. Jedna ³y¿ka sto³owa ¿elatyny dodana do ciasta zastêpuje 3 jajka. Trzeba zalaæ ¿elatynê niewielk± ilo¶ci± zimnej wody, agdy rozpu¶ci siê po kilku minutach, dolaæ szklankê gor±cej wody i ubijaæ tê masê trzepaczk± lub mikserem, a¿ stanie siê puszysta. Dodaæ do ciasta zamiast jaj.

 - Je¿eli chcemy mieæ zawsze ¶wie¿y sok z cytryny, to trzeba wycisn±æ ¶wie¿e cytryny, a sok wlaæ w plastykowe pojemniczki do robienia lodu i zamroziæ. Zamro¿one kostki prze³o¿yæ do foliowej torebki i trzymaæ w zamra¿alniku.

 - Duszona cebula bêdzie mia³a delikatny smak i ¶liczny, z³oty kolor, je¶li plasterki przeznaczone do sma¿enia w³o¿ymy na 15 minut do ¶wie¿ego mleka i os±czymy przed po³o¿eniem na patelni.

 - Aby od¶wie¿yæ kromkê czerstwego chleba trzeba po³o¿yæ kromkê na talerzyku, umie¶ciæ talerzyk w patelni, wlaæ ko³o niego pó³ szklanki wody, nakryæ wszystko pokrywk± i doprowadziæ do zagotowania wody, a nastêpnie pozwoliæ jej doszczêtnie wyparowaæ.                                                             

 - Migda³y przed dodaniem do ciasta nale¿y umyæ i namoczyæ w mleku przeznaczonym do wlania w ciasto. Wtedy migda³y bêd± mia³y intensywniejszy zapach i nie wysusz± ciasta.

 - Rodzynki przed w³o¿eniem do ciasta nale¿y umyæ, namoczyæ, dobrze os±czyæ, a potem w³o¿yæ w roztopione mas³o, i na koniec otoczyæ w m±ce. Tak przygotowane nie opadn± na dno.

 - Aby grzyby kurki d³ugo siê nie dusi³y i nie by³y twarde, to do oczyszczenia kurek nie nale¿y u¿ywaæ no¿a ani innego metalowago narzêdzia, gdy¿ kurki tego w³a¶nie najbardziej nie lubi±. W zetkniêciu z metalem twardniej±. Nale¿y je czy¶ciæ w wodzie i ³amaæ rêkami, nastêpnie przyrz±dziæ normalnie, wed³ug kulinarnego przepisu.

 - Je¶li chcemy przechowywaæ ¿ó³tka oddzielone od bia³ka, to jest taki sposób, ¿e ¿ó³tko wyjête z bia³ka, nie uszkodzone, przechowuje siê doskonale w zimnej wodzie. A drugi sposób jest taki, ¿e ¿ó³tka wk³adamy do s³oika i pokrywamy je stopionym mas³em, ale nie za gor±cym. Przechowywaæ w lodówce.

 - Aby sprawdziæ przed rozbiciem skorupki, czy jajko jest ¶wie¿e, to trzeba do 1 litra wody wsypaæ 10 deka soli, zamieszaæ, aby sól siê rozpu¶ci³a i w ten roztwór w³o¿yæ jajko. Je¶li jest ca³kiem ¶wie¿e, to opadnie na dno, a im starsze tym wy¿ej p³ywa.

 - Masê jajecznicy mo¿na powiêkszyæ przez dodanie tartej bu³ki rozmoczonej w mleku - 1 p³aska ³y¿ka sto³owa bu³ki zalana 1 ³y¿k± sto³ow± mleka, na 1 jajko. Bêdzie to oczywi¶cie inna jajecznica.

 - W upalne dni mleko nie zwarzy siê podczas gotowania, je¶li rozm±cimy w nim odrobinê cukru.

 - ¦wie¿e miêso, zalane mlekiem (które siê niebawem zsiada) utrzymuje przez kilka dni jego doskona³± ¶wie¿o¶æ.

 - Piernik bêdzie mia³ znacznie lepszy smak i kolor, je¶li do ciasta doda siê mielonej gorzkiej czekolady, a zamiast mleka u¿yje siê mocnej, zimnej kawy.

 - Aby pozbawiæ rybê morsk± nieprzyjemnego zapachu i dodaæ jej smaku, nale¿y j± moczyæ w ¶wie¿ym mleku przez 2 godziny.

 - Ple¶nieniu bia³ego sera mo¿na zapobiec przez przechowywanie go w lodówce, w zamkniêtym pojemniku razem z kostk± cukru. Ser pozostaje d³ugo wilgotny i ¶wie¿y.

 - Miêso i ryby mo¿na sma¿yæ bez t³uszczu, je¶li posypie siê gor±c± patelniê szczypt± grubej soli. Trzeba poczekaæ, a¿ kryszta³ki soli zaczn± podskakiwaæ i po³o¿yæ na nich miêso czy rybê bez obawy, ¿e przyklej± siê do dna.

 - Jab³ka i gruszki dodawane do surówek nie ¶ciemniej±, je¶li zanurzymy je na chwilê w lekko osolonej wodzie.

 - Szczypta soli dodana do gotuj±cego siê rabarbaru odkwasza go w znacznej mierze.

 - Twarde jab³ka zmiêkn± szybko, gdy do gotowania dodamy odrobinê soli.

 - Odrobina soli dodana do kakao podnosi smak kremu czekoladowego i polewy na torcie.

 - Cytrusy oprószone lekko sol± maj± znacznie lepszy smak.

 - Cebula usuwa zapach przypalonego t³uszczu, dlatego patelniê z przypalonym t³uszczem nale¿y natychmiast przetrzeæ rozkrojon± cebul±.

 - Aby kalafior, brukselka i kapusta podczas gotowania nie zionê³y przykrym zapachem, trzeba w chwili zagotowania siê ich, wrzuciæ do garnka skórkê suchego chleba lub ga³±zki zielonej pietruszki.

 - ¯eby pieczone w piekarniku ziemniaki mia³y chrupk± skórkê i stanowi³y przys³owiowe niebo w gêbie, trzeba je najpierw obgotowaæ przez 5 minut w wodzie, potem oroczyæ w m±ce i dopiero piec jak zwykle.

 - Solniczkê, przed wsypaniem do niej soli, trzeba dok³adnie osuszyæ, nastêpnie na dno w³o¿yæ kilka ziarenek ry¿u, które nie pozwol± soli zwilgotnieæ i stwardnieæ.

 
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

devgru pd-wp mixblackcity nome corleone