CHRUPI¡CE SKRZYDE£KAPotrzebujemy:
1 kg skrzyde³ek (10 sztuk = 20 kawa³ków)
1 ³y¿eczkê s³odkiej papryki
1/2 ³y¿eczki ostrej papryki
sól
ciasto nale¶nikowe:
1 du¿e jajko
3/4 szklanki m±ki
1/2 szklanki mleka
1/4 ³y¿eczki ostrej papryki
sól
dodatkowo:
m±kê
olej rzepakowy
Wykonanie:
Skrzyde³ka myjemy, przekrawamy w stawach na 3 czê¶ci. Najcieñsze czê¶ci (lotki) wyrzucamy. Dodajemy przyprawy, nacieramy, odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy ciasto nale¶nikowe. Wszystkie sk³adniki mieszamy ze sob± przy pomocy miksera do uzyskania g³adkiej, jednolitej konsystencji. Do gotowego ciasta wrzucamy przyprawione skrzyde³ka, mieszamy, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Na g³êbokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy du¿± ilo¶æ oleju.
Kawa³ki kurczaka dok³adnie pokryte ciastem obtaczamy w m±ce (nadmiar strzepujemy) i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Sma¿ymy na ¶rednim ogniu 10-15 minut do zrumienienia.
Usma¿one skrzyde³ka wyk³adamy na talerz wy³o¿ony papierowym rêcznikiem który wch³onie nadmiar t³uszczu.
Smacznego