KWIATY
Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj siê
Rejestracja
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
KWIATY
>
Kawiarenka
>
Kuchnia
(Moderator:
BarbaraWo
) >
INNE PRZEPISY
Strony:
1
2
»
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: INNE PRZEPISY (Przeczytany 14247 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
INNE PRZEPISY
«
:
Listopad 30, 2012, 13:43:16 »
MIĘSO BEZ PIECZENIA
- mięso 2 kg ( schab, karczek, łopatka....)
- 2 litry wody
- 1/2 szklanki soli ( jeżeli kawałek płaski to mniej)
- 1 łyżka cukru
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 -"- -" - ziołowego
- listek, ziele, majeranek.... ze 3 kopiate łyżki ziół
Wieczorem w garnku przygotować wodę ze wszystkimi dodatkami i włożyć mięso wysmarowane majonezem, PRZYKRYĆ i na maleńkim gazie doprowadzić do wrzenia ...po 5 minutach wyłączyć .
Na drugi dzień znowu doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć . Wystudzić .....i gotowe do krojenia.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #1 :
Grudzieñ 01, 2012, 19:39:28 »
ŻEBERKA W MIODZIE
Składniki:
- żeberka 1 kg
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- miód pitny 3 łyżki
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- sól pieprz 1 szczypta
żeberka w miodzie - PRZYGOTOWANIE:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Miód , ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz połączyć, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą, zalać mięso, wstawić do lodówki na min 2 godzinki- ja trzymam całą noc. Piec w rękawie kuchennym ok 1 godziny lub na grillu , Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego:)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #2 :
Luty 21, 2013, 11:20:37 »
Udka miodowo-musztardowe
Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w s³odko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka s± soczyste, miêkkie w ¶rodku i jednocze¶nie chrupi±ce i ³adnie zarumienione na zewn±trz. Op³ywaj± w sporej ilo¶ci smacznego sosu powsta³ego z glazury.
Do udek bêd± pasowaæ ziemniaki (najlepiej m³ode, lekko oskrobane), ugotowane w wodzie. Mi bardzo smakowa³y polane w³a¶nie pozosta³± marynat± z pieczonych udek. Ca³kowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut.
Sk³adniki, 4 porcje:
? 8 udek kurczaka
? natka pietruszki do posypania
? 1 kg ziemniaków
Glazura:
? 125 ml p³ynnego miodu
? 4 ³y¿ki musztardy Dijon
? 4 ³y¿ki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
? 4 ³y¿ki bia³ego octu winnego
? 2 ³y¿ki oleju s³onecznikowego
? sól i pieprz
Przygotowanie
Ostrym no¿em naci±æ ka¿de udko, tworz±c 3 równoleg³e rozciêcia. W³o¿yæ je do du¿ego nieme<x>talowego naczynia.
Wymieszaæ wszystkie sk³adniki glazury, doprawiæ sol± i pieprzem. Wysmarowaæ ni± dok³adnie udka, najlepiej powyciskaæ d³oñmi. Przykryæ naczynie foli± i wstawiæ do lodówki na minimum godzinê.
Rozgrzaæ grill w piekarniku na ¶redni± moc (program ¶rodkowy), do 220 stopni. Wyj±æ udka z marynaty i u³o¿yæ je w naczyniu ¿aroodpornym jedno obok drugiego, zachowuj±c resztê marynaty w misce.
W³o¿yæ naczynie do nagrzanego piekarnika i piec czêsto przewracaj±c oraz polewaj±c pozosta³± marynat±, przez oko³o 40 minut, a¿ bêd± ³adnie zarumienione i chrupi±ce.
Wy³o¿yæ udka na talerz i posypaæ posiekan± natk± pietruszki. Pozosta³ym sosem z naczynia ¿aroodpornego polaæ ugotowane ziemniaki
Smacznego:)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #3 :
Pa¼dziernik 04, 2013, 09:54:05 »
ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
składniki:
25dag makaronu
3łyżki masła
1łyżka mąki
1-1,5szklanki mleka
10dag sera żółtego lub topionego
0,5łyżeczki gorczycy
2-3 marchewki
30dag kalafiora
papryka czerwona mała
30dag cukini
10dag pieczarek
1łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sposób wyk.:
- makaron ugotować
- roztopić masło i podprażyć na nim mąkę
- jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając
- dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby
- doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem
- warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki
- rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby
- dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu
- dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem
- włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu
- i kolejną warstwę tak samo
- na końcu posypać serem i listkami oregano
- zapiec (30-40min)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #4 :
Pa¼dziernik 07, 2013, 10:58:09 »
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #5 :
Styczeñ 25, 2014, 13:12:56 »
MIELONE ZE SZPINAKIEM
1 opakowanie mro¿onego szpinaku
2 ³y¿ki mas³a klarowanego
500 g mielonego miêsa drobiowego
2 ³y¿ki oleju
1 z±bek czosnku
1 jajko
2 ma³e kromki chleba razowego
3/4 szklanki otr±b owsianych
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
W rondelku rozgrzewamy mas³o klarowane i wrzucamy po³amany na kawa³ki mro¿ony szpinak.
Kiedy szpinak siê rozmrozi, a czê¶æ wody odparuje, dodajemy 2 ³y¿ki oleju i 1 z±bek czosnku przeci¶niêty przez praskê. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Szpinak odk³adamy na bok, aby wystygn±³.
W misce mieszamy miêso drobiowe, jajko, zimny szpinak, otrêby owsiane oraz namoczone wcze¶niej w wodzie i wyci¶niête kromki chleba.
Miêso doprawiamy do smaku sol± i pieprzem i, je¶li mieszanka jest zbyt rzadka, dodajemy bu³kê tart±.
Mokrymi d³oñmi formujemy z miêsa kotlety i sma¿ymy na ¶rednim ogniu z dwóch stron, na lekko z³oty kolor.
Smak kotletów ¶wietnie podkre¶l±, np. ziemniaczki podsma¿ane i sa³atka pomidorowa.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #6 :
Styczeñ 25, 2014, 13:17:19 »
PARÓWKI MUMIE
sk³adniki:
opakowanie ciasta francuskiego, 10 cienkich parówek, sa³ata, ketchup
Przygotowanie
Ciasto dzielimy na 10 czê¶ci, a ka¿d± z nich na paseczki o szeroko¶ci 6-8 mm. Parówki obieramy z os³onek i owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, tak aby ca³a parówka by³a zakryta, z wyj±tkiem ma³ej szpary na oczy. Mumie uk³adamy na blaszce wy³o¿onej papierem do pieczenia i wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na z³oty kolor ok. 15 min. Podajemy z sa³at± i ketchupem. Smacznego!
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #7 :
Styczeñ 30, 2014, 11:32:16 »
Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców
- składniki:
makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów śmietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 łyżki sos sojowy - 1 łyżka curry - 0.5 łyżeczki margaryna - 1 łyżka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka pieprz
1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.
3.--Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i wrzuć do mak
4.--Mandarynki obierz, podziel na cząstki, ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.aronu.
5.--Połącz mleko, śmietanę, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawę i piecz 20 minut.
Zapiekankę z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypaną natką pietruszki.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #8 :
Styczeñ 30, 2014, 11:37:30 »
Kurczak ze szpinakiem w sosie musztardowym
1.--Szpinak dok³adni umyj. Je¶li u¿ywasz mro¿onego to rozmro¼ go i odci¶nij wodê.
2.--Na rozgrzanej patelni z margaryn± usma¿ kurczaka pokrojonego w du¿e kawa³ki.
3.--Jak kurczak bêdzie gotowy dodaj szpinak. Sma¿ 1 minutê.
4.--Sos Knorr wymieszaj ze ¶mietank± i musztard±. Wlej sos na patelniê. Dok³adnie wymieszaj i zagotuj.
Tip: Kurczaka w sosie musztardowym mo¿esz podawaæ z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #9 :
Styczeñ 30, 2014, 11:51:23 »
Ry¿ z warzywami i miêsem
- sk³adniki:
karkówka - 250 gramów ry¿ - 500 gramów Rosó³ z kury Knorr - 1 sztuka papryka czerwona - 1 sztuka papryka zielona - 1 sztuka cebula - 1 sztuka czosnek z±bek - 1 sztuka olej - 4 ³y¿ki
1.-- Miêso i paprykê pokrój w niedu¿± kostkê i sma¿ w rondlu a¿ bêdzie z³ociste. Nastêpnie dodaj cebulê pokrojon± w piórka, posiekany czosnek i sma¿ a¿ siê zarumieni.
2. -- Dodaj wcze¶niej wyp³ukany pod bie¿±c± wod± ry¿ i sma¿ jeszcze kilka minut.
3.-- Teraz wlej ok. 1 litr wody, tak aby zakry³a powierzchnie ry¿u na wysoko¶æ 1 cm.
4.-- Dodaj kostkê Knorr. Dok³adnie wymieszaj i gotuj powoli a¿ ry¿ wch³onie p³yn.
5. -- Przykryj naczynie przykrywk± i odstaw na 10 minut. Nastêpnie ponownie wymieszaj i natychmiast podawaj.
Tip: Do ry¿u mo¿esz dodaæ swoje ulubione zio³a, np. ¶wie¿± natkê pietruszki, rozmaryn lub tymianek.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #10 :
Styczeñ 30, 2014, 12:07:02 »
Pieczarkowe chili con carne
- składniki:
mięso mielone wieprzowe - 0.5 kilograma Fix Chili con carne - 2 opakowania fasola konserwowa - 1 opakowanie pieczarki - 250 gramów chilli - 1 łyżeczka świeża kolendra - 1 pęczek cebula czerwona - 1 sztuka kukurydza z puszki - 1 opakowanie olej - 2 łyżki woda - 1 litr
1.--- Mięso mielone podsmaż na głębokiej patelni na rumiany kolor.
2. -- Dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dopraw do smaku chili.
4. -- Gotuj ok. 20 minut, po czym dodaj kukurydze i fasole.
5. -- Całość jeszcze duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gotowe chili con carne podawaj z ryżem.
Zapiekanka makaronowo-warzywna
- składniki:
makaron gruby (np. rurki) - 20 dekagramów Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr kapusta brukselska - 15 dekagramów marchew - 15 dekagramów por - 15 dekagramów cebula - 2 sztuki mleko - 2 szklanki margaryna - 3 łyżki starty ser żółty - 2 łyżki jajko - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
1. -- Ugotuj makaron w osolonej wodzie, wyjmij, przelej zimną wodą i odcedź.
2. -- Posiekaj cebulę i czosnek, zrumień na części margaryny. Dodaj do makaronu.
3. -- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą margaryną i napełnij mieszanką makaronu, cebuli i czosnku.
4. -- Pozostałe warzywa obierz i opłucz, a następnie pokrój marchew w plasterki, pora w 3 cm kawałki. Razem z brukselką ugotuj je na parze, dodaj do makaronu i wymieszaj.
5. -- Mleko wymieszaj z Fixem Knorr, zagotuj i po lekkim schłodzeniu dodaj do niego rozłócone jajko i natkę pietruszki. Wymieszaj.
6. -- Polej potrawę i posyp żółtym serem. Zapiekankę makaronowo – warzywną piecz 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
FARSZ DO PIEROGÓW Z DYNI
2.Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.
3.Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.
4.Gdy dynie będzie miękka przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem aby lekko rozgnieść dynię.
5.Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #11 :
Styczeñ 30, 2014, 12:34:22 »
Zapiekanka ziemniaczana ze z³ocistym kurczakiem
1.Miêso pokrój w paski i dopraw przypraw± Knorr.
2.Nastêpnie usma¿ miêso na patelni.
3.Cebulê dymkê wraz z szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsma¿ na drugiej patelni.
4.Teraz na dno naczynia ¿aroodpornego wy³ó¿ usma¿onego kurczaka. Nastêpnie po³ó¿ cebulê z dymka i boczkiem.
5.Posmaruj wszystko ¶mietana i po³ó¿ ziemniaki pokrojone w plastry grubo¶ci ok. 0,5 cm. Posyp zapiekankê majerankiem i ¶wie¿o mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut.
Polêdwiczki w sosie grzybowym
polêdwiczki wieprzowe - 4 sztuki Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie Przyprawa do miês Knorr - 1 ³y¿ka cebula - 1 sztuka grzyby mro¿one - 500 gramów ¶mietana kremówka 30% - 100 mililitrów ziemniaki - 400 gramów
1.Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko s³onej wodzie i przygotuj puree.
2.Polêdwiczki oczy¶æ z b³on, pokrój na mniejsze kawa³ki i posyp przypraw± Knorr. Sma¿ na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na z³oto.
3.Na drugiej patelni zeszklij pokrojon± w kostkê cebulê. Nastêpnie dodaj rozmro¿one grzyby, pokrojone w mniejsze kawa³ki. Sma¿ a¿ p³yn odparuje.
4.Zawarto¶æ opakowania sos grzybowy Knorr po³±cz z ¶mietana kremówk± i szklank± wody. Wlej na patelniê z grzybami.
5.Dodaj miêso i du¶ ok 10 minut. Podawaj polêdwiczki z puree ziemniaczanym.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #12 :
Luty 02, 2014, 10:55:56 »
Naleśnik z parówka i serem.
Składniki
Ciasto:
Mleko 1l
Mąka 0.500g
Jajo 1 szt.
woda 1/2 szklanki
sól
Farsz:
Starty ser
Parówki
SOS:
Majonez
Ketchup
Sos Tao Tao
Przygotowanie
Sporządzamy ciasto naleśnikowe i je smażymy. Na usmażone naleśniki wysypujemy cienka warstwą ser i kładziemy parówkę (Cała lub przekrojona wzdłuż na pół) zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy. Można dodatkowo do tego zrobić sos z majonezu ketchupu i sos tao tao.
Roladki z indyka po hawajsku
pierś z indyka - 400 gramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry wędzony boczek - 100 gramów ziemniaki (najlepiej młode i małe) - 200 gramów czerwona papryka - 1 sztuka ser żółty - 100 gramów rukola - 50 gramów mleko - 150 mililitrów woda - 150 mililitrów wykałaczki
1.Upiecz ziemniaki w całości. Paprykę pokrój, a ser zetrzyj.
2.Piersi z indyka pokrój w plasterki, rozbij je młotkiem i ułóż na każdym ćwiartkę upieczonego ziemniaka, kawałek papryki, ser oraz listki rukoli.
3.Mięso zwiń ciasno, a następnie owiń plastrem boczku. Roladkę nadziej na wykałaczkę, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia.
4.Mięso obsmaż na patelni. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
5.W tym czasie przygotuj Fix Knorr, mieszając go z 150 ml wody i 150 ml mleka.
6.Przygotowany sos z Fix Knorr wlej na patelnię i dodaj upieczone roladki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #13 :
Luty 03, 2014, 11:20:10 »
Wątróbka z jabłkami
Dzięki dodatkowi jabłek i moczeniu w mleku wątróbka jest baaaardzo delikatna, lekko słodka, wilgotna - idealna.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 300 ml mleka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 3 duże, kwaśne, twarde jabłka
- olej do smażenia
Wątróbkę dokładnie płuczemy, moczymy w mleku minimum przez godzinę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne po czym każdą ćwiartkę kroimy na 3 części.
Cebulę podsmażamy na oleju. Z wątróbki odlewamy mleko, smażymy krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy jabłka, dusimy chwilę na małym ogniu.
Podajemy z ziemniaczanym pure.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: INNE PRZEPISY
«
Odpowiedz #14 :
Luty 04, 2014, 10:00:36 »
Spaghetti alla bolognese
Klasyczne spaghetti przygotowane nieco inaczej. Jak bardzo smacznie? Przekonaj siê sam
Sk³adniki:
700 g miêsa mielonego wieprzowego lub wo³owego
2 cebule
2 z±bki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
przecier pomidorowy
pieprz, sól
przyprawa chilli
Na rozgrzanym t³uszczu podsma¿yæ rozdrobnione kawa³ki doprawionego miêska mielonego z cebulk± pokrojona w kostkê i czosnkiem przeci¶niêtym przez praskê.
Nastêpnie wymienione wy¿ej sk³adniki prze³o¿yæ do rondelka, dodaæ kukurydzê, fasolkê, paprykê pokrojona w paseczki oraz przecier pomidorowy.
Podlaæ trochê wod±.
Doprawiæ sol±, pieprzem i chilli - tak aby uzyskaæ ostry smak gotowaæ 40 minut.
Je¶li sos bêdzie zbyt lu¼ny zagê¶ciæ go wg uznania.
Podawaæ z makaronem spaghetti.
Zapisane
Strony:
1
2
»
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Regulamin
-----------------------------
=> Regulamin
=> Przywitaj siê....
-----------------------------
Kategoria ogólna
-----------------------------
=> Do rozpoznania
=> Spis ro¶lin -byliny 2011r
=> Mój Piêkny Ogród
=> Najciekawsze fotki
=> Byliny.
=> Portrety ro¶lin-albumy
=> Ro¶liny egzotyczne .
=> Ro¶liny tarasowe.
=> Ro¶liny jednoroczne
=> Ro¶liny cebulowe ,bulwkowe...
=> Ró¿e.
=> Iglaki i drzewa li¶ciaste.
-----------------------------
Ro¶liny domowe.
-----------------------------
=> Ro¶liny domowe
=> Choroby,szkodniki ro¶lin.
-----------------------------
Kawiarenka
-----------------------------
=> Kuchnia
=> Nasze og³oszenia .
=> Nasze problemy...
=> Dobre wiadomo¶ci....
=> Pogaduszki o wszystkim.
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
mixblackcity
pd-wp
film
corleone
k-l