KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: 1 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Sosy  (Przeczytany 4401 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« : Listopad 28, 2012, 20:57:52 »

 Chichot
.....................
Sos tatarski
...
- Majonez 0,5 l
- papryka konserwowa
- ogórki konserwowe
 -pieczarki konserwowe
- cebula konserwowa
wszystko ok po ok. pó³ s³oiczka
zemleæ na maszynce  o grubych oczkach i ods±czyæ sok.
- musztarda
- sól i pieprz
Wszystko dok³adnie wymieszaæ ...polecam smaczny.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2013, 10:06:43 »

SOS SZPINAKOWY

 PRZYGOTOWANIE:
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem,
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 04, 2013, 22:57:21 »

Caºcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
Caºcaval pane - Ser panierowany z pikantnym sosem (¼ród³o: tvp.pl)

Caºcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem (¼ród³o: tvp.pl)

Sk³adniki:

    300 g sera typu kaszkawa³
    2 ³y¿ki m±ki
    1 jajko
    3 ³y¿ki tartej bu³ki
    olej do sma¿enia

Sposób przygotowania:

Ser pokrajaæ na kawa³ki grubo¶ci palca. Jajko roztrzepaæ w misce. Kawa³ki sera obtaczaæ w m±ce, jajku i tartej bu³ce. Panierkê z jajka i bu³ki tartej powtórzyæ. Na patelni rozgrzaæ olej i sma¿yæ ser z obu stron na z³oto. Zdj±æ z patelni i ods±czyæ z nadmiaru t³uszczu. Podawaæ z sosem.

Sos:
1 szklanka octu
1 cebula
1/2 ³y¿ki mas³a
1/2 ³y¿ki m±ki
200 ml bulionu
100 ml ¶mietany
2 ogórki konserwowe
1 papryczka chilli
pêczek pietruszki
sól

Sposób przygotowania:

Do rondelka w³o¿yæ drobno posiekan± cebulê, zalaæ octem i gotowaæ a¿ cebula zmiêknie. W drugim rondelku z mas³a i m±ki zrobiæ zasma¿kê, dodaæ zimny bulion. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ aby nie by³o grudek. Do g³adkiej masy przecedziæ wywar z octu i cebuli, wymieszaæ i zdj±æ z ognia. Dodaæ drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkê chilli i pietruszkê. Wymieszaæ, dodaæ ¶mietanê i jeszcze raz dobrze wymieszaæ.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 12, 2013, 16:12:40 »

....Szklanka octu!!!!!!!!!! nie pomyli³a¶ czego¶  Co¶
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 12, 2013, 17:24:40 »

(¼ród³o: tvp.pl)   :U¶miech
mo¿e winnego  :U¶miech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 13, 2013, 19:06:32 »

(¼ród³o: tvp.pl)   :U¶miech
mo¿e winnego  :U¶miech
Pewnie wody  Co¶
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 13, 2013, 20:55:09 »

Przypomnia³am sobie  Chichot / ogl±da³am ten program/

to by³ ocet winny ...a ja zrobiê ³y¿ka octu+woda ...tak aby to by³a 'szklanka'
 i zrobiê te danie na wigilê  Du¿y u¶miech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 14, 2013, 18:02:45 »

Przypomnia³am sobie  Chichot / ogl±da³am ten program/

to by³ ocet winny ...a ja zrobiê ³y¿ka octu+woda ...tak aby to by³a 'szklanka'

i  to ma sens  .... napisz czy by³ dobry Co¶?
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2014, 18:06:51 »

SOS Z KUREK
Sk³adniki:
Kurki - 0,5kg kurek
Mas³o - kilka ³y¿ek
Cebula - 1 ¶redniej wielko¶ci
Czosnek - 3-4 z±bki
¦mietana kremówka 30% - 100ml
Gêsta ¶mietana 18% - 3 czubate ³y¿ki
Natka pietruszki -
Sól -
Pieprz -
Sok z cytryny -
Sposób przygotowania:
Sos z kurek ( kurkowy )
Wykonanie:
Kurki porz±dnie umyæ i oczy¶ciæ, dok³adnie osuszyæ.
Cebulê i czosnek drobno posiekaæ.
Na du¿ej patelni roztopiæ kilka ³y¿ek mas³a, zeszkliæ cebulkê, dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze minutê.
Wrzuciæ na patelniê kurki i sma¿yæ je na ¶rednim ogniu. Grzybki zaczn± puszczaæ wodê, ale nie nale¿y jej zlewaæ! Po ok. 5 minutach dodaæ kremówkê i gêst± ¶mietanê. Posypaæ czê¶ci± natki, wymieszaæ i sma¿yæ do czasu a¿ ¶mietana siê nieco zredukuje (sos zgêstnieje).
Na koniec skropiæ sokiem z cytryny, doprawiæ sos do smaku sol±, pieprzem.Posypaæ reszt± natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dañ miêsnych, jak i do makaronów, czy te¿ dañ z ziemniaków takich jak kopytka.
Sos z kurek ( kurkowy )
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

film pd-wp devgru corleone k-l