KWIATY
 
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
 
Strony: 1 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sosy  (Przeczytany 4431 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dana
Administrator
Zaawansowany uÂżytkownik
*****
Wiadomości: 453



« : Listopad 28, 2012, 20:57:52 »

 Chichot
.....................
Sos tatarski
...
- Majonez 0,5 l
- papryka konserwowa
- ogĂłrki konserwowe
 -pieczarki konserwowe
- cebula konserwowa
wszystko ok po ok. pó³ s³oiczka
zemleĂŚ na maszynce  o grubych oczkach i odsÂączyĂŚ sok.
- musztarda
- sĂłl i pieprz
Wszystko dokÂładnie wymieszaĂŚ ...polecam smaczny.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2013, 10:06:43 »

SOS SZPINAKOWY

 PRZYGOTOWANIE:
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem,
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany uÂżytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2013, 22:57:21 »

CaÂşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
CaÂşcaval pane - Ser panierowany z pikantnym sosem (ÂźrĂłdÂło: tvp.pl)

CaÂşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem (ÂźrĂłdÂło: tvp.pl)

SkÂładniki:

    300 g sera typu kaszkawaÂł
    2 ÂłyÂżki mÂąki
    1 jajko
    3 ÂłyÂżki tartej buÂłki
    olej do smaÂżenia

SposĂłb przygotowania:

Ser pokrajaÌ na kawa³ki gruboœci palca. Jajko roztrzepaÌ w misce. Kawa³ki sera obtaczaÌ w m¹ce, jajku i tartej bu³ce. Panierkê z jajka i bu³ki tartej powtórzyÌ. Na patelni rozgrzaÌ olej i sma¿yÌ ser z obu stron na z³oto. Zdj¹Ì z patelni i ods¹czyÌ z nadmiaru t³uszczu. PodawaÌ z sosem.

Sos:
1 szklanka octu
1 cebula
1/2 ÂłyÂżki masÂła
1/2 ÂłyÂżki mÂąki
200 ml bulionu
100 ml Âśmietany
2 ogĂłrki konserwowe
1 papryczka chilli
pĂŞczek pietruszki
sĂłl

SposĂłb przygotowania:

Do rondelka w³o¿yÌ drobno posiekan¹ cebulê, zalaÌ octem i gotowaÌ a¿ cebula zmiêknie. W drugim rondelku z mas³a i m¹ki zrobiÌ zasma¿kê, dodaÌ zimny bulion. Ca³oœÌ dok³adnie wymieszaÌ aby nie by³o grudek. Do g³adkiej masy przecedziÌ wywar z octu i cebuli, wymieszaÌ i zdj¹Ì z ognia. DodaÌ drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkê chilli i pietruszkê. WymieszaÌ, dodaÌ œmietanê i jeszcze raz dobrze wymieszaÌ.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2013, 16:12:40 »

....Szklanka octu!!!!!!!!!! nie pomyliÂłaÂś czegoÂś  CoÂś
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany uÂżytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2013, 17:24:40 »

(ÂźrĂłdÂło: tvp.pl)   :UÂśmiech
moÂże winnego  :UÂśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2013, 19:06:32 »

(ÂźrĂłdÂło: tvp.pl)   :UÂśmiech
moÂże winnego  :UÂśmiech
Pewnie wody  CoÂś
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany uÂżytkownik
*****
Wiadomości: 453



« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2013, 20:55:09 »

PrzypomniaÂłam sobie  Chichot / oglÂądaÂłam ten program/

to byÂł ocet winny ...a ja zrobiĂŞ ÂłyÂżka octu+woda ...tak aby to byÂła 'szklanka'
 i zrobiĂŞ te danie na wigilĂŞ  DuÂży uÂśmiech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2013, 18:02:45 »

PrzypomniaÂłam sobie  Chichot / oglÂądaÂłam ten program/

to byÂł ocet winny ...a ja zrobiĂŞ ÂłyÂżka octu+woda ...tak aby to byÂła 'szklanka'

i  to ma sens  .... napisz czy byÂł dobry CoÂś?
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
*****
Wiadomości: 163


« Odpowiedz #8 : Czerwiec 13, 2014, 18:06:51 »

SOS Z KUREK
SkÂładniki:
Kurki - 0,5kg kurek
MasÂło - kilka ÂłyÂżek
Cebula - 1 Âśredniej wielkoÂści
Czosnek - 3-4 zÂąbki
ÂŚmietana kremĂłwka 30% - 100ml
GĂŞsta Âśmietana 18% - 3 czubate ÂłyÂżki
Natka pietruszki -
SĂłl -
Pieprz -
Sok z cytryny -
SposĂłb przygotowania:
Sos z kurek ( kurkowy )
Wykonanie:
Kurki porzÂądnie umyĂŚ i oczyÂściĂŚ, dokÂładnie osuszyĂŚ.
CebulĂŞ i czosnek drobno posiekaĂŚ.
Na duÂżej patelni roztopiĂŚ kilka ÂłyÂżek masÂła, zeszkliĂŚ cebulkĂŞ, dodaĂŚ czosnek i smaÂżyĂŚ jeszcze minutĂŞ.
WrzuciĂŚ na patelniĂŞ kurki i smaÂżyĂŚ je na Âśrednim ogniu. Grzybki zacznÂą puszczaĂŚ wodĂŞ, ale nie naleÂży jej zlewaĂŚ! Po ok. 5 minutach dodaĂŚ kremĂłwkĂŞ i gĂŞstÂą ÂśmietanĂŞ. PosypaĂŚ czĂŞÂściÂą natki, wymieszaĂŚ i smaÂżyĂŚ do czasu aÂż Âśmietana siĂŞ nieco zredukuje (sos zgĂŞstnieje).
Na koniec skropiĂŚ sokiem z cytryny, doprawiĂŚ sos do smaku solÂą, pieprzem.PosypaĂŚ resztÂą natki pietruszki. Sos pasuje zarĂłwno do daĂą miĂŞsnych, jak i do makaronĂłw, czy teÂż daĂą z ziemniakĂłw takich jak kopytka.
Sos z kurek ( kurkowy )
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

k-l corleone nanashin film devgru