KWIATY
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Rejestracja
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
KWIATY
>
Kawiarenka
>
Kuchnia
(Moderator:
BarbaraWo
) >
Sosy
Strony:
1
|
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Sosy (Przeczytany 4431 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dana
Administrator
Zaawansowany uÂżytkownik
Wiadomości: 453
Sosy
«
:
Listopad 28, 2012, 20:57:52 »
.....................
Sos tatarski
...
- Majonez 0,5 l
- papryka konserwowa
- ogĂłrki konserwowe
-pieczarki konserwowe
- cebula konserwowa
wszystko ok po ok. pó³ s³oiczka
zemleĂŚ na maszynce o grubych oczkach i odsÂączyĂŚ sok.
- musztarda
- sĂłl i pieprz
Wszystko dokÂładnie wymieszaĂŚ ...polecam smaczny.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #1 :
Maj 02, 2013, 10:06:43 »
SOS SZPINAKOWY
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem,
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany uÂżytkownik
Wiadomości: 453
Odp: CaÂşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
«
Odpowiedz #2 :
Grudzień 04, 2013, 22:57:21 »
CaÂşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
CaÂşcaval pane - Ser panierowany z pikantnym sosem (ÂźrĂłdÂło: tvp.pl)
CaÂşcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem (ÂźrĂłdÂło: tvp.pl)
SkÂładniki:
300 g sera typu kaszkawaÂł
2 ÂłyÂżki mÂąki
1 jajko
3 ÂłyÂżki tartej buÂłki
olej do smaÂżenia
SposĂłb przygotowania:
Ser pokrajaÌ na kawa³ki gruboœci palca. Jajko roztrzepaÌ w misce. Kawa³ki sera obtaczaÌ w m¹ce, jajku i tartej bu³ce. Panierkê z jajka i bu³ki tartej powtórzyÌ. Na patelni rozgrzaÌ olej i sma¿yÌ ser z obu stron na z³oto. Zdj¹Ì z patelni i ods¹czyÌ z nadmiaru t³uszczu. PodawaÌ z sosem.
Sos:
1 szklanka octu
1 cebula
1/2 ÂłyÂżki masÂła
1/2 ÂłyÂżki mÂąki
200 ml bulionu
100 ml Âśmietany
2 ogĂłrki konserwowe
1 papryczka chilli
pĂŞczek pietruszki
sĂłl
SposĂłb przygotowania:
Do rondelka w³o¿yÌ drobno posiekan¹ cebulê, zalaÌ octem i gotowaÌ a¿ cebula zmiêknie. W drugim rondelku z mas³a i m¹ki zrobiÌ zasma¿kê, dodaÌ zimny bulion. Ca³oœÌ dok³adnie wymieszaÌ aby nie by³o grudek. Do g³adkiej masy przecedziÌ wywar z octu i cebuli, wymieszaÌ i zdj¹Ì z ognia. DodaÌ drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkê chilli i pietruszkê. WymieszaÌ, dodaÌ œmietanê i jeszcze raz dobrze wymieszaÌ.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #3 :
Grudzień 12, 2013, 16:12:40 »
....Szklanka octu!!!!!!!!!! nie pomyliÂłaÂś czegoÂś
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany uÂżytkownik
Wiadomości: 453
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #4 :
Grudzień 12, 2013, 17:24:40 »
(ÂźrĂłdÂło: tvp.pl) :
moÂże winnego :
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #5 :
Grudzień 13, 2013, 19:06:32 »
Cytat: Dana Grudzień 12, 2013, 17:24:40
(ÂźrĂłdÂło: tvp.pl) :
moÂże winnego :
Pewnie wody
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany uÂżytkownik
Wiadomości: 453
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #6 :
Grudzień 13, 2013, 20:55:09 »
PrzypomniaÂłam sobie
/ oglÂądaÂłam ten program/
to byÂł ocet
winny
...a ja zrobiĂŞ ÂłyÂżka octu+woda ...tak aby to byÂła 'szklanka'
i zrobiĂŞ te danie na wigilĂŞ
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #7 :
Grudzień 14, 2013, 18:02:45 »
Cytat: Dana Grudzień 13, 2013, 20:55:09
PrzypomniaÂłam sobie
/ oglÂądaÂłam ten program/
to byÂł ocet
winny
...a ja zrobiĂŞ ÂłyÂżka octu+woda ...tak aby to byÂła 'szklanka'
i to ma sens .... napisz czy byÂł dobry
?
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
Wiadomości: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #8 :
Czerwiec 13, 2014, 18:06:51 »
SOS Z KUREK
SkÂładniki:
Kurki - 0,5kg kurek
MasÂło - kilka ÂłyÂżek
Cebula - 1 Âśredniej wielkoÂści
Czosnek - 3-4 zÂąbki
ÂŚmietana kremĂłwka 30% - 100ml
GĂŞsta Âśmietana 18% - 3 czubate ÂłyÂżki
Natka pietruszki -
SĂłl -
Pieprz -
Sok z cytryny -
SposĂłb przygotowania:
Sos z kurek ( kurkowy )
Wykonanie:
Kurki porzÂądnie umyĂŚ i oczyÂściĂŚ, dokÂładnie osuszyĂŚ.
CebulĂŞ i czosnek drobno posiekaĂŚ.
Na duÂżej patelni roztopiĂŚ kilka ÂłyÂżek masÂła, zeszkliĂŚ cebulkĂŞ, dodaĂŚ czosnek i smaÂżyĂŚ jeszcze minutĂŞ.
WrzuciĂŚ na patelniĂŞ kurki i smaÂżyĂŚ je na Âśrednim ogniu. Grzybki zacznÂą puszczaĂŚ wodĂŞ, ale nie naleÂży jej zlewaĂŚ! Po ok. 5 minutach dodaĂŚ kremĂłwkĂŞ i gĂŞstÂą ÂśmietanĂŞ. PosypaĂŚ czĂŞÂściÂą natki, wymieszaĂŚ i smaÂżyĂŚ do czasu aÂż Âśmietana siĂŞ nieco zredukuje (sos zgĂŞstnieje).
Na koniec skropiĂŚ sokiem z cytryny, doprawiĂŚ sos do smaku solÂą, pieprzem.PosypaĂŚ resztÂą natki pietruszki. Sos pasuje zarĂłwno do daĂą miĂŞsnych, jak i do makaronĂłw, czy teÂż daĂą z ziemniakĂłw takich jak kopytka.
Sos z kurek ( kurkowy )
Zapisane
Strony:
1
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Regulamin
-----------------------------
=> Regulamin
=> Przywitaj siĂŞ....
-----------------------------
Kategoria ogĂłlna
-----------------------------
=> Do rozpoznania
=> Spis roÂślin -byliny 2011r
=> MĂłj PiĂŞkny OgrĂłd
=> Najciekawsze fotki
=> Byliny.
=> Portrety roÂślin-albumy
=> RoÂśliny egzotyczne .
=> RoÂśliny tarasowe.
=> RoÂśliny jednoroczne
=> RoÂśliny cebulowe ,bulwkowe...
=> Ró¿e.
=> Iglaki i drzewa liÂściaste.
-----------------------------
RoÂśliny domowe.
-----------------------------
=> RoÂśliny domowe
=> Choroby,szkodniki roÂślin.
-----------------------------
Kawiarenka
-----------------------------
=> Kuchnia
=> Nasze ogÂłoszenia .
=> Nasze problemy...
=> Dobre wiadomoÂści....
=> Pogaduszki o wszystkim.
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
k-l
corleone
nanashin
film
devgru