KWIATY
Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj siê
Rejestracja
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
KWIATY
>
Kawiarenka
>
Kuchnia
(Moderator:
BarbaraWo
) >
Sosy
Strony:
1
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Sosy (Przeczytany 4403 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
Sosy
«
:
Listopad 28, 2012, 20:57:52 »
.....................
Sos tatarski
...
- Majonez 0,5 l
- papryka konserwowa
- ogórki konserwowe
-pieczarki konserwowe
- cebula konserwowa
wszystko ok po ok. pó³ s³oiczka
zemleæ na maszynce o grubych oczkach i ods±czyæ sok.
- musztarda
- sól i pieprz
Wszystko dok³adnie wymieszaæ ...polecam smaczny.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #1 :
Maj 02, 2013, 10:06:43 »
SOS SZPINAKOWY
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem,
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
Odp: Caºcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
«
Odpowiedz #2 :
Grudzieñ 04, 2013, 22:57:21 »
Caºcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
Caºcaval pane - Ser panierowany z pikantnym sosem (¼ród³o: tvp.pl)
Caºcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem (¼ród³o: tvp.pl)
Sk³adniki:
300 g sera typu kaszkawa³
2 ³y¿ki m±ki
1 jajko
3 ³y¿ki tartej bu³ki
olej do sma¿enia
Sposób przygotowania:
Ser pokrajaæ na kawa³ki grubo¶ci palca. Jajko roztrzepaæ w misce. Kawa³ki sera obtaczaæ w m±ce, jajku i tartej bu³ce. Panierkê z jajka i bu³ki tartej powtórzyæ. Na patelni rozgrzaæ olej i sma¿yæ ser z obu stron na z³oto. Zdj±æ z patelni i ods±czyæ z nadmiaru t³uszczu. Podawaæ z sosem.
Sos:
1 szklanka octu
1 cebula
1/2 ³y¿ki mas³a
1/2 ³y¿ki m±ki
200 ml bulionu
100 ml ¶mietany
2 ogórki konserwowe
1 papryczka chilli
pêczek pietruszki
sól
Sposób przygotowania:
Do rondelka w³o¿yæ drobno posiekan± cebulê, zalaæ octem i gotowaæ a¿ cebula zmiêknie. W drugim rondelku z mas³a i m±ki zrobiæ zasma¿kê, dodaæ zimny bulion. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ aby nie by³o grudek. Do g³adkiej masy przecedziæ wywar z octu i cebuli, wymieszaæ i zdj±æ z ognia. Dodaæ drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkê chilli i pietruszkê. Wymieszaæ, dodaæ ¶mietanê i jeszcze raz dobrze wymieszaæ.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #3 :
Grudzieñ 12, 2013, 16:12:40 »
....Szklanka octu!!!!!!!!!! nie pomyli³a¶ czego¶
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #4 :
Grudzieñ 12, 2013, 17:24:40 »
(¼ród³o: tvp.pl) :
mo¿e winnego :
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #5 :
Grudzieñ 13, 2013, 19:06:32 »
Cytat: Dana Grudzieñ 12, 2013, 17:24:40
(¼ród³o: tvp.pl) :
mo¿e winnego :
Pewnie wody
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #6 :
Grudzieñ 13, 2013, 20:55:09 »
Przypomnia³am sobie
/ ogl±da³am ten program/
to by³ ocet
winny
...a ja zrobiê ³y¿ka octu+woda ...tak aby to by³a 'szklanka'
i zrobiê te danie na wigilê
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #7 :
Grudzieñ 14, 2013, 18:02:45 »
Cytat: Dana Grudzieñ 13, 2013, 20:55:09
Przypomnia³am sobie
/ ogl±da³am ten program/
to by³ ocet
winny
...a ja zrobiê ³y¿ka octu+woda ...tak aby to by³a 'szklanka'
i to ma sens .... napisz czy by³ dobry
?
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Sosy
«
Odpowiedz #8 :
Czerwiec 13, 2014, 18:06:51 »
SOS Z KUREK
Sk³adniki:
Kurki - 0,5kg kurek
Mas³o - kilka ³y¿ek
Cebula - 1 ¶redniej wielko¶ci
Czosnek - 3-4 z±bki
¦mietana kremówka 30% - 100ml
Gêsta ¶mietana 18% - 3 czubate ³y¿ki
Natka pietruszki -
Sól -
Pieprz -
Sok z cytryny -
Sposób przygotowania:
Sos z kurek ( kurkowy )
Wykonanie:
Kurki porz±dnie umyæ i oczy¶ciæ, dok³adnie osuszyæ.
Cebulê i czosnek drobno posiekaæ.
Na du¿ej patelni roztopiæ kilka ³y¿ek mas³a, zeszkliæ cebulkê, dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze minutê.
Wrzuciæ na patelniê kurki i sma¿yæ je na ¶rednim ogniu. Grzybki zaczn± puszczaæ wodê, ale nie nale¿y jej zlewaæ! Po ok. 5 minutach dodaæ kremówkê i gêst± ¶mietanê. Posypaæ czê¶ci± natki, wymieszaæ i sma¿yæ do czasu a¿ ¶mietana siê nieco zredukuje (sos zgêstnieje).
Na koniec skropiæ sokiem z cytryny, doprawiæ sos do smaku sol±, pieprzem.Posypaæ reszt± natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dañ miêsnych, jak i do makaronów, czy te¿ dañ z ziemniaków takich jak kopytka.
Sos z kurek ( kurkowy )
Zapisane
Strony:
1
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Regulamin
-----------------------------
=> Regulamin
=> Przywitaj siê....
-----------------------------
Kategoria ogólna
-----------------------------
=> Do rozpoznania
=> Spis ro¶lin -byliny 2011r
=> Mój Piêkny Ogród
=> Najciekawsze fotki
=> Byliny.
=> Portrety ro¶lin-albumy
=> Ro¶liny egzotyczne .
=> Ro¶liny tarasowe.
=> Ro¶liny jednoroczne
=> Ro¶liny cebulowe ,bulwkowe...
=> Ró¿e.
=> Iglaki i drzewa li¶ciaste.
-----------------------------
Ro¶liny domowe.
-----------------------------
=> Ro¶liny domowe
=> Choroby,szkodniki ro¶lin.
-----------------------------
Kawiarenka
-----------------------------
=> Kuchnia
=> Nasze og³oszenia .
=> Nasze problemy...
=> Dobre wiadomo¶ci....
=> Pogaduszki o wszystkim.
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
playlifegames
devgru
pd-wp
mixblackcity
k-l