KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: 1 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zupy  (Przeczytany 2564 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« : Listopad 28, 2012, 20:42:29 »

 Chichot
Forszmak...Barbary Chichot

- Ok 5 litrów wody
- 1 kg wo³owiny b/k
- w³oszczyzna
- 5 suszonych prawdziwków
- 10 dag pieczarek podsma¿onych
- 3 ogórki kwaszone
- 2 cebule
- przyprawa do flaków
- sól, pieprz, ostra papryka, sporo majeranku...
Wykonanie: Ugotowaæ rosó³ z miêsa, w³oszczyzny  i namoczonych grzybów.
Zrobiæ zasma¿kê z 3 ³y¿ek m±ki i ostudziæ.
Do ostudzonej zasma¿ki dodaæ utarte na du¿ych oczkach ogórki kwaszone,
 cebulê, pieczarki, przyprawy, czosnek, listek, ziele ang...
wszystko dodaæ do roso³u i podgotowaæ 10 minut
Podajemy z pieczywem ....smacznego!!!!!:)
..........................................................
  ¯urek
.............
-1l wody
-ok.30 dag roso³owego
-po ok 10 dag kie³basy, szynki, chudego boczku
- w³oszczyzna
- 10-20 dag grzybów / np. pieczarki
- ³y¿eczka bia³ego chrzanu
- du¿a ¶mietana 18%
- 1 op.¿urku + 1op. bia³ego barszczu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1szt ma³y serek topiony / trójk±cik/
- 1sz du¿a cebula / przypieczona na suchej patelni
 -sól, pieprz, vegeta do smaku
Co¶ na rosó³ .. z kurczaka , wo³owe, lub po prostu ko¶æ  wieprzowa
warzywa / mog± byæ suszone / do tego wrzucamy przypieczon± cebule ,
podsma¿one pieczarki i wêdlinê
kie³baska , szyneczka , chudy boczek a jak kto lubi bia³a kie³baskê
dla mnie ona be ,
¯urek z bia³ym barszczem rozpuszczony w szklance zimnej 
wody wlewamy do gotuj±cego roso³u.
Gotujemy to na wolnym ogniu ok.40min.
Pod koniec gotowania dodajemy  ¶mietanê i serek.
Po ugotowaniu dodajemy ³y¿eczkê chrzanu .
Ugotowan±  wêdlinê kroimy na ma³e kawa³eczki
plus pokrojone gotowane jajka , zalewamy ¿urkiem
i gotowe ...smacznego !
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 02, 2012, 17:18:03 »

ZUPA Z KACZKI

 - Kaczka
 - włoszczyzna do rosołu
 - 10 grzybów suszonych
 - ziele ang.  , liść laurowy, ziarnka pieprzu
  Ugotować rosół

Kaczkę wyjąć z rosołu oddzielić od kości i zmielić przez maszynkę.
Do mięsa dodać 2 łyżki bułki  tartej , jajko , sól pieprz i zrobić malutkie pierożki.

Pierożki wyłożyć po kilka na talerz , zalać rosołem i pokrojonymi w paseczki grzybami .

Posypać zieleninką....
 
Kiedyś się w końcu zmobilizuję i zrobię taką zupę .........U¶miech
.........................................................................................


ZUPA CEBULOWA

Z 1/2 kurczaka i warzyw rosołowych ugotować rosół.
40 dag cebuli podsmarzyć na maśle, dodać trochę rosołu i udusić do miękkości.
Rosół odcedzić i połączyć z cebulą.

Kurczaka oddzielić od kości dodać warzywa z rosoły małą cebulkę i zmielić .
Mięso wymieszać z białkiem doprawić solą i pieprzem i uformować małe kulki.
Dodać do rosołu podgotować 5 minut i zaprawić śmietaną. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Na talerzach można posypać, żółtym serem .... smacznego !!!! U¶miech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 17, 2013, 09:56:14 »

FLACZKI DROBIOWE

Potrzebujemy:
1 kg ¿o³±dków drobiowych
4-5 skrzyde³ek z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszkê
kawa³ek selera
kawa³ek pora
3 ziela angielskie
2 li¶cie laurowe
majeranek
sól, pieprz
 
Wykonanie:
¯o³±dki dok³adnie czy¶cimy i myjemy. Zalewamy ok 2.5 l wody. Zagotowujemy, sitkiem usuwamy szumowiny. Obgotowane ¿o³±dki odcedzamy, gdy ostygn± kroimy w paski, wrzucamy do wywaru wraz ze skrzyde³kami z kurczaka i przyprawami. Gotujemy do miêkko¶ci. Pod koniec wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa, gotujemy kolejne 15-20 minut. Doprawiamy do smaku. Dodatkowo mo¿emy zrobiæ zasma¿kê z mas³a i m±ki. Flaczki podajemy z pieczywem lub cienkim makaronem.
Smacznego U¶miech
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 29, 2013, 15:44:01 »

Zupa z dyni

Interesuj±ca potrawa kuchni arabskiej, która mo¿e z powodzeniem go¶ciæ jesieni± na naszych sto³ach.

czas: 45 minut
liczba porcji: 4

sk³adniki:
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (mo¿e byæ z kostki)
2 porcje ¶mietankowego sera topionego
szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
sól, pieprz


przyrz±dzanie: Dyniê oczysciæ z nasion, obraæ ze skóry, pokroiæ w centymetrow± kostkê. Cebule pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do rondla. Po chwili to samo zrobiæ z dyni± i dusiæ do miêkko¶ci. Gdy nieco ostygnie zmiksowaæ, a nastêpnie zalaæ bulionem. Zagotowaæ, dodaæ serek topiony i przyprawy. Ju¿ na talarzu dodaæ dwie ³y¿ki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzaj±c, posypaæ ¶wie¿o zmielonym pieprzem.

uwagi: Dodatek korzennych przypraw sprawia, ¿e zupa ma w³a¶ciwo¶ci rozgrzewaj±ce - idealne na jesienne szarugi.
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

k-l corleone abismo playlifegames nome