Forszmak...Barbary
- Ok 5 litrów wody
- 1 kg wo³owiny b/k
- w³oszczyzna
- 5 suszonych prawdziwków
- 10 dag pieczarek podsma¿onych
- 3 ogórki kwaszone
- 2 cebule
- przyprawa do flaków
- sól, pieprz, ostra papryka, sporo majeranku...
Wykonanie: Ugotowaæ rosó³ z miêsa, w³oszczyzny i namoczonych grzybów.
Zrobiæ zasma¿kê z 3 ³y¿ek m±ki i ostudziæ.
Do ostudzonej zasma¿ki dodaæ utarte na du¿ych oczkach ogórki kwaszone,
cebulê, pieczarki, przyprawy, czosnek, listek, ziele ang...
wszystko dodaæ do roso³u i podgotowaæ 10 minut
Podajemy z pieczywem ....smacznego!!!!!:)
..........................................................
¯urek
.............
-1l wody
-ok.30 dag roso³owego
-po ok 10 dag kie³basy, szynki, chudego boczku
- w³oszczyzna
- 10-20 dag grzybów / np. pieczarki
- ³y¿eczka bia³ego chrzanu
- du¿a ¶mietana 18%
- 1 op.¿urku + 1op. bia³ego barszczu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1szt ma³y serek topiony / trójk±cik/
- 1sz du¿a cebula / przypieczona na suchej patelni
-sól, pieprz, vegeta do smaku
Co¶ na rosó³ .. z kurczaka , wo³owe, lub po prostu ko¶æ wieprzowa
warzywa / mog± byæ suszone / do tego wrzucamy przypieczon± cebule ,
podsma¿one pieczarki i wêdlinê
kie³baska , szyneczka , chudy boczek a jak kto lubi bia³a kie³baskê
dla mnie ona be ,
¯urek z bia³ym barszczem rozpuszczony w szklance zimnej
wody wlewamy do gotuj±cego roso³u.
Gotujemy to na wolnym ogniu ok.40min.
Pod koniec gotowania dodajemy ¶mietanê i serek.
Po ugotowaniu dodajemy ³y¿eczkê chrzanu .
Ugotowan± wêdlinê kroimy na ma³e kawa³eczki
plus pokrojone gotowane jajka , zalewamy ¿urkiem
i gotowe ...smacznego !