KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: « 1 2 3 » |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ciasta  (Przeczytany 22578 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #15 : Listopad 20, 2013, 15:55:09 »

sernik a`la pudding drezdeñski...

 
...bardzo smaczny i delikatny sernik, trochê z nim pracy jest, ale warto jest po¶wiêciæ czas i upiec to ciasto. Przepis podajê z moimi ma³ymi zmianami, a orygina³ podpatrzy³am na "Galerii Potraw"
 
 
Ciasto kruche:

2 szkl m±ki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 kostki mas³a
2-3 ³y¿eczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

2 jaja
120 g cukru
1/4 ³y¿eczki soli
skórka otarta z cytryny
75 dkg twarogu pó³t³ustego (da³am wiaderkowy)
2 ³y¿ki cukru waniliowego
1 budyñ ¶mietankowy lub waniliowy


Masa budyniowa:

1 budyñ ¶mietankowy
375 ml mleka
4 jajka
150 g mas³a
150 g cukru
szczypta soli

ciasto kruche: ze wszystkich sk³adników szybko wyrobiæ ciasto. Blachê (25x35cm) wy³o¿yæ papierem do pieczenia i wylepiæ ciastem. W³o¿yæ do lodówki.


masa serowa: ca³e jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksowaæ. Dodaæ powoli twaróg. Gdy bêdzie dobrze zmiksowany i pulchny dodaæ proszek budyniowy; zmiksowaæ.


masa budyniowa: na mleku ugotowaæ budyñ. Pozostawiæ do ca³kowitego wystygniêcia. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem dodaæ miêkkie mas³o i utrzeæ na puszysta masê. Po ³y¿ce dodaæ zimny budyñ; ucieraæ. Bia³ka ubiæ na sztywno i dodaæ do masy budyniowej ostro¿nie i wolno mieszaj±c ju¿ ³y¿k±. Powstanie bardzo pulchna masa.


Na ciasto wylewamy najpierw mas± serow± nastêpnie budyniow±. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st C.
Po upieczeniu i ostygniêciu ciasta posypaæ cukrem pudrem. Trzymaæ sernik w ch³odnym miejscu.
 
 
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #16 : Listopad 25, 2013, 10:32:44 »

 
  3BIT
--------------------------------


Składniki:
1 puszka masy krówkowej
ok. 510g herbatników
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady lub ulubionej posypki
Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
ok. ¾ kostki masła
Sposób przygotowania:
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą lub posypką.
Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Smacznego!
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #17 : Styczeñ 26, 2014, 12:40:39 »


Biszkoptowe "Rafaello"

Potrzebujemy:
biszkopt:
5 jajek
1 szklankê cukru
3/4 szklanki m±ki pszennej
1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej
1 ³y¿eczkê proszku do pieczenia
1 ³y¿kê octu
krem:
500 ml ¶mietany kremówki
2 opakowania ¦mietan-fix
200 g bia³ej czekolady
200 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
100 g p³atków migda³ów
4 ³y¿eczki br±zowego cukru
2 p³askie ³y¿ki mas³a
 
Wykonanie:
Biszkopt przyrz±dzamy wed³ug -> przepisu <-
Sch³odzon± ¶mietanê lekko ubijamy, dodajemy ¦mietan-fix i ubijamy do po¿±danej konsystencji. Czekoladê rozpuszczamy w k±pieli wodnej, gdy ostygnie dodajemy do ubitej ¶mietany, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastêpnie do masy wsypujemy wiórki kokosowe, ca³o¶æ dok³adnie mieszamy.
Gdy biszkopt dobrze ostygnie, delikatnie i cienko odkrawamy z niego przypieczon± górê. Pozosta³e ciasto przekrawamy na 2 czê¶ci. Po³owê masy kokosowej wyk³adamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim i wyk³adamy resztê kremu. Gotowe ciasto ch³odzimy min. 6h w lodówce.
Mas³o roztapiamy na patelni, dodajemy cukier i migda³y. Pra¿ymy czêsto mieszaj±c a¿ uzyskaj± z³otawy kolor. Ciasto posypujemy ostygniêtymi migda³ami tu¿ przed podaniem.
Smacznego U¶miech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2014, 17:01:32 »


Biszkopt Cappuccino


Sk³adniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru bia³ego
1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 ³y¿ki ciemnego kakao
kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie)

Masa budyniowa:
2 budynie ¶mietankowe (u¿ywa³am z Delecty z napisem du¿y budyñ ¶mietankowy)
1/2 litra mleka 3,2%
1 kostka mas³a – 200 g (da³am ¶mietankowe)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (mo¿na zast±piæ rodzynkami)

Masa cappuccino:
1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym (du¿a paczka 100 g) lub 4 ma³e saszetki cappuccino
2 ¶nie¿ki na mleko
1 ¶mietan-fix
5 ³y¿ek ¿elatyny
2 szklanki mleka 3,2%

Dekoracja:
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna

Wykonanie:

W pierwszej kolejno¶ci przygotowujemy biszkopt. Bia³ka oddzielamy od ¿ó³tek, do du¿ej miski wk³adamy bia³ka i ubijamy je na bardzo sztywn± pianê (po odwróceniu miski nic nie powinno spadaæ). Gdy piana bêdzie ju¿ sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywaj±c ubijania, a pod koniec po jednym ¿ó³tku, dok³adnie miksuj±c. Do masy jajecznej dodajemy przesian± m±kê oraz cukier waniliowy, olejek waniliowy i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachê wyk³adamy papierem do pieczenia lub smarujemy mas³em lub margaryn± i posypujemy bu³k± tart± i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przek³adamy do blaszki.

W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masê budyniow±. Gotujemy budyñ. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodaj±c 3 ³y¿ki cukru. Budyñ musi byæ gêsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyñ ca³y czas energicznie mieszamy aby siê nie przypali³. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi byæ zimny. Miêkkie mas³o ¶mietankowe wk³adamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwy¿szych obrotach do momentu powstania bia³ego kremu. Dodajemy stopniowo budyñ, ca³y czas miksuj±c. Na samym koñcu wsypujemy kandyzowana skórkê cedratu lub rodzynki (zale¿y od upodobañ). Wszystkie sk³adniki ³±czymy ze sob±. Tak przygotowan± masê wyk³adamy na przestudzony biszkopt.

Na samym koñcu przygotowujemy masê cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odla³am 1/3 szklanki mleka i rozprowadzi³am w nim kawê cappuccino, aby nie zrobi³y siê grudki kawy,  gdy mleko w rondelku siê zagotowa³o wla³am kawê i zagotowa³am to wszystko na ogniu. Kawê wystudziæ. Do ch³odnej kawy wsypujemy ¶nie¿ki oraz ¶mietan–fix i miksujemy na najwy¿szych obrotach na puszyst± masê. ¯elatynê rozpuszczamy dok³adnie w niewielkiej ilo¶ci wody i dodajemy do ubitej ¶nie¿ki, wszystko dok³adnie ze sob± ³±czmy i wylewamy na masê budyniow±. Czekolady ¶cieramy i posypujemy ciasto. Ch³odzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.


Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #19 : Luty 11, 2014, 08:58:00 »

DOMOWE KREMÓWKI

Składniki
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 1 żółtko, 1/2 łyżki soku z cytryny, 30 dag masła.
Krem: 4 żółtka + 1 całe jajko, 10 dag cukru, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 5 dag mąki ziemniaczanej, cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie
1.    Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4szkl.). Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego założyć w kopertę i rozwałkować -zawsze w jednym kierunku. Założyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm. Wstawić na godz. do lodówki. Piec ok. 15-20 min w temp. 220st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty.
2.   Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje, przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć 2 blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje. Smacznego .


TIRAMISU

Błyskawiczne lodowe tiramisu:

Składniki:
- 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte
- 50 ml wina Marsala
- 100 ml mocnej kawy espresso, ochłodzonej
- 20 g kakao
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 8 ziarenek kawy w czekoladzie
- 200 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

Zanurz każdy z herbatników w espresso i ułóż na dnie talerza o wymiarach około 22×25 cm. Polej biszkopty pozostałym espresso. Serek mascarpone i wino Marsala wymieszaj w dużej misce. Powstałą masę rozłóż równomiernie na biszkoptach. Połóż 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte na warstwie serka mascarpone. Całość oprósz kakao I udekoruj ziarnkami kawy w czekoladzie. Podawaj natychmiast.

Zmysłowe tiramisu na walentynki:

Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- filiżanka mocnej kawy
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka kakao lub tarta czekolada
- biszkopty, kocie języczki lub herbatniki maślane

Sposób przygotowania

Utrzyj żółtko z cukrem na puszysty, jasnożółty kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Ułóż biszkopty na dnie naczynia. Dokładnie nasącz kawą. Nałóż na biszkopty warstwę mascarpone. Całość oprósz kakao lub czekoladą. Odstaw do lodówki na godzinę lub dwie.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #20 : Luty 19, 2014, 09:03:40 »

TIRAMISU KAKAOWE

Sk³adniki:
400 g pod³u¿nych biszkoptów
50 g mlecznej czekolady
750 g serka mascarpone, sch³odzonego
4 du¿e jajka, bia³ka i ¿ó³tka oddzielnie
3 ³y¿ki cukru pudru
1 szklanka mocnego kakao bez cukru
1,5 kieliszka likieru Amaretto
paczka mro¿onych truskawek (ok. 200 g)
³y¿ka cukru
³y¿ka ¿elatyny
3 ³y¿ki gor±cej wody
Blachê 25 x 36 wy³o¿yæ papierem do pieczenia.
Truskawki zagrzaæ w garnuszku wraz z cukrem na niewielkim ogniu do czasu puszczenia soków i zmiêkniêcia owoców, nastêpnie zblendowaæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ w wodzie i dodaæ do truskawek, przestudziæ.
¯ó³tka utrzeæ z cukrem na jednolit±, kremow± i jasn± masê (najwygodniej mikserem). Dodaæ mascarpone i wymieszaæ, a¿ do po³±czenia mas (mo¿na delikatnie zmiksowaæ). Dodaæ kieliszek likieru. Ubiæ pianê z bia³ek, delikatnie wymieszaæ z mas± serow±.
Kakao zaparzyæ jak w przepisie, przestudziæ i dodaæ 2 ³y¿ki amaretto.
Czekoladê zetrzeæ lub zblendowaæ (ja u¿y³am blendera, posypka mia³a wyra¼niejszy smak).
Biszkopty u³o¿yæ na dnie blachy, nas±czyæ kakaem. wy³o¿yæ po³owê kremu. Wy³o¿yæ kolejn± warstwê biszkoptów i nas±czyæ. Nastêpnie rozprowadziæ truskawkow± masê, po czym po³o¿yæ kolejn± warstwê kremu. Na koñcu posypaæ czekolad±.
Ch³odziæ w lodówce (najlepiej ca³± noc).
SMACZNEGO!
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #21 : Marzec 13, 2014, 11:50:14 »

Placki z jab³kami

Sk³adniki:
    3 jaja
    3 ³y¿ki cukru
    100 ml kefiru lub jogurtu
    6 ³y¿ek m±ki pszennej
    1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
    1 ¿ó³tko
    150 g sera „mascarpone”
    2 ³y¿eczki likieru kawowego
    2 ³y¿ki cukru pudru do posypania
    olej do sma¿enia

Sposób przygotowania:
1.    Oddzielamy bia³ka jaj od ¿ó³tek; do ¿ó³tek dodajemy ³y¿kê cukru, po czym ubijamy na g³adk± puszyst± masê; do masy dolewamy kefir, stopniowo dosypujemy m±kê (stale mieszamy); na koniec dorzucamy szczyptê m±ki ziemniaczanej; wszystko dok³adnie mieszamy; ciasto powinno mieæ konsystencjê gêstsz± od ciasta nale¶nikowego.
2.    Jab³ka obieramy, kroimy w drobne kawa³ki, przek³adamy do ciasta i mieszamy; do bia³ek dodajemy ³y¿kê cukru i ubijamy na w miarê sztywn± pianê; ca³o¶æ bardzo delikatnie mieszamy.
3.    Placki sma¿ymy na patelni z niewielka ilo¶ci± oleju na bardzo wolnym ogniu z obu stron na z³oty kolor - wa¿ne, by dopiek³y siê w ¶rodku.
4.    Ucieramy 1 ¿ó³tko z ³y¿k± cukru, dodajemy partiami  ser „mascarpone”, dok³adnie mieszamy, aby nie by³o grudek, doprawiamy likierem kawowym.
5.    Placki uk³adamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy je serem z ¿ó³tkami.

Dobra rada:
Jab³ka mo¿na w sezonie zast±piæ twardymi ¶liwkami.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #22 : Kwiecieñ 05, 2014, 17:14:20 »

CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE

 Sk³adniki dla 4 osób:

4 ³y¿ki p³atków owsianych,

4 ³y¿ki wiórków kokosowych,

1 szklanka m±ki pszennej,

3 ³y¿ki cukru pudru,

½ kostki rozpuszczonego mas³a,

1 ³y¿ka miodu,

1 p³aska ³y¿ka Sody oczyszczonej Prymat,

1 ³y¿eczka Cynamonu mielonego Prymat. 

 Sposób przygotowania:

Do miski wsypaæ p³atki, m±kê, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszaæ.

W ma³ym rondelku roztopiæ mas³o, wlaæ miód i wymieszaæ, nie gotowaæ.

Sodê wymieszaæ z dwoma ³y¿kami gor±cej wody, dodaæ do rondla z mas³em i miodem, wymieszaæ, a nastêpnie po³±czyæ z pozosta³ymi sk³adnikami.

Z ciasta uformowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, u³o¿yæ na blasze i piec ok.  8-10 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #23 : Kwiecieñ 13, 2014, 16:12:15 »

   
       SERNIK INACZEJ
    
Sk³adniki
Ciasto:

      40 dag m±ki

      szklanka cukru pudru

      1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia

      20 dag margaryny

      2 jajka

      4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany


Masa serowa:

      1 i 1/4 kg sera bia³ego

      25 dag mas³a

      1 i 1/2 szklanki cukru

      2 jajka

      2 ¿ó³tka

      1/2 szklanki mleka

      opakowanie budyniu ¶mietankowego lub waniliowego

      polewa czekoladowa do dekoracji


 przygotowanie

1.      Ciasto: m±kê przesiaæ na stolnicê, dodaæ cukier puder i proszek do pieczenia, dok³adnie wymieszaæ. Dodaæ miêkk± margarynê, posiekaæ no¿em, a nastêpnie rozetrzeæ d³oñmi. Wbiæ jajka, dodaæ kwa¶n± ¶mietanê i wyrobiæ ciasto. Uformowaæ kulê, pokroiæ na 3 równe czê¶ci.

2.      Wszystkie kawa³ki ciasta rozwa³kowaæ, tworz±c trzy blaty. Ka¿dy z blatów upiec oddzielnie na blasze wy³o¿onej nat³uszczonym papierem do pieczenia.

3.      Masa serowa: ser, cukier, mas³o, jajka i ¿ó³tka zmiksowaæ, prze³o¿yæ do rondla. Gotowaæ ok. 20 minut, ca³y czas mieszaj±c. Mleko wymieszaæ z budyniem, dodaæ do masy serowej, gotowaæ, a¿ masa zacznie gêstnieæ. Zdj±æ z gazu, masê lekko ostudziæ.

4.      Na blasze u³o¿yæ blat ciasta, na nim umie¶ciæ po³owê masy serowej. Nastêpnie u³o¿yæ kolejny blat, pozosta³± masê serow± oraz ostatni blat. Ciasto udekorowaæ polew± czekoladow±.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #24 : Kwiecieñ 14, 2014, 12:50:20 »

Baba cytrynowa

Baba cytrynowa
trudno¶æ:
czas: 01:30
Sk³adniki
450 g m±ki tortowej
300 g margaryny
5 jaj
250 g cukru pudru
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia (50g)
sok z 1 cytryny
1 ³y¿ka octu jab³kowego
1 - 2 ³y¿ki margaryny (do wysmarowania formy)
Sposób przyrz±dzania:
Cukier puder utrzyj z mas³em w miseczce za pomoc± drewnianej ³y¿ki, a¿ do uzyskania konsystencji gêstej ¶mietany. W miêdzyczasie stopniowo dodawaj ¿ó³tka z jajek (nie wszystkie na raz).
Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. M±kê przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ci±gle mieszaj±c. Nastêpnie do ca³o¶ci dodaj ³y¿kê sto³ow± octu jab³kowego i wymieszaj.
Wszystko prze³ó¿ do wysmarowanej margaryn± formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #25 : Kwiecieñ 15, 2014, 19:04:07 »

      
 
CIASTO MIÊTOWE       
    
Sk³adniki
Ciasto:

1 margaryna

11/2 szkl. cukru

3 ³y¿. kakao

1 cukier wanilinowy

4 jajka

1 1/2 szkl. m±ki

2 ³y¿.proszku do pieczenia

Masa:

0,5 l ¶mietany 30%

4 ³y¿. ¿elatyny

1-2 opakowania landrynek miêtowych

2 paczki delicji
Margarynê roztopiæ ,dodaæ cukier, kakao, 5 ³y¿ek wody. Wymieszaæ ,wystudziæ.Dodaæ  ¿ó³tka, m±kê z proszkiem do pieczenia, ubit± pianê z bia³ek. Wymieszaæ..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st.

Ilo¶æ landrynek zale¿y jak bardzo miêtowy smak chcemy otrzymaæ .Ja da³am 1,5 paczki   
Landrynki rozbiæ(w³o¿yæ  do woreczki i t³uczkiem pot³uc), rozpu¶ciæ w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody, ostudziæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ w 1/2 szkl. wody. Smietanê ubiæ na sztywno, dodaæ ¿elatynê i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroiæ na pó³. Posmarowaæ po³ow± masy, u³o¿yæ delicje,wy³o¿yæ resztê masy,przykryæ ciastem. Polaæ polew± czekoladow±. Smacznego!!
 Ciasto bardzo dobre, orze¼wiaj±ce, pycha.


 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 05, 2014, 11:41:38 »



 Amerykañski sernik
Spód :
3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (150 g)
2/5 szklanki cukru (100 g)
250 g posiekanych drobno migda³owych
1/2 szklanki m±ki (85 g)
Masa:
1 kg delikatnego twarogu sernikowego
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g)
6 jajek
1 laska wanilii
3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanki ¶mietanki 30% (125 ml)
1 cytryna,
Polewa:
4/5 szklanki ¶mietany 18% (200 ml)
2 ³y¿ki cukru pudru,
Sok z 1 cytryny
1 bia³a czekolada
1Kasiê rozpu¶æ i przestud¼. Migda³y po³±cz z m±k±, cukrem i roztopion± Kasi±. Tortownice posmaruj Kasi± i wy³ó¿ jej dno papierem do pieczenia. Nastêpnie zabezpiecz dno i boki foli± aluminiow±.
2Przygotowan± mas± wy³ó¿ spód i boki tortownicy o ¶rednicy 26 cm i w³ó¿ do lodówki.
3¯ó³tka oddziel od bia³ek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, ¶mietankê, otart± skórkê i sok z cytryny i wybrane wnêtrze z laski wanilii. Bia³ka ubij na sztywn± pianê. Masê po³±cz z ubit± pian± z bia³ek. Na koniec dodaj m±kê ziemniaczan± i delikatnie wymieszaj.
4Masê prze³ó¿ do tortownicy. Piecz w k±pieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a nastêpnie 40 minut w 150 st.C. Wystud¼.
5Przygotuj polewê. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, w³ó¿ bia³± czekoladê i mieszaj a¿ czekolada siê rozpu¶ci. Dodaj cukier puder i ¶mietanê, wszystko wymieszaj.
6Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polew± i odstaw do sch³odzenia (najlepiej na ca³± noc do lodówki).
  Temperatura k±piel wodna°C Czas pieczenia 40 + 40 minut
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #27 : Styczeñ 23, 2015, 17:18:46 »

Chatka Baby Jagi

40 dkg sera do serników , 10 dag cukru pudru, 2 ¿ó³tka, 3 ³y¿ki kakao, 1/2 kostki mas³a prawdziwego, cukier waniliowy i 3 paczki herbatników (100 gr)
Wykonanie: mas³o utrzeæ z oboma cukrami i dodawaæ po trochu ser .
Masê serow± na dwie nie równe czê¶ci.
Wiêksz± czê¶æ wymieszaæ z kakaem.
Uk³adamy domek: na foli aluminiowej uk³adamy w trzech rzêdach po³owê herbatników i wyk³adamy masê serow± z kakaem . Przykrywamy drug± czê¶ci± herbatników.
Na ¶rodkowej czê¶ci wyk³adamy masê bia³± .
Trzymaj±c boki folii sk³adamy wszystko formuj±c domek i na desce wk³adamy do lodówki . Po sch³odzeniu oblewamy polew± czekoladow± i dekorujemy .  :smacznego U¶miech
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #28 : Grudzieñ 09, 2015, 19:00:13 »

sernik na plackach miodowych ( )

4 szklanki m±ki
1 ³y¿eczka sody
2 ³y¿ki miodu
5 dkg mas³a
2 ³y¿ki ¶mietany
2 jajka
1 szklanka cukru
Miód i mas³o podgrzewamy, dodajemy ¶mietanê, m±kê i sodê - dok³adnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i zagniatamy z mas± miodow±. Rozwa³kowujemy na 4 placki i pieczemy w tortownicy 10-15 minut w 180 st.

Masa serowa:
1 kg zmielonego sera ( zawsze u¿ywam pó³t³ustego )
2 szkl. cukru pudru
25 dkg mas³a
2 jajka
cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
4 ³y¿ki mleka
5 dkg m±ki ziemniaczanej
Mas³o utrzeæ z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszaæ ze zmielonym serem. Masê prze³o¿yæ do garnka, gotowaæ 10 minut, na koniec dodajemy m±kê ziemniaczan± wymieszan± z mlekiem i skórk±.

Ostudzone placki przek³adamy gor±c± mas± serow±. Dekoracjê pozostawiam ka¿demu wg uznania U¶miech Powiadam Wam - na jednym kawa³ku siê nie skoñczy U¶miech
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 10, 2016, 18:11:17 »

Sernik krakowski

Spód i kratka (ciasto)

230 g mas³a
400 g m±ki
³y¿eczka soli
4 ¿ó³tka
6 ³y¿ek cukru

Zimne mas³o pokroi³em w kostkê i wrzuci³em do malaksera z innymi sk³adnikami. Kruche ciasto wyrobi³em malakserem i sch³odzi³em w lodówce przez pó³ godziny.

Masa serowa:
1 kg twarogu pó³t³ustego
250 dkg cukru
100 g mas³a roztopionego
3 ca³e jajka i 4 bia³ka (które zosta³y po robieniu kruchego ciasta)
3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
1 cytryna
100 g rodzynek namoczonych w cytrynówce

Sera nie mieli³em. Jajka i bia³ka zmiesza³em w malakserze, jak siê napowietrzy³y doda³em twaróg i miksowa³em przez ok.10 minut. Doda³em roztopione mas³o, sok i skórkê z jednej cytryny. Doda³em rodzynki.

2/3 ciasta kruchego wy³o¿y³em spód formy wy³o¿onej pergaminem i nak³u³em widelcem. Podpiek³em 15 min w temp.170 stop przez 15 min. Po wyci±gniêciu wy³o¿y³em boki formy pergaminem i wyla³em masê serow±. Na wierzchu u³o¿y³em kratkê z ciasta kruchego. Piek³em przez 1 godz. w temp.170 stopni.

Na koniec zrobi³em lukier z soku z jednej cytryny i 3 ³y¿ek cukru pudru. wysmarowa³em lukrem ciasto.
Zapisane
Strony: « 1 2 3 » |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

playlifegames devgru k-l film nome