KWIATY
Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj siê
Rejestracja
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
KWIATY
>
Kawiarenka
>
Kuchnia
(Moderator:
BarbaraWo
) >
Ciasta
Strony:
1
2
3
»
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ciasta (Przeczytany 22569 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
Ciasta
«
:
Listopad 28, 2012, 20:42:09 »
CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM
- 3 szkl mąki
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl śmietany 18%
- 3/4 szkl oliwy
- 2 łyżecz PdP (proszek do pieczenia)
- 1 duży budyń lub 2 małe
- 3 szkl mleka
- 1 kg jabłek
Wyk: Jajka roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę i resztę składników , na końcu mąkę z PdP
- ciasto wylewamy na dużą blachę i wtykamy w nie jabłka
- zalewamy gorącym budyniem i posypujemy kruszonką .... smacznego !!!!
KRUSZONKA
10 dag mąki
- 6 dag masa
- 6 dag cukru
- cuk wanilinowy
Składniki połaczyć ręką i pokruszyć na cieście
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 30, 2012, 13:26:45 »
KUBU¦
Biszkopt z 4 jaj ( blacha prostok±tna)
- sok Kubu¶ 0,75l
- 2 budynie ¶mietankowe
- 4 ³y¿ki cukru
- 2 paczki herbatników
- 1/2 l ¶mietany kremówki
- 2 galaretki w kolorze Kubusia
Z Kubusia cukru i budyni ugotowaæ budyñ i i ciep³y wylewamy na biszkopt.
Na budyñ wyk³adamy 2 paczki herbatników.
¦mietanê ubiæ i dodaæ galaretkê rozpuszczon± w ma³ej ilo¶ci wody.
Krem wyk³adamy na herbatniki.
Drug± galaretkê robimy w/g przepisu i wylewamy na krem ( mo¿na jeszcze wy³o¿yæ owocami )
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #2 :
Grudzieñ 17, 2012, 10:51:26 »
POLEWA CZEKOLADOWA
1/4 kostki mas³a lub margaryny,
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 - 4 ³y¿ki kakao
- 1 ³y¿eczka ¿elatyny
- 3 ³y¿ki gor±cej wody ( wrz±tku)
Wykonanie: Rozpu¶æ mas³o i nie zdejmuj±c z ognia dodaj cukier
Zdejmij z ognia , dodaj kakao oraz rozpuszczon± we wrz±tku ¿elatynê .
dobrze wymieszaj i gotowe do smarowania ciasta ...
...........................
Doda³am pokruszone sezamki ...i jest pyszna ....super pyszna
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #3 :
Styczeñ 23, 2013, 08:58:12 »
Rogaliki dro¿d¿owe
Sk³adniki
- 1 kg m±ki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 dag dro¿d¿y
- 1 1/2 szklanki ciep³ego mleka
- 2 jaja + 2 ¿ó³tka
- kostka mas³a lub margaryny
- powid³a b±d¼ inny d¿em do nadzienia
Przygotowanie
W mleku rozpuszczamy dro¿d¿e z ³y¿eczk± cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelaæ go do malaksera dodaj±c jaja, ¿ó³tka, m±kê. Wyrabiaæ, a pod koniec wlaæ rozpuszczon± kostkê t³uszczu. Prze³o¿yæ do miski i czekaæ, a¿ wyro¶nie.
Ciasto podzieliæ na czê¶ci, z których wa³kujemy okr±g³e placki. Kroimy je na trójk±ty. Na szerszych koñcach k³adziemy ³y¿kê nadzienia i zwijamy do ¶rodka, zaginaj±c koñce, abu nabra³y kszta³tów rogalików.
Uk³adamy na wy³o¿onej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190
zamierzam dzisiaj wypróbowaæ
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #4 :
Styczeñ 23, 2013, 23:21:17 »
I co dobre by³y :
..........................................
Apetytu mi narobi³a¶
BABKA
Do babki bêdziemy potrzebowali:
- 40 dkg m±ki (2 i 1/3 szklanki)
- 100 g m±ki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- Pó³tora ³y¿eczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 15 dkg. mas³a lub margaryny albo pó³ szklanki oliwy
- 4 jajka
- Æwieræ szklanki mleka
Wbijamy jajka do miski w którym bêdziemy wyrabiaæ ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy do po³±czenia sk³adników.
Nastêpnie mieszamy m±ki (ziemniaczan± z pszenn±), oraz proszek do pieczenia.
Wymieszane maki z proszkiem do pieczenia, po trochu dodajemy ci±gle mieszaj±c do masy jajecznej, na przemian z mlekiem.
Na koñcu wlewany oliwê lub roztopione mas³o lub margarynê.
Ciasto wyrabiamy do jednolitej konsystencji, mieszamy do czasu pojawienia siê pêcherzyków powietrza.
Wyrobione ciasto przek³adamy do nat³uszczonej i posypanej bu³k± tart± formy.
Do babki mo¿emy dodaæ te¿ trochê kakao.
Wtedy zostawiamy 1/3 ciasta w misce w której wyrabiali¶my ciasto, i dok³adamy trzy ³y¿ki kakao.
Delikatnie mieszamy. Je¿eli masa bêdzie za gêsta, ¶mia³o mo¿emy dodaæ trochê mleka.
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #5 :
Styczeñ 25, 2013, 13:10:09 »
http://forumogrodniczeoaza.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #6 :
Styczeñ 29, 2013, 17:25:09 »
Pierniczki
...................
1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,
1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną
POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy .
Jakiś SERNIK
.......................
Składniki na blachę 28 x 40 cm:
Ciasto
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody
Masa serowa
500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).
Też do wypróbowania
No to jeszcze jedno:)
TOFFI
.................
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru
Masa toffi:
50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:
150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa)
30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
Przygotowanie
Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto.
Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.
Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #7 :
Luty 01, 2013, 17:58:28 »
Zobacz ten link :
http://zszywka.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #8 :
Luty 11, 2013, 08:28:34 »
Krem su³tañski
- przepis
Sk³adniki:
1/2 l ¶mietany kremówki
1-2 ³y¿ki cukru pudru
4 ³y¿ki rodzynek
5 dag ma³ych bez
³y¿eczka kakao
kieliszek rumu
Sposób przygotowania:
¦mietanê z cukrem pudrem dobrze ubij. Do po³owy ubitej ¶mietany dodaj kakao i rum, starannie wymieszaj, tak by powsta³a jednolita masa.
Rodzynki sparz gor±c± wod±. Kiedy ostygn±, dodaj je do bia³ej ¶mietany.
Tajemnica kremu su³tañskiego tkwi w ³adnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. W³ó¿ do niego bezê, na ni± ³y¿kê kakaowej ¶mietany, na to ³y¿kê ¶mietany bia³ej, ponownie odrobinê kakaowej. Ca³o¶æ udekoruj bia³± bit± ¶mietan± i rodzynkami. Pucharek bêdzie wygl±da³ niczym w³oskie tiramisu, ale gwarantujemy, ¿e krem su³tañski jest du¿o smaczniejszy.
Ale by siê zjad³o
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #9 :
Luty 23, 2013, 09:10:43 »
Sernik na zimno
1 gotowy spód do tortów
300 gr twarogu z wiaderka
100 gr cukru
200 ml ¶mietany kremówki
4 ³y¿ki ¿elatyny (rozpuszczone w ok. 80 ml letniej wody)
2 galaretki o takim samym smaku
kilka borówek amerykañskich
2 brzoskwinie
Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gor±cej wody.
Kremówkê ubijam na sztywno.
Twaróg miksuje z cukrem na puszyst± pianê i dodaje rozpuszczon± ¿elatynê, dodajê do masy kremówkê i mieszam ca³o¶æ na najni¿szych obrotach.
Masê serow± k³adê na gotowy spód, uk³adam owoce i odstawiam do stê¿enia.
Nak³adam na wierzch lekko zastygniêt± galaretkê i ponownie dstawiam, aby mocno zastyg³o.
Gotowe!!
Smacznego!!
Do wypróbowania
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #10 :
Luty 27, 2013, 16:41:36 »
MIÊTUSEK
ciasto:
- 4 du¿e jaja
- 2 ³y¿ki m±ki pszennej
- 2 ³y¿ek m±ki ziemniaczanej
- 1/4 szk cukru
- 1 1/2 ³y¿eczki PdP
- 2 ³y¿ki kakao
upiec biszkopt w ¶redniej tortownicy
krem:
- 1/2 litra ¶mietany 36*
- 2 ¶mietan-fixy
- 1/2 szkl cukru pudru
- 15 dag miêtowych landrynek (mocnych)
- 1 p³aska ³y¿ka ¿elatyny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 kieliszek wódki
Wykonanie:
Upieczony biszkopt przekroiæ na pó³.
Krem: Landrynki rozpu¶ciæ w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody i ostudziæ.
Odlaæ 1/4 szklanki miêtowego syropu, dodaj wódkê i skrop obie czê¶ci biszkoptu.
¦mietanê ubij z cukrem , dodaj ¶mietan-fixy i rozpuszczon± ¿elatynê. Nadal ubijaj±c wlewaj po ³y¿ce miêtowego syropu. Wmieszaj do kremu start± na du¿ych oczkach 3/4 czekolady .
Biszkopt prze³ó¿ kremem zostawiaj±c 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypaæ reszt± czekolady i odstawiæ na 2 godz. ...
Ps. Chyba bêdzie dobry ...
(przepis z kropki)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #11 :
Kwiecieñ 01, 2013, 14:02:22 »
Miêtusek bardzo dobry
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #12 :
Czerwiec 26, 2013, 17:17:45 »
Wklejê ten sernik do wypróbowania:
Sernik na piernikowym spodzie
Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mog± to byæ ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g mas³a
2 czubate ³y¿eczki przyprawy do piernika
Masa:
500 g bia³ego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 ³y¿ka tartej skórki pomarañczowej (lub 1 ³y¿eczka suszonej)
1/2 ³y¿eczki przyprawy do piernika
1 czubata ³y¿ka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (u¿ywam cukru Kotanyi)
Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 ³y¿eczka skórki pomarañczowej (suszonej) lub 1 ³y¿ka ¶wie¿ej
1 ³y¿ka cukru pudru
1 ³y¿ka soku pomarañczowego (najlepiej ¶wie¿o wyci¶niêtego)
do posypania: tarta ga³ka muszkato³owa
Spód:
Ciasteczka wsypaæ do torebki i rozwa³kowaæ wa³kiem lub pokruszyæ w malakserze. Dodaæ pokrojone mas³o i zagnie¶æ ciasto - bêdzie mia³o konsystencjê lekko klej±cej bu³ki tartej.
Tortownicê o srednicy 18-20 cm wy³o¿yæ foli± aluminiow±, boki delikatnie posmarowaæ mas³em.
Spód i boki dok³adnie wylepiæ pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, ¿eby brzeg by³ wysoki.
Wstawiæ do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotowaæ masê:
Masa:
Ser utrzeæ z cukrem na g³adk± masê. Dodawaæ po 1 jajku, skórkê pomarañczow±, waniliê, przyprawê do piernika i budyñ.
Wyj±æ z lodówki tortownicê, wlaæ masê.
Piekarnik nagrzaæ do 180 st C.
Wstawiæ sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wy³±czyæ piekarnik, uchyliæ drzwiczki i zostawiæ sernik do wystygniêcia.
Polaæ polew± (wszystkie sk³adniki polewy wcze¶niej dok³adnie wymieszaæ) i dopiekaæ kolejne 12-15 minut.
Ostudziæ i wstawiæ do lodówki na kilka godzin.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #13 :
Wrzesieñ 01, 2013, 09:04:36 »
SERNIK Z ROS¡
Kruche ciasto:
300 g m±ki tortowej
100 g mas³a zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
2 ¿ó³tka
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg bia³ego sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
4 ¿ó³tka
1 budyñ ¶mietankowy (40g)
aromat cytrynowy
Rosa:
5 bia³ek
3/4 szklanki cukru
Kruche ciasto: Przesian± m±kê z proszkiem do pieczenia z kawa³kami zimnego mas³a siekamy no¿em. Dodajemy cukier puder, ca³e jajko, 2 ¿ó³tka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulê i wk³adamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostok±tn± formê (24x34), smarujemy j± mas³em lub margaryn± i oprószamy m±k±. (ewentualnie wyk³adamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwa³kowujemy i wyk³adamy nim dno formy. Pieczemy oko³o 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, ¿ó³tka, wsypujemy budyñ i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolit± masê i wyk³adamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturê piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)
Rosa: Bia³ka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilê ubijamy. Nak³adamy ³y¿k± kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, a¿ beza nabierze z³otego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ci±gu kilku godzin wytworz± siê kropelki rosy. smacznego
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 163
Odp: Ciasta
«
Odpowiedz #14 :
Wrzesieñ 17, 2013, 09:40:56 »
OCZY CARYCY
Potrzebujemy:
na ciasto jasne:
6 bia³ek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki m±ki ziemniaczanej
1 ³y¿kê octu
1/3 szklanki oleju
na ciasto ciemne:
6 ¿ó³tek
2 jajka
6 ³y¿ek cukru
4 ³y¿ki m±ki pszennej
1 ³y¿kê proszku do pieczenia
2 ³y¿ki kakao
1/3 szklanki oleju
na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
budyñ ¶mietankowy bez cukru
2 ³y¿ki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
1 kostkê miêkkiego mas³a
na polewê:
125 g mas³a lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 ³y¿ki kakao
3-4 ³y¿ki mleka
dodatkowo:
200 ml mocnej kawy
paczkê okr±g³ych biszkoptów
zielon± galaretka
orzechy w³oskie
Wykonanie:
Ciasto jasne: bia³ka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy m±kê, ocet i olej, delikatnie i dok³adnie mieszamy.
Ciasto ciemne: ¿ó³tka i jajka ucieramy z cukrem do bia³o¶ci. Na przemian dodajemy m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dok³adnie mieszamy.
Blaszkê o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy t³uszczem i wyk³adamy papierem do pieczenia. Na blachê wyk³adamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez oko³o 35 minut.
Krem budyniowy: budyñ gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miêkkim mas³em.
Parzymy kawê, lekko s³odzimy, studzimy.
Galaretkê rozpuszczamy w 250 ml wrz±tku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
Na jeden wyk³adamy po³owê kremu. Na kremie uk³adamy biszkopty nas±czone kaw±. Miêdzy biszkopty wylewamy mocno tê¿ej±c± galaretkê. Na galaretkê wyk³adamy resztê kremu. Przykrywamy drugim plackiem.
Przygotowujemy polewê. W rondelku rozpuszczamy mas³o, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier siê rozpu¶ci zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy ni± ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami w³oskimi. Sch³adzamy kilka godzin w lodówce.
Zapisane
Strony:
1
2
3
»
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Regulamin
-----------------------------
=> Regulamin
=> Przywitaj siê....
-----------------------------
Kategoria ogólna
-----------------------------
=> Do rozpoznania
=> Spis ro¶lin -byliny 2011r
=> Mój Piêkny Ogród
=> Najciekawsze fotki
=> Byliny.
=> Portrety ro¶lin-albumy
=> Ro¶liny egzotyczne .
=> Ro¶liny tarasowe.
=> Ro¶liny jednoroczne
=> Ro¶liny cebulowe ,bulwkowe...
=> Ró¿e.
=> Iglaki i drzewa li¶ciaste.
-----------------------------
Ro¶liny domowe.
-----------------------------
=> Ro¶liny domowe
=> Choroby,szkodniki ro¶lin.
-----------------------------
Kawiarenka
-----------------------------
=> Kuchnia
=> Nasze og³oszenia .
=> Nasze problemy...
=> Dobre wiadomo¶ci....
=> Pogaduszki o wszystkim.
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
nome
pd-wp
playlifegames
corleone
devgru