KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: 1 2 3 » |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ciasta  (Przeczytany 22570 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« : Listopad 28, 2012, 20:42:09 »

 CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM

 - 3 szkl mąki
 - 4 jajka
 - 1 szkl cukru
 - 3/4 szkl śmietany 18%
 - 3/4 szkl oliwy
 - 2 łyżecz PdP (proszek do pieczenia)
 - 1 duży budyń lub 2 małe
 - 3 szkl mleka
 - 1 kg jabłek
Wyk:    Jajka roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę i resztę składników , na końcu mąkę z PdP
 - ciasto wylewamy na dużą blachę i wtykamy w nie jabłka
 - zalewamy gorącym budyniem i posypujemy kruszonką .... smacznego !!!!

KRUSZONKA

10 dag mąki
 - 6 dag masa
 - 6 dag cukru
 - cuk wanilinowy
 Składniki połaczyć ręką i pokruszyć na cieście
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2012, 13:26:45 »

KUBU¦

Biszkopt z 4 jaj ( blacha prostok±tna)
 - sok Kubu¶ 0,75l
 - 2 budynie ¶mietankowe
 - 4 ³y¿ki cukru
 - 2 paczki herbatników
 - 1/2 l ¶mietany kremówki
 - 2 galaretki w kolorze Kubusia
 Z Kubusia cukru i budyni  ugotowaæ budyñ i i ciep³y wylewamy na biszkopt.
Na budyñ wyk³adamy 2 paczki herbatników.
¦mietanê ubiæ i dodaæ galaretkê rozpuszczon± w ma³ej ilo¶ci wody.
 Krem wyk³adamy na herbatniki.
Drug± galaretkê robimy w/g przepisu i wylewamy na krem ( mo¿na jeszcze wy³o¿yæ owocami )
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 17, 2012, 10:51:26 »

POLEWA CZEKOLADOWA

1/4 kostki mas³a lub margaryny,
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 3 - 4 ³y¿ki kakao
 - 1 ³y¿eczka ¿elatyny
 - 3 ³y¿ki gor±cej wody ( wrz±tku)
Wykonanie:  Rozpu¶æ mas³o i nie zdejmuj±c z ognia dodaj cukier
 Zdejmij z ognia , dodaj kakao oraz rozpuszczon± we wrz±tku ¿elatynê .
dobrze wymieszaj i gotowe do smarowania ciasta ...U¶miech
...........................
Doda³am pokruszone sezamki ...i jest pyszna ....super pyszna U¶miech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #3 : Styczeñ 23, 2013, 08:58:12 »

Rogaliki dro¿d¿owe

Sk³adniki

- 1 kg m±ki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 dag dro¿d¿y
- 1 1/2 szklanki ciep³ego mleka
- 2 jaja + 2 ¿ó³tka
- kostka mas³a lub margaryny
- powid³a b±d¼ inny d¿em do nadzienia
Przygotowanie

W mleku rozpuszczamy dro¿d¿e z ³y¿eczk± cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelaæ go do malaksera dodaj±c jaja, ¿ó³tka, m±kê. Wyrabiaæ, a pod koniec wlaæ rozpuszczon± kostkê t³uszczu. Prze³o¿yæ do miski i czekaæ, a¿ wyro¶nie.
Ciasto podzieliæ na czê¶ci, z których wa³kujemy okr±g³e placki. Kroimy je na trójk±ty. Na szerszych koñcach k³adziemy ³y¿kê nadzienia i zwijamy do ¶rodka, zaginaj±c koñce, abu nabra³y kszta³tów rogalików.
Uk³adamy na wy³o¿onej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190

zamierzam dzisiaj wypróbowaæ U¶miech
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #4 : Styczeñ 23, 2013, 23:21:17 »

I co dobre by³y   :U¶miech   Jêzyk Jêzyk
..........................................
Apetytu mi narobi³a¶  Buzia na k³ódkê

BABKA

Do babki bêdziemy potrzebowali:
- 40 dkg m±ki (2 i 1/3 szklanki)
- 100 g m±ki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- Pó³tora ³y¿eczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 15 dkg. mas³a lub margaryny albo pó³ szklanki oliwy
- 4 jajka
- Æwieræ szklanki mleka


Wbijamy jajka do miski w którym bêdziemy wyrabiaæ ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy do po³±czenia sk³adników.
Nastêpnie mieszamy m±ki (ziemniaczan± z pszenn±), oraz proszek do pieczenia.
Wymieszane maki z proszkiem do pieczenia, po trochu dodajemy ci±gle mieszaj±c do masy jajecznej, na przemian z mlekiem.
Na koñcu wlewany oliwê lub roztopione mas³o lub margarynê.
Ciasto wyrabiamy do jednolitej konsystencji, mieszamy do czasu pojawienia siê pêcherzyków powietrza.


Wyrobione ciasto przek³adamy do nat³uszczonej i posypanej bu³k± tart± formy.
Do babki mo¿emy dodaæ te¿ trochê kakao.
Wtedy zostawiamy 1/3 ciasta w misce w której wyrabiali¶my ciasto, i dok³adamy trzy ³y¿ki kakao.
Delikatnie mieszamy. Je¿eli masa bêdzie za gêsta, ¶mia³o mo¿emy dodaæ trochê mleka.
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #5 : Styczeñ 25, 2013, 13:10:09 »

http://forumogrodniczeoaza.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #6 : Styczeñ 29, 2013, 17:25:09 »

Pierniczki
...................

1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,


1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną

POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy .



Jakiś SERNIK
.......................

Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody

Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem. 
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).


Też do wypróbowania

No to jeszcze jedno:)

TOFFI
.................

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
4 łyżki stołowe brązowego cukru

Masa toffi:

50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy)
Dodatkowo:

150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa)
30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak)
Przygotowanie

Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto.
Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem.


Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.


Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia.
Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2013, 17:58:28 »

Zobacz ten link :

http://zszywka.pl/
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2013, 08:28:34 »

Krem su³tañski - przepis
   
Sk³adniki:
1/2 l ¶mietany kremówki
1-2 ³y¿ki cukru pudru
4 ³y¿ki rodzynek
5 dag ma³ych bez
³y¿eczka kakao
kieliszek rumu

Sposób przygotowania:
¦mietanê z cukrem pudrem dobrze ubij. Do po³owy ubitej ¶mietany dodaj kakao i rum,  starannie wymieszaj, tak by powsta³a jednolita masa.
 Rodzynki sparz gor±c± wod±. Kiedy ostygn±, dodaj je do bia³ej ¶mietany.

Tajemnica kremu su³tañskiego tkwi w ³adnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. W³ó¿ do niego bezê, na ni± ³y¿kê kakaowej ¶mietany, na to ³y¿kê ¶mietany bia³ej, ponownie odrobinê kakaowej. Ca³o¶æ udekoruj bia³± bit± ¶mietan± i rodzynkami. Pucharek bêdzie wygl±da³ niczym w³oskie tiramisu, ale gwarantujemy, ¿e krem su³tañski jest du¿o smaczniejszy.

Ale by siê zjad³o  Jêzyk Jêzyk Jêzyk
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #9 : Luty 23, 2013, 09:10:43 »


Sernik na zimno

1 gotowy spód do tortów
300 gr twarogu z wiaderka
100 gr cukru
200 ml ¶mietany kremówki
4 ³y¿ki ¿elatyny (rozpuszczone w ok. 80 ml letniej wody)
2 galaretki o takim samym smaku
kilka borówek amerykañskich
2 brzoskwinie

Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gor±cej wody.
Kremówkê ubijam na sztywno.
Twaróg miksuje z cukrem na puszyst± pianê i dodaje rozpuszczon± ¿elatynê, dodajê do masy kremówkê i mieszam ca³o¶æ na najni¿szych obrotach.
Masê serow± k³adê na gotowy spód, uk³adam owoce i odstawiam do stê¿enia.
Nak³adam na wierzch lekko zastygniêt± galaretkê i ponownie dstawiam, aby mocno zastyg³o.

Gotowe!!

Smacznego!!
Do wypróbowania
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #10 : Luty 27, 2013, 16:41:36 »

MIÊTUSEK

ciasto:
 - 4 du¿e jaja
 - 2 ³y¿ki m±ki pszennej
 - 2 ³y¿ek m±ki ziemniaczanej
 - 1/4 szk cukru
 - 1 1/2 ³y¿eczki PdP
 - 2 ³y¿ki kakao
  upiec biszkopt w ¶redniej tortownicy
krem:
 - 1/2 litra ¶mietany 36*
 - 2 ¶mietan-fixy
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 15 dag  miêtowych landrynek (mocnych)
 - 1 p³aska ³y¿ka ¿elatyny
 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 - 1 kieliszek wódki
Wykonanie:
 Upieczony biszkopt przekroiæ na pó³.
Krem: Landrynki rozpu¶ciæ w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody i ostudziæ.
Odlaæ 1/4 szklanki miêtowego syropu, dodaj wódkê i skrop obie czê¶ci biszkoptu.
¦mietanê ubij z cukrem , dodaj ¶mietan-fixy i rozpuszczon± ¿elatynê. Nadal ubijaj±c wlewaj po ³y¿ce miêtowego syropu. Wmieszaj do kremu start± na du¿ych oczkach 3/4 czekolady .
Biszkopt prze³ó¿ kremem zostawiaj±c 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypaæ reszt± czekolady i odstawiæ na 2 godz. ... Jêzyk Jêzyk Jêzyk

Ps. Chyba bêdzie dobry ... U¶miech (przepis z kropki)
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 01, 2013, 14:02:22 »

Miêtusek bardzo dobry  Jêzyk
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2013, 17:17:45 »

Wklejê ten sernik do wypróbowania:


 
Sernik na piernikowym spodzie


Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mog± to byæ ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g mas³a
2 czubate ³y¿eczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g bia³ego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 ³y¿ka tartej skórki pomarañczowej (lub 1 ³y¿eczka suszonej)
1/2 ³y¿eczki przyprawy do piernika
1 czubata ³y¿ka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (u¿ywam cukru Kotanyi)

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 ³y¿eczka skórki pomarañczowej (suszonej) lub 1 ³y¿ka ¶wie¿ej
1 ³y¿ka cukru pudru
1 ³y¿ka soku pomarañczowego (najlepiej ¶wie¿o wyci¶niêtego)

do posypania: tarta ga³ka muszkato³owa

Spód:
Ciasteczka wsypaæ do torebki i rozwa³kowaæ wa³kiem lub pokruszyæ w malakserze. Dodaæ pokrojone mas³o i zagnie¶æ ciasto - bêdzie mia³o konsystencjê lekko klej±cej bu³ki tartej.
Tortownicê o srednicy 18-20 cm wy³o¿yæ foli± aluminiow±, boki delikatnie posmarowaæ mas³em.
Spód i boki dok³adnie wylepiæ pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, ¿eby brzeg by³ wysoki.
Wstawiæ do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotowaæ masê:

Masa:
Ser utrzeæ z cukrem na g³adk± masê. Dodawaæ po 1 jajku, skórkê pomarañczow±, waniliê, przyprawê do piernika i budyñ.
Wyj±æ z lodówki tortownicê, wlaæ masê.
Piekarnik nagrzaæ do 180 st C.
Wstawiæ sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wy³±czyæ piekarnik, uchyliæ drzwiczki i zostawiæ sernik do wystygniêcia.

Polaæ polew± (wszystkie sk³adniki polewy wcze¶niej dok³adnie wymieszaæ) i dopiekaæ kolejne 12-15 minut.
Ostudziæ i wstawiæ do lodówki na kilka godzin.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 01, 2013, 09:04:36 »

SERNIK Z ROS¡

 Kruche ciasto:
 
300 g m±ki tortowej
100 g mas³a zimnego
100 g cukru pudru
1 jajko
2 ¿ó³tka
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
 
 Masa serowa:
 
1 kg bia³ego sera
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka cukru
4 ¿ó³tka
1 budyñ ¶mietankowy (40g)
aromat cytrynowy
 
Rosa:
 
5 bia³ek
3/4 szklanki cukru
 
 Kruche ciasto: Przesian± m±kê z proszkiem do pieczenia z kawa³kami zimnego mas³a siekamy no¿em.  Dodajemy cukier puder, ca³e jajko, 2 ¿ó³tka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulê i wk³adamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostok±tn± formê (24x34), smarujemy j± mas³em lub margaryn± i oprószamy m±k±. (ewentualnie wyk³adamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwa³kowujemy i wyk³adamy nim dno formy. Pieczemy oko³o 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).
 
 
Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, ¿ó³tka, wsypujemy budyñ i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolit± masê i wyk³adamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturê piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)
 
 
Rosa: Bia³ka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilê ubijamy. Nak³adamy ³y¿k± kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, a¿ beza nabierze z³otego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ci±gu kilku godzin wytworz± siê kropelki rosy.   smacznego U¶miech
 
 
 
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 17, 2013, 09:40:56 »

OCZY CARYCY

 Potrzebujemy:
na ciasto jasne:
6 bia³ek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki m±ki ziemniaczanej
1 ³y¿kê octu
1/3 szklanki oleju
na ciasto ciemne:
6 ¿ó³tek
2 jajka
6 ³y¿ek cukru
4 ³y¿ki m±ki pszennej
1 ³y¿kê proszku do pieczenia
2 ³y¿ki kakao
1/3 szklanki oleju
na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
budyñ ¶mietankowy bez cukru
2 ³y¿ki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
1 kostkê miêkkiego mas³a
na polewê:
125 g mas³a lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 ³y¿ki kakao
3-4 ³y¿ki mleka
dodatkowo:
200 ml mocnej kawy
paczkê okr±g³ych biszkoptów
zielon± galaretka
orzechy w³oskie
 
Wykonanie:
Ciasto jasne: bia³ka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy m±kê, ocet i olej,  delikatnie i dok³adnie mieszamy.
Ciasto ciemne: ¿ó³tka i jajka ucieramy z cukrem do bia³o¶ci. Na przemian dodajemy m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dok³adnie mieszamy.
Blaszkê o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy t³uszczem i wyk³adamy papierem do pieczenia. Na blachê wyk³adamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez oko³o 35 minut.
Krem budyniowy: budyñ gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miêkkim mas³em.
Parzymy kawê, lekko s³odzimy, studzimy.
Galaretkê rozpuszczamy w 250 ml wrz±tku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
Na jeden wyk³adamy po³owê kremu. Na kremie uk³adamy biszkopty nas±czone kaw±. Miêdzy biszkopty wylewamy mocno tê¿ej±c± galaretkê. Na galaretkê wyk³adamy resztê kremu. Przykrywamy drugim plackiem.
Przygotowujemy polewê. W rondelku rozpuszczamy mas³o, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier siê rozpu¶ci zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy ni± ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami w³oskimi. Sch³adzamy kilka godzin w lodówce.
 
Zapisane
Strony: 1 2 3 » |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mixblackcity devgru nome pd-wp film