KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: 1 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Potrawy z miês  (Przeczytany 2205 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« : Listopad 22, 2012, 11:57:12 »

GALANTYNA

- 1 Kurczak
- 20 dag pieczarek
- 10 dag w±tróbki drobiowej
- 30 dag miêsa mielonego z drobiu
- 2 jajka
- 2 ³y¿ki tartej bu³ki
- pêczek pietruszki
- 5 dag orzechów
 Wyk:   Od kurczaka odci±æ skrzyd³a i szyjê.
 Przeci±æ skórê wzd³u¿ krêgos³upa i i oddzieliæ  ostro¿nie od ko¶ci ( staraæ siê nie uszkodziæ skóry)
 Nadzienie : mielone miêso wymieszaæ z rozdrobnion± w±tróbk±,
pokrojonymi w du¿e kawa³ki czê¶ciami kurczaka (piersi , uda),  podduszonymi pieczarkami,
 pociapan± pietruszk±, jajkami , bu³k± i przyprawami .
 Posoliæ...popieprzyæ i farszem nape³niæ skórê kurczaka .
Pospinaæ szpilkami lub wyka³aczkami . Pieczemy ok 40 minut w piekarniku ....
Kroimy jak wystygnie ...smacznego !!! U¶miech

........................................

 .................................
Kurczak nadziewany
..
-du¿y kurczak
- 1kg mielonego miêsa wieprzowego
- 1kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 jajka
- ma³a bu³eczka
- 1/2 szk. mleka do namoczenia bu³ki
- sucha bu³ka ok 5dag
- przyprawa po my¶liwsku
- sól, pieprz ,vegeta do smaku
Kurczaka obstukaæ/ ubiæ -
 Â³atwiej odchodzi od ko¶ci które trzeba delikatnie wydobyæ ¿e ¶rodka  Chichot

Kurczaka / ju¿ bez ko¶ci / obsypujemy
 dok³adnie przypraw± my¶liwsk± zewn±trz i w ¶rodku
 zostawiamy go tak na ok pó³ godziny
Do mielonego miêsa dodajemy jajka, namoczon± bu³eczkê , such± bu³kê
 pokrojone i podsma¿one na rumiano z cebulk± pieczarki
plus przyprawy w tym my¶liwska tak do smaku.
 Wszystko dok³adnie mieszamy.
 Tak przygotowanym farszem nadziewamy ptaka ,zszywamy go i do piekarnika
 piecze siê ok 2 godz.
Bardzo smaczny jest na zimno z sosem tatarskim .
Na gor±co podsma¿ony na ma¶le  w grubszych plastrach
z bia³ym chrzanem smakuje wy¶mienicie.
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2014, 10:37:26 »

MIÊSO BEZ PIECZENIA

 - miêso 2 kg ( schab, karczek, ³opatka....)
 - 2 litry wody
 - 1/2 szklanki soli ( je¿eli kawa³ek p³aski to mniej)
 - 1 ³y¿ka cukru
 - 5 z±bków czosnku
 - 2 ³y¿ki majonezu
 - 1/2 ³y¿eczki pieprzu
 - 1/2 -"-       -" -     zio³owego
 - listek,  ziele, majeranek.... ze 3 kopiate ³y¿ki zió³
Wieczorem w garnku przygotowaæ wodê ze wszystkimi dodatkami i w³o¿yæ miêso wysmarowane majonezem, PRZYKRYÆ  i na maleñkim gazie doprowadziæ do wrzenia ...po 5 minutach wy³±czyæ .
Na drugi dzieñ znowu doprowadziæ do wrzenia i po 5 minutach wy³±czyæ . Wystudziæ .....i gotowe do krojenia.
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2022, 18:25:43 »

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FHandmade2023%2Fvideos%2F364305352514252%2F&show_text=false&width=317&t=0" width="317" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

corleone abismo pd-wp playlifegames devgru