GALANTYNA
- 1 Kurczak
- 20 dag pieczarek
- 10 dag w±tróbki drobiowej
- 30 dag miêsa mielonego z drobiu
- 2 jajka
- 2 ³y¿ki tartej bu³ki
- pêczek pietruszki
- 5 dag orzechów
Wyk: Od kurczaka odci±æ skrzyd³a i szyjê.
Przeci±æ skórê wzd³u¿ krêgos³upa i i oddzieliæ ostro¿nie od ko¶ci ( staraæ siê nie uszkodziæ skóry)
Nadzienie : mielone miêso wymieszaæ z rozdrobnion± w±tróbk±,
pokrojonymi w du¿e kawa³ki czê¶ciami kurczaka (piersi , uda), podduszonymi pieczarkami,
pociapan± pietruszk±, jajkami , bu³k± i przyprawami .
Posoliæ...popieprzyæ i farszem nape³niæ skórê kurczaka .
Pospinaæ szpilkami lub wyka³aczkami . Pieczemy ok 40 minut w piekarniku ....
Kroimy jak wystygnie ...smacznego !!!
........................................
.................................
Kurczak nadziewany
..
-du¿y kurczak
- 1kg mielonego miêsa wieprzowego
- 1kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 jajka
- ma³a bu³eczka
- 1/2 szk. mleka do namoczenia bu³ki
- sucha bu³ka ok 5dag
- przyprawa po my¶liwsku
- sól, pieprz ,vegeta do smaku
Kurczaka obstukaæ/ ubiæ -
³atwiej odchodzi od ko¶ci które trzeba delikatnie wydobyæ ¿e ¶rodka
Kurczaka / ju¿ bez ko¶ci / obsypujemy
dok³adnie przypraw± my¶liwsk± zewn±trz i w ¶rodku
zostawiamy go tak na ok pó³ godziny
Do mielonego miêsa dodajemy jajka, namoczon± bu³eczkê , such± bu³kê
pokrojone i podsma¿one na rumiano z cebulk± pieczarki
plus przyprawy w tym my¶liwska tak do smaku.
Wszystko dok³adnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy ptaka ,zszywamy go i do piekarnika
piecze siê ok 2 godz.
Bardzo smaczny jest na zimno z sosem tatarskim .
Na gor±co podsma¿ony na ma¶le w grubszych plastrach
z bia³ym chrzanem smakuje wy¶mienicie.