KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: 1 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Sa³atki  (Przeczytany 5658 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« : Listopad 26, 2012, 12:02:51 »

SA£ATKA " GYROS"

 - Kapusta pekiñska
 - kurczak ( upieczony lub ugotowany)
 - kukurydza
 - ogórek kwaszony
 - majonez

Wyk: Sk³adniki rozdrobniæ wymieszaæ z majonezem i gotowa sa³atka U¶miech
..........................................................

SA£ATKA WARSTWOWA Z TUÑCZYKIEM

 - 3 jaja ugotowane na twardo
 - 10 dag ¿ó³tego sera
 - 1 puszka tuñczyka w sosie w³asnym
 - 3 ¶rednie cebule
 - majonez
Wyk:  Warstwy uk³adamy od do³u
 1 - bia³ko utarte na tartce
 2 - utarty ¿ó³ty ser
 3 - cienka warstwa majonezu
 4 - odcedzony i rozdrobniony tuñczyk
 5 - drobno pokrojona cebula
 6 - warstwa majonezu
 7 - starte na drobnej tartce ¿ó³tko
 Uwaga - sa³atkê uk³adamy w salaterce z prostymi bokami ....SMACZNEGO !!!!!!!
.................................................................

SA£ATKA BEZ MAJONEZU

 - 1 puszka groszku (kukurydzy)
 - 2 -  ,, -   tuñczyka w sosie w³asnym
 - 2 kolorowe papryki
 - 1 cebula
 - 2 z czosnku
 sos :
 - 1 ³y¿eczka musztardy
 - 4 ³y¿ki oliwy
 - sok z cytryny
 - pieprz, sól, cukier do smaku
wszystkie sk³adniki rozdrobniæ , wymieszaæ..... smacznego U¶miech
..........................................................

SA£ATKA Z ZUPEK CHIÑSKICH

 - Zupka chiñska ³agodna
 - zupka chiñska pikantna
 - 1/2 puszki groszku
 - 1 puszka kukurydzy
 - 1 puszka fasolki czerwonej
 - 1 cebula
 - 1 kapusta pekiñska
 - 2 piersi z kurczaka
 - majonez

Wykonanie : Zupki pokruszyæ i zalaæ 1/2 litrem gor±cej wody dodaæ 1 przyprawê
 - usma¿yæ pokrojone w kostkê piersi z kurczaka z pokrojon± cebul± i dodaæ 2 przyprawê
 - rozdrobniæ kapustê i paprykê
 -  wy³o¿yæ do miski,  dodaæ wszystkie sk³adniki sa³atki i wymieszaæ z majonezem.  SMACZNEGO !!!!
Sa³atka jest kolorowa i bardzo pyszna U¶miech
....................................................................

SA£ATKA WARSTWOWA Z WÊDZON¡ MAKREL¡

 - Wêdzona ryba
 - 2 cebule
 - 3 ugotowane buraki
 - 3 jaja
 - 4 ugotowane ziemniaki
 - majonez
Wykonanie:
 - Na dnie salaterki (z prostymi bokami) wy³o¿yæ rozdrobnion± rybê
 - na to pokrojone w kostkê ugotowane ziemniaki
 - starte na du¿ych oczkach ugotowane buraki
 - cebulê drobno pokrojon±
 - wyrównan± sa³atkê smarujemy majonezem
 -  wierzch posypujemy pociapanymi jajkami
 - trochê szczypiorku lub zielonej pietruszki ....SMACZNEGO
Przepis od ruskich Kruszyna przywioz³a U¶miech
...............................................................


Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 16, 2012, 10:59:12 »

Sałatka z buraczków ze śledziem
................................................


Składniki:
2 średnie buraki ćwikłowe
1 jabłko
1 mała cebula cukrowa
3 - 4 filety śledziowe solone albo marynowane
1 łyżka soku z cytryny
2 - garści orzechów włoskich
1/2 pęczka natki pietruszki
3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego
1 - 2 ząbki czosnku
200 - 400 ml jogurtu naturalnego ?
do smaku: sól, cukier, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Śledzie solone wymoczyć do smaku,
Buraczki umyłam, ugotowałam bez obierania, przestudziłam i dopiero wtedy obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę. Cytrynę (dużą albo 2 małe) wyszorowałam, sparzyłam. Skórkę otarłam na tarce o małych oczkach, sok wycisnęłam. Skórkę i część soku dodałam do jogurtu. Doprawiłam do odrobiną soli, cukru i pieprzu, dodałam też nieco drobno posiekanej natki, odstawiłam.
Cebulę obrałam, posiekałam i zalałam resztą soku cytrynowego. Jabłko obrałam, także posiekałam, dodałam do cebuli. Dołożyłam też buraki. Czosnek bardzo drobno posiekałam - nie dodawajcie go za dużo, jego smak nie może się przebijać. Filety dobrze osączyłam, pokroiłam w kostkę, dodałam do sałatki. Wkruszyłam też orzechy, dodałam posiekaną natkę. Doprawiłam sałatkę olejem oraz cukrem, solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam na min. 2 godziny aby smaki się przegryzły. Jeśli użyjecie śledzi ze słoika to czas, na który odstawiamy można bardzo skrócić.
Sałatkę podałam schłodzoną, przybraną plasterkiem cytryny, orzechami i listkami natki. Sos proponuję podać osobno żeby każdy polał nim sobie danie w/g uznania - ew. niewielką ilością dekorujemy poszczególne porcje.
Przepis pochodzi z bloga: http://smacznapyza.blogspot.com
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 16, 2012, 14:02:51 »

Zrobi siê tak± ...wygl±da na ciekaw± i smakowit±  Chichot
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 19, 2012, 09:36:58 »

¦wi±teczna sa³atka ¶ledziowa

Sk³adniki

* 3 podwójne filety ¶ledziowe marynowane
* 2 ma³e ziemniaki
* 1/2 bia³ej cebuli
* 2-3 ³y¿ki majonezu
* 3 ³y¿ki bardzo gêstego jogurtu naturalnego
* 1 du¿y burak
* 1,5 gruszki
* 5 dkg ¿urawiny (¶wie¿ej lub mro¿onej)
* 1/2 cebuli czerwonej
* 1 ³y¿ka oliwy
* 2 ³y¿ki cukru
* do smaku: sól, pieprz mielony zio³owy
* 2 ³y¿ki natki pietruszki
Przygotowanie

To ulubiona sa³atka ¶ledziowa moich domowników, musi znale¼æ siê na wigilijnym stole co roku .
Ziemniaki i buraka gotujemy w ³upinach do miêkko¶ci, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w ma³± kostkê, buraka ¶cieramy na du¿ych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamy w drobn± kostkê, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, mi±¿sz kroimy w drobn± kostkê. ¦ledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozosta³y jakie¶ o¶ci i ew. usuwamy je, miêso ryby kroimy w paski. Do ¶ledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, bia³± cebulê, majonez, jogurt i doprawiamy sol± i pieprzem zio³owym. Mieszamy dok³adnie i odstawiamy na kilka-kilkana¶cie godzin w ch³odne miejsce. Resztê gruszki przek³adamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy ¿urawinê i sma¿ymy a¿ owoce siê rozpadn± i sos zredukuje o po³owê. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwon± cebulê, oliwê, doprawiamy szczypt± soli i pieprzem zio³owym, mieszamy dok³adnie, odstawiamy tak jak ¶ledzie najlepiej do nastêpnego dnia. Obie czê¶ci sa³atki wyk³adamy na pó³misek obok siebie, na przemian. Czê¶æ ze ¶ledziem posypujemy natk± pietruszki. Ka¿dy nak³ada sobie ile chce i miesza ew. na talerzu. Sa³atka jest bardzo smaczna i dekoracyjna.

O t± sa³atkê zrobiê ....wygl±da bardzo dekoracyjnie, szkoda ¿e nie skopiowa³o siê zdjêcie U¶miech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 26, 2012, 19:04:23 »

Sa³atka pieczarkowa

Sk³adniki:
 
20 pieczarek, 10 jajek ugotowanych na twardo ( z czego wykorzystujemy tylko 2 ¿ó³tka), 2 ugotowane marchewki, 3 ogórki kiszone, 1por (bia³a czê¶æ), majonez, sól, pieprz.
Na dobry pocz±tek pieczarki, które nale¿y gotowaæ 10 minut w wodzie z sol± i octem. Wszystkie sk³adniki bardzo drobno pokroiæ po³±czyæ ze sob±, doprawiæ do smaku i wymieszaæ z majonezem.

Trzeba bêdzie wypróbowaæ U¶miech
Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 26, 2012, 22:02:55 »

Zrobi siê tak± ...wygl±da na ciekaw± i smakowit±  Chichot

Nie dobra  Buzia na k³ódkê Co¶
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 28, 2012, 10:08:41 »

A ta z gruszkami by³a nie z³a....bêdê tak± robiæ U¶miech
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 28, 2012, 17:05:38 »

SAŁATKA SUŁTAŃSKA

 - 1 kg wymoczonych śledzi
 - 1/2 szkl oleju nap sojowy
 - mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 15 dag)
 - 2 łyżki cukru lub do smaku
 - 1/2 łyżeczki kwasku lub 2 łyżeczki soku z cytryny
 - 4 cebule
Wykonanie: 
Śledzie pokroić w wąskie paski.
Cebulę zeszklić na oleju,  dodać koncentrat pomidorowy, cukier (lub łyżkę cukru i łyżkę miodu) , sok z cytryny i rodzynki. Zagotować i odstawić z ognia.
Dodać śledzie , delikatnie wymieszać z pastą , przełożyć do pojemnika i odstawić do następnego dnia . Smacznego !!!




SAŁATKA RYŻOWA

2 woreczki ryżu (najlepiej paraboiled)
300 g filetów z piersi kurczaka
500 g pieczarek
400 g cieciorki z puszki
1 dużą czerwona paprykę
2 pomidory
8 suszonych pomidorów w oliwie
1/2 pęczka natki pietruszki
2 czerwone cebule
bulion drobiowy
sól, pieprz
olej
 
Wykonanie:
Ryż gotujemy w bulionie drobiowym według przepisu na opakowaniu.
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do pokrojonego kurczaka, skrapiamy oliwą dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni.
Pieczarki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy. Gdy puszczą wodę przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 15 minut.
Pomidory, paprykę i cebule kroimy w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju, tniemy w paski. Cieciorkę odsączamy z zalewy.
Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na zimno.
Smacznego U¶miech


Zapisane
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 17, 2019, 18:39:36 »


4
 


Sk³adniki:
Sa³atka warstwowa z pieczarkami
 
1 s³oik marynowanych pieczarek (ok. 700ml)
posiekany szczypiorek i rze¿ucha (³±czie kilka ³y¿ek)
3 ¶rednie marchewki
ok. 400g piersi z kurczaka
olek do sma¿enia
przyprawa gyros
1 niedu¿a cebula
2 du¿e ogórki konserwowe
3-4 kawa³ki papryki konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
kilka li¶ci kapusty pekiñskiej
4-5 jajek ugotowanych na twardo
ok. 400ml majonezu
kilka ³y¿eczek musztardy
sól, pieprz
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

nanashin k-l playlifegames devgru abismo