Ryba mielona w galarecie
1kg ryby /najlepiej p³aty/
4 jajka
1 bu³eczka ma³a -do namoczenia w mleku
3/4 szklanki bu³ki tartej
parê listków zielonych np. pietruszki
kawa³ek czerwonej / mo¿e byæ ¿ó³ta papryki
sól, pieprz ,vegeta ...do smaku
sucha ,czysta ¶ciereczka
Galareta
1 litr wody
³y¿eczka ¿elatyny
³y¿ka suszonych lub ¶wie¿ych warzyw
pó³ kostki roso³ku
pó³ kostki bulionu grzybowego
³y¿ka wina lub innego alkoholu
sól, pieprz ,vegeta ...do smaku
Wodê zagotowaæ z warzywami i przyprawami dodaæ ¿elatynê i na koñcu alkohol.
Rybê zemleæ przez maszynkê dodaæ ca³e jajka ,posiekan± pietruszkê i paprykê
bu³kê namoczona i odci¶niêt±, bu³kê tart± i przyprawiæ do smaku
Wymieszan± rybê wy³o¿yæ na ¶rodek ¶ciereczki , zawin±æ tak aby dwa koñce by³y puste na kszta³t
' grubej parówy'
Zagotowaæ ok. 3 litry wody i na gotuj±c± wodê w³o¿yæ zawiniêty rulon z ryb± .
przykryæ pokrywk± a koñcówki szmatki za³o¿yæ do góry na pokrywkê / ryba nie powinna dotykaæ dna garnka/
Tak gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinê .
Studzimy , kroimy na grubsze kawa³ki i zalewamy galaret± .
Najlepsza podana z sosem tatarskim
Przepis na sos tatarski ...
http://www.kwiaty.darmowefora.pl/index.php?topic=271.0