KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: 1 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ryby, ¶ledzik itp  (Przeczytany 1657 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Dana
Administrator
Zaawansowany u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 453



« : Grudzieñ 17, 2012, 12:06:17 »

Ryba mielona w galarecie

1kg ryby /najlepiej p³aty/
4 jajka
1 bu³eczka ma³a -do namoczenia w mleku
3/4 szklanki  bu³ki tartej
parê listków zielonych np. pietruszki
kawa³ek czerwonej / mo¿e byæ ¿ó³ta  papryki
sól, pieprz ,vegeta ...do smaku
sucha ,czysta  ¶ciereczka

Galareta
1 litr wody
³y¿eczka ¿elatyny
³y¿ka suszonych lub ¶wie¿ych warzyw
pó³ kostki roso³ku
pó³ kostki bulionu grzybowego
³y¿ka wina lub innego alkoholu
sól, pieprz ,vegeta ...do smaku
Wodê zagotowaæ z warzywami i przyprawami dodaæ ¿elatynê i na koñcu alkohol.

Rybê zemleæ przez maszynkê dodaæ ca³e jajka ,posiekan±  pietruszkê i paprykê
bu³kê namoczona i odci¶niêt±, bu³kê tart± i przyprawiæ do smaku
Wymieszan± rybê wy³o¿yæ na ¶rodek ¶ciereczki , zawin±æ tak aby dwa koñce by³y puste na kszta³t
' grubej parówy' 
Zagotowaæ ok. 3 litry wody i na gotuj±c± wodê w³o¿yæ  zawiniêty rulon z ryb± .
przykryæ pokrywk± a koñcówki szmatki za³o¿yæ do góry na pokrywkê / ryba nie powinna dotykaæ dna garnka/
 Tak gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinê .
Studzimy , kroimy na grubsze kawa³ki i zalewamy galaret± .
Najlepsza podana z sosem tatarskim
Przepis na sos tatarski ... http://www.kwiaty.darmowefora.pl/index.php?topic=271.0  Mrugniêcie
Zapisane
BarbaraWo
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*****
Wiadomo¶ci: 163


« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2014, 10:25:52 »

¦LEDZIE Z ANANASEM

 - 1kg ¶ledzi
 - puszka ananasów
 - 3 cebule czosnkowe
 - 3 ³y¿ki octu
 - gar¶æ rodzynek
 - kilka korniszonów
 - czosnek w granulkach 1 ³y¿ka
wykonanie:
¶ledzie wymoczyæ i pokroiæ w kawa³ki, posypaæ czosnkiem i skropiæ octem. Cebulê i korniszony pokroiæ w kosteczkê a ananasy w wiêksz± kostkê. Rodzynki sparzyæ na 10 min.
Uk³adaæ warstwami: ¶ledzie -cebule z korniszonami - ¶ledzie - ananas posypany rodzynkami i tak do wyczerpania sk³adników .
polaæ oliw± zmieszan± z sokiem z ananasa (3 ³y¿ki) Odstawiæ na noc do lodówki U¶miech Smacznego !!!
Zapisane
Strony: 1 |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

nome k-l corleone pd-wp nanashin