KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 91 
 : Marzec 03, 2014, 10:25:52 
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
¦LEDZIE Z ANANASEM

 - 1kg ¶ledzi
 - puszka ananasów
 - 3 cebule czosnkowe
 - 3 ³y¿ki octu
 - gar¶æ rodzynek
 - kilka korniszonów
 - czosnek w granulkach 1 ³y¿ka
wykonanie:
¶ledzie wymoczyæ i pokroiæ w kawa³ki, posypaæ czosnkiem i skropiæ octem. Cebulê i korniszony pokroiæ w kosteczkê a ananasy w wiêksz± kostkê. Rodzynki sparzyæ na 10 min.
Uk³adaæ warstwami: ¶ledzie -cebule z korniszonami - ¶ledzie - ananas posypany rodzynkami i tak do wyczerpania sk³adników .
polaæ oliw± zmieszan± z sokiem z ananasa (3 ³y¿ki) Odstawiæ na noc do lodówki U¶miech Smacznego !!!

 92 
 : Luty 19, 2014, 09:03:40 
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
TIRAMISU KAKAOWE

Sk³adniki:
400 g pod³u¿nych biszkoptów
50 g mlecznej czekolady
750 g serka mascarpone, sch³odzonego
4 du¿e jajka, bia³ka i ¿ó³tka oddzielnie
3 ³y¿ki cukru pudru
1 szklanka mocnego kakao bez cukru
1,5 kieliszka likieru Amaretto
paczka mro¿onych truskawek (ok. 200 g)
³y¿ka cukru
³y¿ka ¿elatyny
3 ³y¿ki gor±cej wody
Blachê 25 x 36 wy³o¿yæ papierem do pieczenia.
Truskawki zagrzaæ w garnuszku wraz z cukrem na niewielkim ogniu do czasu puszczenia soków i zmiêkniêcia owoców, nastêpnie zblendowaæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ w wodzie i dodaæ do truskawek, przestudziæ.
¯ó³tka utrzeæ z cukrem na jednolit±, kremow± i jasn± masê (najwygodniej mikserem). Dodaæ mascarpone i wymieszaæ, a¿ do po³±czenia mas (mo¿na delikatnie zmiksowaæ). Dodaæ kieliszek likieru. Ubiæ pianê z bia³ek, delikatnie wymieszaæ z mas± serow±.
Kakao zaparzyæ jak w przepisie, przestudziæ i dodaæ 2 ³y¿ki amaretto.
Czekoladê zetrzeæ lub zblendowaæ (ja u¿y³am blendera, posypka mia³a wyra¼niejszy smak).
Biszkopty u³o¿yæ na dnie blachy, nas±czyæ kakaem. wy³o¿yæ po³owê kremu. Wy³o¿yæ kolejn± warstwê biszkoptów i nas±czyæ. Nastêpnie rozprowadziæ truskawkow± masê, po czym po³o¿yæ kolejn± warstwê kremu. Na koñcu posypaæ czekolad±.
Ch³odziæ w lodówce (najlepiej ca³± noc).
SMACZNEGO!

 93 
 : Luty 11, 2014, 08:58:00 
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
DOMOWE KREMÓWKI

Składniki
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 1 żółtko, 1/2 łyżki soku z cytryny, 30 dag masła.
Krem: 4 żółtka + 1 całe jajko, 10 dag cukru, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 5 dag mąki ziemniaczanej, cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie
1.    Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4szkl.). Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego założyć w kopertę i rozwałkować -zawsze w jednym kierunku. Założyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm. Wstawić na godz. do lodówki. Piec ok. 15-20 min w temp. 220st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty.
2.   Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje, przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć 2 blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje. Smacznego .


TIRAMISU

Błyskawiczne lodowe tiramisu:

Składniki:
- 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte
- 50 ml wina Marsala
- 100 ml mocnej kawy espresso, ochłodzonej
- 20 g kakao
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 8 ziarenek kawy w czekoladzie
- 200 g serka mascarpone

Sposób przygotowania

Zanurz każdy z herbatników w espresso i ułóż na dnie talerza o wymiarach około 22×25 cm. Polej biszkopty pozostałym espresso. Serek mascarpone i wino Marsala wymieszaj w dużej misce. Powstałą masę rozłóż równomiernie na biszkoptach. Połóż 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte na warstwie serka mascarpone. Całość oprósz kakao I udekoruj ziarnkami kawy w czekoladzie. Podawaj natychmiast.

Zmysłowe tiramisu na walentynki:

Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- filiżanka mocnej kawy
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka kakao lub tarta czekolada
- biszkopty, kocie języczki lub herbatniki maślane

Sposób przygotowania

Utrzyj żółtko z cukrem na puszysty, jasnożółty kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Ułóż biszkopty na dnie naczynia. Dokładnie nasącz kawą. Nałóż na biszkopty warstwę mascarpone. Całość oprósz kakao lub czekoladą. Odstaw do lodówki na godzinę lub dwie.

 94 
 : Luty 06, 2014, 16:03:11 
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
Zapiekanka po rzymsku

makaron kolanka lub ¶widerki - 20 dekagramów wêdzony boczek - 10 dekagramów Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie pomidory - 30 dekagramów tarta bu³ka - 2 ³y¿ki starty ostry ser ¿ó³ty - 20 dekagramów papryka mielona pieprz natka pietruszki (posiekana) - 3 ³y¿ki t³uszcz do formy

1.Ugotuj makaron w du¿ej ilo¶ci wody. Wyjmij, przelej zimn± wod±, odced¼ i ods±cz.

2.Pokrój boczek w kostkê, zrumieñ na patelni, skwarki wyjmij.

3.Sparz pomidory, usuñ skórkê i pokrój w kostkê.

4.Przygotuj Sos Spaghetti bolognese Knorr zgodnie z instrukcj± na opakowaniu.

5.Wymieszaj gor±cy makaron ze skwarkami, po³ow± sera, pomidorami oraz przygotowanym sosem. Dopraw papryk± i pieprzem.

6.W³ó¿ potrawê do ¿aroodpornego naczynia wysmarowanego t³uszczem i wysypanego bu³ka tart±. Posyp pozosta³ym serem i polej t³uszczem z boczku. Piecz w gor±cym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankê rzymsk± podawaj posypan± natk± pietruszki oraz surówk±. Smacznego U¶miech

 95 
 : Luty 05, 2014, 17:01:32 
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo

Biszkopt Cappuccino


Sk³adniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru bia³ego
1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 ³y¿ki ciemnego kakao
kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie)

Masa budyniowa:
2 budynie ¶mietankowe (u¿ywa³am z Delecty z napisem du¿y budyñ ¶mietankowy)
1/2 litra mleka 3,2%
1 kostka mas³a – 200 g (da³am ¶mietankowe)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (mo¿na zast±piæ rodzynkami)

Masa cappuccino:
1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym (du¿a paczka 100 g) lub 4 ma³e saszetki cappuccino
2 ¶nie¿ki na mleko
1 ¶mietan-fix
5 ³y¿ek ¿elatyny
2 szklanki mleka 3,2%

Dekoracja:
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna

Wykonanie:

W pierwszej kolejno¶ci przygotowujemy biszkopt. Bia³ka oddzielamy od ¿ó³tek, do du¿ej miski wk³adamy bia³ka i ubijamy je na bardzo sztywn± pianê (po odwróceniu miski nic nie powinno spadaæ). Gdy piana bêdzie ju¿ sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywaj±c ubijania, a pod koniec po jednym ¿ó³tku, dok³adnie miksuj±c. Do masy jajecznej dodajemy przesian± m±kê oraz cukier waniliowy, olejek waniliowy i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachê wyk³adamy papierem do pieczenia lub smarujemy mas³em lub margaryn± i posypujemy bu³k± tart± i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przek³adamy do blaszki.

W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masê budyniow±. Gotujemy budyñ. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodaj±c 3 ³y¿ki cukru. Budyñ musi byæ gêsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyñ ca³y czas energicznie mieszamy aby siê nie przypali³. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi byæ zimny. Miêkkie mas³o ¶mietankowe wk³adamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwy¿szych obrotach do momentu powstania bia³ego kremu. Dodajemy stopniowo budyñ, ca³y czas miksuj±c. Na samym koñcu wsypujemy kandyzowana skórkê cedratu lub rodzynki (zale¿y od upodobañ). Wszystkie sk³adniki ³±czymy ze sob±. Tak przygotowan± masê wyk³adamy na przestudzony biszkopt.

Na samym koñcu przygotowujemy masê cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odla³am 1/3 szklanki mleka i rozprowadzi³am w nim kawê cappuccino, aby nie zrobi³y siê grudki kawy,  gdy mleko w rondelku siê zagotowa³o wla³am kawê i zagotowa³am to wszystko na ogniu. Kawê wystudziæ. Do ch³odnej kawy wsypujemy ¶nie¿ki oraz ¶mietan–fix i miksujemy na najwy¿szych obrotach na puszyst± masê. ¯elatynê rozpuszczamy dok³adnie w niewielkiej ilo¶ci wody i dodajemy do ubitej ¶nie¿ki, wszystko dok³adnie ze sob± ³±czmy i wylewamy na masê budyniow±. Czekolady ¶cieramy i posypujemy ciasto. Ch³odzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.



 96 
 : Luty 04, 2014, 10:00:36 
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
Spaghetti alla bolognese


Klasyczne spaghetti przygotowane nieco inaczej. Jak bardzo smacznie? Przekonaj siê sam U¶miech
 
 
Sk³adniki:
 
700 g miêsa mielonego wieprzowego lub wo³owego
2 cebule
2 z±bki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
przecier pomidorowy
pieprz, sól
przyprawa chilli
 
Na rozgrzanym t³uszczu podsma¿yæ rozdrobnione kawa³ki doprawionego miêska mielonego z cebulk± pokrojona w kostkê i czosnkiem przeci¶niêtym przez praskê.
 
Nastêpnie wymienione wy¿ej sk³adniki prze³o¿yæ do rondelka, dodaæ  kukurydzê, fasolkê, paprykê pokrojona w paseczki oraz przecier pomidorowy.
 
Podlaæ trochê wod±.
 
Doprawiæ sol±, pieprzem i chilli - tak aby uzyskaæ ostry smak gotowaæ 40 minut.
 
Je¶li sos bêdzie zbyt lu¼ny zagê¶ciæ go wg uznania.
 
Podawaæ z makaronem spaghetti.

 97 
 : Luty 03, 2014, 11:20:10 
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo

Wątróbka z jabłkami


Dzięki dodatkowi jabłek i moczeniu w mleku wątróbka jest baaaardzo delikatna, lekko słodka, wilgotna - idealna.
 
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 300 ml mleka
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 3 duże, kwaśne, twarde jabłka
- olej do smażenia
 
Wątróbkę dokładnie płuczemy, moczymy w mleku minimum przez godzinę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne po czym każdą ćwiartkę kroimy na 3 części.
Cebulę podsmażamy na oleju. Z wątróbki odlewamy mleko, smażymy krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy jabłka, dusimy chwilę na małym ogniu.
Podajemy z ziemniaczanym pure.
 


 98 
 : Luty 02, 2014, 10:55:56 
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
Naleśnik z parówka i serem.

Składniki
Ciasto:
Mleko 1l
Mąka 0.500g
Jajo 1 szt.
woda 1/2 szklanki
sól
Farsz:
Starty ser
Parówki
SOS:
Majonez
Ketchup
Sos Tao Tao
Przygotowanie
Sporządzamy ciasto naleśnikowe i je smażymy. Na usmażone naleśniki wysypujemy cienka warstwą ser i kładziemy parówkę (Cała lub przekrojona wzdłuż na pół) zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy. Można dodatkowo do tego zrobić sos z majonezu ketchupu i sos tao tao.


Roladki z indyka po hawajsku

pierś z indyka - 400 gramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry wędzony boczek - 100 gramów ziemniaki (najlepiej młode i małe) - 200 gramów czerwona papryka - 1 sztuka ser żółty - 100 gramów rukola - 50 gramów mleko - 150 mililitrów woda - 150 mililitrów wykałaczki


1.Upiecz ziemniaki w całości. Paprykę pokrój, a ser zetrzyj.

2.Piersi z indyka pokrój w plasterki, rozbij je młotkiem i ułóż na każdym ćwiartkę upieczonego ziemniaka, kawałek papryki, ser oraz listki rukoli.

3.Mięso zwiń ciasno, a następnie owiń plastrem boczku. Roladkę nadziej na wykałaczkę, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia.

4.Mięso obsmaż na patelni. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.

5.W tym czasie przygotuj Fix Knorr, mieszając go z 150 ml wody i 150 ml mleka.

6.Przygotowany sos z Fix Knorr wlej na patelnię i dodaj upieczone roladki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.


 99 
 : Styczeñ 30, 2014, 12:34:22 
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
Zapiekanka ziemniaczana ze z³ocistym kurczakiem

1.Miêso pokrój w paski i dopraw przypraw± Knorr.

2.Nastêpnie usma¿ miêso na patelni.

3.Cebulê dymkê wraz z szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsma¿ na drugiej patelni.

4.Teraz na dno naczynia ¿aroodpornego wy³ó¿ usma¿onego kurczaka. Nastêpnie po³ó¿ cebulê z dymka i boczkiem.

5.Posmaruj wszystko ¶mietana i po³ó¿ ziemniaki pokrojone w plastry grubo¶ci ok. 0,5 cm. Posyp zapiekankê majerankiem i ¶wie¿o mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut.



Polêdwiczki w sosie grzybowym

polêdwiczki wieprzowe - 4 sztuki Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie Przyprawa do miês Knorr - 1 ³y¿ka cebula - 1 sztuka grzyby mro¿one - 500 gramów ¶mietana kremówka 30% - 100 mililitrów ziemniaki - 400 gramów


1.Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko s³onej wodzie i przygotuj puree.

2.Polêdwiczki oczy¶æ z b³on, pokrój na mniejsze kawa³ki i posyp przypraw± Knorr. Sma¿ na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na z³oto.

3.Na drugiej patelni zeszklij pokrojon± w kostkê cebulê. Nastêpnie dodaj rozmro¿one grzyby, pokrojone w mniejsze kawa³ki. Sma¿ a¿ p³yn odparuje.

4.Zawarto¶æ opakowania sos grzybowy Knorr po³±cz z ¶mietana kremówk± i szklank± wody. Wlej na patelniê z grzybami.

5.Dodaj miêso i du¶ ok 10 minut. Podawaj polêdwiczki z puree ziemniaczanym.

 100 
 : Styczeñ 30, 2014, 12:07:02 
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
Pieczarkowe chili con carne

- składniki:

mięso mielone wieprzowe - 0.5 kilograma Fix Chili con carne - 2 opakowania fasola konserwowa - 1 opakowanie pieczarki - 250 gramów chilli - 1 łyżeczka świeża kolendra - 1 pęczek cebula czerwona - 1 sztuka kukurydza z puszki - 1 opakowanie olej - 2 łyżki woda - 1 litr


1.--- Mięso mielone podsmaż na głębokiej patelni na rumiany kolor.
2. -- Dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dopraw do smaku chili.

4. -- Gotuj ok. 20 minut, po czym dodaj kukurydze i fasole.

5. -- Całość jeszcze duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gotowe chili con carne podawaj z ryżem.



Zapiekanka makaronowo-warzywna


 - składniki:

makaron gruby (np. rurki) - 20 dekagramów Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr kapusta brukselska - 15 dekagramów marchew - 15 dekagramów por - 15 dekagramów cebula - 2 sztuki mleko - 2 szklanki margaryna - 3 łyżki starty ser żółty - 2 łyżki jajko - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki

1. -- Ugotuj makaron w osolonej wodzie, wyjmij, przelej zimną wodą i odcedź.

2. -- Posiekaj cebulę i czosnek, zrumień na części margaryny. Dodaj do makaronu.

3. -- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą margaryną i napełnij mieszanką makaronu, cebuli i czosnku.

4. -- Pozostałe warzywa obierz i opłucz, a następnie pokrój marchew w plasterki, pora w 3 cm kawałki. Razem z brukselką ugotuj je na parze, dodaj do makaronu i wymieszaj.

5. -- Mleko wymieszaj z Fixem Knorr, zagotuj i po lekkim schłodzeniu dodaj do niego rozłócone jajko i natkę pietruszki. Wymieszaj.

6. -- Polej potrawę i posyp żółtym serem. Zapiekankę makaronowo – warzywną piecz 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.


FARSZ DO PIEROGÓW Z DYNI


2.Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.

3.Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.


4.Gdy dynie będzie miękka przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem aby lekko rozgnieść dynię.

5.Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mixblackcity pd-wp k-l abismo nome