|
KWIATY > Ostatnie wiadomo¶ci
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
91
: Marzec 03, 2014, 10:25:52
|
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
¦LEDZIE Z ANANASEM - 1kg ¶ledzi - puszka ananasów - 3 cebule czosnkowe - 3 ³y¿ki octu - gar¶æ rodzynek - kilka korniszonów - czosnek w granulkach 1 ³y¿ka wykonanie: ¶ledzie wymoczyæ i pokroiæ w kawa³ki, posypaæ czosnkiem i skropiæ octem. Cebulê i korniszony pokroiæ w kosteczkê a ananasy w wiêksz± kostkê. Rodzynki sparzyæ na 10 min. Uk³adaæ warstwami: ¶ledzie -cebule z korniszonami - ¶ledzie - ananas posypany rodzynkami i tak do wyczerpania sk³adników . polaæ oliw± zmieszan± z sokiem z ananasa (3 ³y¿ki) Odstawiæ na noc do lodówki Smacznego !!!
|
92
: Luty 19, 2014, 09:03:40
|
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
TIRAMISU KAKAOWE
Sk³adniki: 400 g pod³u¿nych biszkoptów 50 g mlecznej czekolady 750 g serka mascarpone, sch³odzonego 4 du¿e jajka, bia³ka i ¿ó³tka oddzielnie 3 ³y¿ki cukru pudru 1 szklanka mocnego kakao bez cukru 1,5 kieliszka likieru Amaretto paczka mro¿onych truskawek (ok. 200 g) ³y¿ka cukru ³y¿ka ¿elatyny 3 ³y¿ki gor±cej wody Blachê 25 x 36 wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Truskawki zagrzaæ w garnuszku wraz z cukrem na niewielkim ogniu do czasu puszczenia soków i zmiêkniêcia owoców, nastêpnie zblendowaæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ w wodzie i dodaæ do truskawek, przestudziæ. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na jednolit±, kremow± i jasn± masê (najwygodniej mikserem). Dodaæ mascarpone i wymieszaæ, a¿ do po³±czenia mas (mo¿na delikatnie zmiksowaæ). Dodaæ kieliszek likieru. Ubiæ pianê z bia³ek, delikatnie wymieszaæ z mas± serow±. Kakao zaparzyæ jak w przepisie, przestudziæ i dodaæ 2 ³y¿ki amaretto. Czekoladê zetrzeæ lub zblendowaæ (ja u¿y³am blendera, posypka mia³a wyra¼niejszy smak). Biszkopty u³o¿yæ na dnie blachy, nas±czyæ kakaem. wy³o¿yæ po³owê kremu. Wy³o¿yæ kolejn± warstwê biszkoptów i nas±czyæ. Nastêpnie rozprowadziæ truskawkow± masê, po czym po³o¿yæ kolejn± warstwê kremu. Na koñcu posypaæ czekolad±. Ch³odziæ w lodówce (najlepiej ca³± noc). SMACZNEGO!
|
93
: Luty 11, 2014, 08:58:00
|
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
DOMOWE KREMÓWKI
Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 1 żółtko, 1/2 łyżki soku z cytryny, 30 dag masła. Krem: 4 żółtka + 1 całe jajko, 10 dag cukru, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 5 dag mąki ziemniaczanej, cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie 1. Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4szkl.). Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego założyć w kopertę i rozwałkować -zawsze w jednym kierunku. Założyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm. Wstawić na godz. do lodówki. Piec ok. 15-20 min w temp. 220st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty. 2. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje, przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć 2 blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje. Smacznego .
TIRAMISU
Błyskawiczne lodowe tiramisu:
Składniki: - 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte - 50 ml wina Marsala - 100 ml mocnej kawy espresso, ochłodzonej - 20 g kakao - 100 g podłużnych biszkoptów - 8 ziarenek kawy w czekoladzie - 200 g serka mascarpone
Sposób przygotowania
Zanurz każdy z herbatników w espresso i ułóż na dnie talerza o wymiarach około 22×25 cm. Polej biszkopty pozostałym espresso. Serek mascarpone i wino Marsala wymieszaj w dużej misce. Powstałą masę rozłóż równomiernie na biszkoptach. Połóż 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte na warstwie serka mascarpone. Całość oprósz kakao I udekoruj ziarnkami kawy w czekoladzie. Podawaj natychmiast.
Zmysłowe tiramisu na walentynki:
Składniki: - 1 żółtko - 1 łyżka cukru - filiżanka mocnej kawy - 100 g mascarpone - 1 łyżka kakao lub tarta czekolada - biszkopty, kocie języczki lub herbatniki maślane
Sposób przygotowania
Utrzyj żółtko z cukrem na puszysty, jasnożółty kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Ułóż biszkopty na dnie naczynia. Dokładnie nasącz kawą. Nałóż na biszkopty warstwę mascarpone. Całość oprósz kakao lub czekoladą. Odstaw do lodówki na godzinę lub dwie.
|
94
: Luty 06, 2014, 16:03:11
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Zapiekanka po rzymsku makaron kolanka lub ¶widerki - 20 dekagramów wêdzony boczek - 10 dekagramów Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie pomidory - 30 dekagramów tarta bu³ka - 2 ³y¿ki starty ostry ser ¿ó³ty - 20 dekagramów papryka mielona pieprz natka pietruszki (posiekana) - 3 ³y¿ki t³uszcz do formy 1.Ugotuj makaron w du¿ej ilo¶ci wody. Wyjmij, przelej zimn± wod±, odced¼ i ods±cz. 2.Pokrój boczek w kostkê, zrumieñ na patelni, skwarki wyjmij. 3.Sparz pomidory, usuñ skórkê i pokrój w kostkê. 4.Przygotuj Sos Spaghetti bolognese Knorr zgodnie z instrukcj± na opakowaniu. 5.Wymieszaj gor±cy makaron ze skwarkami, po³ow± sera, pomidorami oraz przygotowanym sosem. Dopraw papryk± i pieprzem. 6.W³ó¿ potrawê do ¿aroodpornego naczynia wysmarowanego t³uszczem i wysypanego bu³ka tart±. Posyp pozosta³ym serem i polej t³uszczem z boczku. Piecz w gor±cym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankê rzymsk± podawaj posypan± natk± pietruszki oraz surówk±. Smacznego
|
95
: Luty 05, 2014, 17:01:32
|
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Biszkopt Cappuccino
Sk³adniki:
Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru bia³ego 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 ³y¿ki ciemnego kakao kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie)
Masa budyniowa: 2 budynie ¶mietankowe (u¿ywa³am z Delecty z napisem du¿y budyñ ¶mietankowy) 1/2 litra mleka 3,2% 1 kostka mas³a – 200 g (da³am ¶mietankowe) 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (mo¿na zast±piæ rodzynkami)
Masa cappuccino: 1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym (du¿a paczka 100 g) lub 4 ma³e saszetki cappuccino 2 ¶nie¿ki na mleko 1 ¶mietan-fix 5 ³y¿ek ¿elatyny 2 szklanki mleka 3,2%
Dekoracja: 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna
Wykonanie:
W pierwszej kolejno¶ci przygotowujemy biszkopt. Bia³ka oddzielamy od ¿ó³tek, do du¿ej miski wk³adamy bia³ka i ubijamy je na bardzo sztywn± pianê (po odwróceniu miski nic nie powinno spadaæ). Gdy piana bêdzie ju¿ sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywaj±c ubijania, a pod koniec po jednym ¿ó³tku, dok³adnie miksuj±c. Do masy jajecznej dodajemy przesian± m±kê oraz cukier waniliowy, olejek waniliowy i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachê wyk³adamy papierem do pieczenia lub smarujemy mas³em lub margaryn± i posypujemy bu³k± tart± i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przek³adamy do blaszki.
W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masê budyniow±. Gotujemy budyñ. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodaj±c 3 ³y¿ki cukru. Budyñ musi byæ gêsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyñ ca³y czas energicznie mieszamy aby siê nie przypali³. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi byæ zimny. Miêkkie mas³o ¶mietankowe wk³adamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwy¿szych obrotach do momentu powstania bia³ego kremu. Dodajemy stopniowo budyñ, ca³y czas miksuj±c. Na samym koñcu wsypujemy kandyzowana skórkê cedratu lub rodzynki (zale¿y od upodobañ). Wszystkie sk³adniki ³±czymy ze sob±. Tak przygotowan± masê wyk³adamy na przestudzony biszkopt.
Na samym koñcu przygotowujemy masê cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odla³am 1/3 szklanki mleka i rozprowadzi³am w nim kawê cappuccino, aby nie zrobi³y siê grudki kawy, gdy mleko w rondelku siê zagotowa³o wla³am kawê i zagotowa³am to wszystko na ogniu. Kawê wystudziæ. Do ch³odnej kawy wsypujemy ¶nie¿ki oraz ¶mietan–fix i miksujemy na najwy¿szych obrotach na puszyst± masê. ¯elatynê rozpuszczamy dok³adnie w niewielkiej ilo¶ci wody i dodajemy do ubitej ¶nie¿ki, wszystko dok³adnie ze sob± ³±czmy i wylewamy na masê budyniow±. Czekolady ¶cieramy i posypujemy ciasto. Ch³odzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.
|
96
: Luty 04, 2014, 10:00:36
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Spaghetti alla bologneseKlasyczne spaghetti przygotowane nieco inaczej. Jak bardzo smacznie? Przekonaj siê sam Sk³adniki: 700 g miêsa mielonego wieprzowego lub wo³owego 2 cebule 2 z±bki czosnku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka przecier pomidorowy pieprz, sól przyprawa chilli Na rozgrzanym t³uszczu podsma¿yæ rozdrobnione kawa³ki doprawionego miêska mielonego z cebulk± pokrojona w kostkê i czosnkiem przeci¶niêtym przez praskê. Nastêpnie wymienione wy¿ej sk³adniki prze³o¿yæ do rondelka, dodaæ kukurydzê, fasolkê, paprykê pokrojona w paseczki oraz przecier pomidorowy. Podlaæ trochê wod±. Doprawiæ sol±, pieprzem i chilli - tak aby uzyskaæ ostry smak gotowaæ 40 minut. Je¶li sos bêdzie zbyt lu¼ny zagê¶ciæ go wg uznania. Podawaæ z makaronem spaghetti.
|
97
: Luty 03, 2014, 11:20:10
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Wątróbka z jabłkami
Dzięki dodatkowi jabłek i moczeniu w mleku wątróbka jest baaaardzo delikatna, lekko słodka, wilgotna - idealna. Składniki: - 500 g wątróbki drobiowej - 300 ml mleka - 1 duża lub 2 małe cebule - 3 duże, kwaśne, twarde jabłka - olej do smażenia Wątróbkę dokładnie płuczemy, moczymy w mleku minimum przez godzinę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne po czym każdą ćwiartkę kroimy na 3 części. Cebulę podsmażamy na oleju. Z wątróbki odlewamy mleko, smażymy krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy jabłka, dusimy chwilę na małym ogniu. Podajemy z ziemniaczanym pure.
|
98
: Luty 02, 2014, 10:55:56
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Naleśnik z parówka i serem.
Składniki Ciasto: Mleko 1l Mąka 0.500g Jajo 1 szt. woda 1/2 szklanki sól Farsz: Starty ser Parówki SOS: Majonez Ketchup Sos Tao Tao Przygotowanie Sporządzamy ciasto naleśnikowe i je smażymy. Na usmażone naleśniki wysypujemy cienka warstwą ser i kładziemy parówkę (Cała lub przekrojona wzdłuż na pół) zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy. Można dodatkowo do tego zrobić sos z majonezu ketchupu i sos tao tao.
Roladki z indyka po hawajsku
pierś z indyka - 400 gramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry wędzony boczek - 100 gramów ziemniaki (najlepiej młode i małe) - 200 gramów czerwona papryka - 1 sztuka ser żółty - 100 gramów rukola - 50 gramów mleko - 150 mililitrów woda - 150 mililitrów wykałaczki
1.Upiecz ziemniaki w całości. Paprykę pokrój, a ser zetrzyj.
2.Piersi z indyka pokrój w plasterki, rozbij je młotkiem i ułóż na każdym ćwiartkę upieczonego ziemniaka, kawałek papryki, ser oraz listki rukoli.
3.Mięso zwiń ciasno, a następnie owiń plastrem boczku. Roladkę nadziej na wykałaczkę, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia.
4.Mięso obsmaż na patelni. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
5.W tym czasie przygotuj Fix Knorr, mieszając go z 150 ml wody i 150 ml mleka.
6.Przygotowany sos z Fix Knorr wlej na patelnię i dodaj upieczone roladki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.
|
99
: Styczeñ 30, 2014, 12:34:22
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Zapiekanka ziemniaczana ze z³ocistym kurczakiem
1.Miêso pokrój w paski i dopraw przypraw± Knorr.
2.Nastêpnie usma¿ miêso na patelni.
3.Cebulê dymkê wraz z szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsma¿ na drugiej patelni.
4.Teraz na dno naczynia ¿aroodpornego wy³ó¿ usma¿onego kurczaka. Nastêpnie po³ó¿ cebulê z dymka i boczkiem.
5.Posmaruj wszystko ¶mietana i po³ó¿ ziemniaki pokrojone w plastry grubo¶ci ok. 0,5 cm. Posyp zapiekankê majerankiem i ¶wie¿o mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut.
Polêdwiczki w sosie grzybowym
polêdwiczki wieprzowe - 4 sztuki Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie Przyprawa do miês Knorr - 1 ³y¿ka cebula - 1 sztuka grzyby mro¿one - 500 gramów ¶mietana kremówka 30% - 100 mililitrów ziemniaki - 400 gramów
1.Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko s³onej wodzie i przygotuj puree.
2.Polêdwiczki oczy¶æ z b³on, pokrój na mniejsze kawa³ki i posyp przypraw± Knorr. Sma¿ na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na z³oto.
3.Na drugiej patelni zeszklij pokrojon± w kostkê cebulê. Nastêpnie dodaj rozmro¿one grzyby, pokrojone w mniejsze kawa³ki. Sma¿ a¿ p³yn odparuje.
4.Zawarto¶æ opakowania sos grzybowy Knorr po³±cz z ¶mietana kremówk± i szklank± wody. Wlej na patelniê z grzybami.
5.Dodaj miêso i du¶ ok 10 minut. Podawaj polêdwiczki z puree ziemniaczanym.
|
100
: Styczeñ 30, 2014, 12:07:02
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Pieczarkowe chili con carne
- składniki:
mięso mielone wieprzowe - 0.5 kilograma Fix Chili con carne - 2 opakowania fasola konserwowa - 1 opakowanie pieczarki - 250 gramów chilli - 1 łyżeczka świeża kolendra - 1 pęczek cebula czerwona - 1 sztuka kukurydza z puszki - 1 opakowanie olej - 2 łyżki woda - 1 litr
1.--- Mięso mielone podsmaż na głębokiej patelni na rumiany kolor. 2. -- Dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dopraw do smaku chili.
4. -- Gotuj ok. 20 minut, po czym dodaj kukurydze i fasole.
5. -- Całość jeszcze duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gotowe chili con carne podawaj z ryżem.
Zapiekanka makaronowo-warzywna
- składniki:
makaron gruby (np. rurki) - 20 dekagramów Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr kapusta brukselska - 15 dekagramów marchew - 15 dekagramów por - 15 dekagramów cebula - 2 sztuki mleko - 2 szklanki margaryna - 3 łyżki starty ser żółty - 2 łyżki jajko - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki
1. -- Ugotuj makaron w osolonej wodzie, wyjmij, przelej zimną wodą i odcedź.
2. -- Posiekaj cebulę i czosnek, zrumień na części margaryny. Dodaj do makaronu.
3. -- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą margaryną i napełnij mieszanką makaronu, cebuli i czosnku.
4. -- Pozostałe warzywa obierz i opłucz, a następnie pokrój marchew w plasterki, pora w 3 cm kawałki. Razem z brukselką ugotuj je na parze, dodaj do makaronu i wymieszaj.
5. -- Mleko wymieszaj z Fixem Knorr, zagotuj i po lekkim schłodzeniu dodaj do niego rozłócone jajko i natkę pietruszki. Wymieszaj.
6. -- Polej potrawę i posyp żółtym serem. Zapiekankę makaronowo – warzywną piecz 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
FARSZ DO PIEROGÓW Z DYNI
2.Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj.
3.Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę.
4.Gdy dynie będzie miękka przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem aby lekko rozgnieść dynię.
5.Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym.
|
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
|
|
|