|
KWIATY > Ostatnie wiadomo¶ci
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
81
: Kwiecieñ 15, 2014, 19:04:07
|
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
CIASTO MIÊTOWE Sk³adniki Ciasto:
1 margaryna
11/2 szkl. cukru
3 ³y¿. kakao
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1 1/2 szkl. m±ki
2 ³y¿.proszku do pieczenia
Masa:
0,5 l ¶mietany 30%
4 ³y¿. ¿elatyny
1-2 opakowania landrynek miêtowych
2 paczki delicji Margarynê roztopiæ ,dodaæ cukier, kakao, 5 ³y¿ek wody. Wymieszaæ ,wystudziæ.Dodaæ ¿ó³tka, m±kê z proszkiem do pieczenia, ubit± pianê z bia³ek. Wymieszaæ..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st.
Ilo¶æ landrynek zale¿y jak bardzo miêtowy smak chcemy otrzymaæ .Ja da³am 1,5 paczki Landrynki rozbiæ(w³o¿yæ do woreczki i t³uczkiem pot³uc), rozpu¶ciæ w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody, ostudziæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ w 1/2 szkl. wody. Smietanê ubiæ na sztywno, dodaæ ¿elatynê i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroiæ na pó³. Posmarowaæ po³ow± masy, u³o¿yæ delicje,wy³o¿yæ resztê masy,przykryæ ciastem. Polaæ polew± czekoladow±. Smacznego!! Ciasto bardzo dobre, orze¼wiaj±ce, pycha.
|
82
: Kwiecieñ 14, 2014, 12:50:20
|
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Baba cytrynowa
Baba cytrynowa trudno¶æ: czas: 01:30 Sk³adniki 450 g m±ki tortowej 300 g margaryny 5 jaj 250 g cukru pudru 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia (50g) sok z 1 cytryny 1 ³y¿ka octu jab³kowego 1 - 2 ³y¿ki margaryny (do wysmarowania formy) Sposób przyrz±dzania: Cukier puder utrzyj z mas³em w miseczce za pomoc± drewnianej ³y¿ki, a¿ do uzyskania konsystencji gêstej ¶mietany. W miêdzyczasie stopniowo dodawaj ¿ó³tka z jajek (nie wszystkie na raz). Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. M±kê przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ci±gle mieszaj±c. Nastêpnie do ca³o¶ci dodaj ³y¿kê sto³ow± octu jab³kowego i wymieszaj. Wszystko prze³ó¿ do wysmarowanej margaryn± formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.
|
83
: Kwiecieñ 13, 2014, 16:12:15
|
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
SERNIK INACZEJ Sk³adniki Ciasto:
40 dag m±ki
szklanka cukru pudru
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
2 jajka
4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
Masa serowa:
1 i 1/4 kg sera bia³ego
25 dag mas³a
1 i 1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 ¿ó³tka
1/2 szklanki mleka
opakowanie budyniu ¶mietankowego lub waniliowego
polewa czekoladowa do dekoracji
przygotowanie
1. Ciasto: m±kê przesiaæ na stolnicê, dodaæ cukier puder i proszek do pieczenia, dok³adnie wymieszaæ. Dodaæ miêkk± margarynê, posiekaæ no¿em, a nastêpnie rozetrzeæ d³oñmi. Wbiæ jajka, dodaæ kwa¶n± ¶mietanê i wyrobiæ ciasto. Uformowaæ kulê, pokroiæ na 3 równe czê¶ci.
2. Wszystkie kawa³ki ciasta rozwa³kowaæ, tworz±c trzy blaty. Ka¿dy z blatów upiec oddzielnie na blasze wy³o¿onej nat³uszczonym papierem do pieczenia.
3. Masa serowa: ser, cukier, mas³o, jajka i ¿ó³tka zmiksowaæ, prze³o¿yæ do rondla. Gotowaæ ok. 20 minut, ca³y czas mieszaj±c. Mleko wymieszaæ z budyniem, dodaæ do masy serowej, gotowaæ, a¿ masa zacznie gêstnieæ. Zdj±æ z gazu, masê lekko ostudziæ.
4. Na blasze u³o¿yæ blat ciasta, na nim umie¶ciæ po³owê masy serowej. Nastêpnie u³o¿yæ kolejny blat, pozosta³± masê serow± oraz ostatni blat. Ciasto udekorowaæ polew± czekoladow±.
|
84
: Kwiecieñ 05, 2014, 17:14:20
|
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE
Sk³adniki dla 4 osób:
4 ³y¿ki p³atków owsianych,
4 ³y¿ki wiórków kokosowych,
1 szklanka m±ki pszennej,
3 ³y¿ki cukru pudru,
½ kostki rozpuszczonego mas³a,
1 ³y¿ka miodu,
1 p³aska ³y¿ka Sody oczyszczonej Prymat,
1 ³y¿eczka Cynamonu mielonego Prymat.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypaæ p³atki, m±kê, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszaæ.
W ma³ym rondelku roztopiæ mas³o, wlaæ miód i wymieszaæ, nie gotowaæ.
Sodê wymieszaæ z dwoma ³y¿kami gor±cej wody, dodaæ do rondla z mas³em i miodem, wymieszaæ, a nastêpnie po³±czyæ z pozosta³ymi sk³adnikami.
Z ciasta uformowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, u³o¿yæ na blasze i piec ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
|
85
: Marzec 22, 2014, 19:45:57
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców
- sk³adniki:
makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów ¶mietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 ³y¿ki sos sojowy - 1 ³y¿ka curry - 0.5 ³y¿eczki margaryna - 1 ³y¿ka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 ³y¿ka pieprz
1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkê. Dodaj do makaronu. 3.--Rodzynki namocz w gor±cej wodzie przez 10 minut, odced¼ i wrzuæ do mak 4.--Mandarynki obierz, podziel na cz±stki, ananasa ods±cz i pokrój w kostkê. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i prze³ó¿ do naczynia wysmarowanego t³uszczem.aronu. 5.--Po³±cz mleko, ¶mietanê, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawê i piecz 20 minut. Zapiekankê z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypan± natk± pietruszki.
Nie dobre
|
86
: Marzec 16, 2014, 10:37:26
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
MIÊSO BEZ PIECZENIA
- miêso 2 kg ( schab, karczek, ³opatka....) - 2 litry wody - 1/2 szklanki soli ( je¿eli kawa³ek p³aski to mniej) - 1 ³y¿ka cukru - 5 z±bków czosnku - 2 ³y¿ki majonezu - 1/2 ³y¿eczki pieprzu - 1/2 -"- -" - zio³owego - listek, ziele, majeranek.... ze 3 kopiate ³y¿ki zió³ Wieczorem w garnku przygotowaæ wodê ze wszystkimi dodatkami i w³o¿yæ miêso wysmarowane majonezem, PRZYKRYÆ i na maleñkim gazie doprowadziæ do wrzenia ...po 5 minutach wy³±czyæ . Na drugi dzieñ znowu doprowadziæ do wrzenia i po 5 minutach wy³±czyæ . Wystudziæ .....i gotowe do krojenia.
|
87
: Marzec 13, 2014, 12:25:03
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i warzywami
Sk³adniki dla 4 osób:
8 podudzi z kurczaka bez ko¶ci 4 ³y¿ki oleju rzepakowego 2 pokrojone w kostkê cebule 4 pokrojone w plastry z±bki czosnku 8 obranych i pokrojonych w æwiartki pieczarek 2 pokrojona w plastry marchewki 1 pokrojona w paski czerwona papryka 250 g pokrojonych w kostkê pomidorów bez skóry 240 g (1 puszka) soczewicy bez zalewy 200 ml Roso³u z kury Kucharek Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
Sposób przygotowania:
Umyte, osuszone miêso natrzeæ przypraw± do potraw i podsma¿yæ na rozgrzanym oleju. Nastêpnie dodaæ cebulê, marchewkê, paprykê, pieczarki i czosnek. Ca³o¶æ podsma¿yæ, doprawiæ do smaku przypraw± uniwersaln± Kucharek. Nastêpnie wlaæ rosó³ i dusiæ przez oko³o 40 minut. Pod koniec gotowania dodaæ pomidory i soczewicê. Smacznego:)
Pieczony udziec z indyka z sosem s³odko-kwa¶nym i pra¿onymi ziarnami sezamu
Sk³adniki dla 4 osób:
1 udziec z indyka 4 ³y¿ki oleju s³onecznikowego 1 p³aska ³y¿ka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek
Sos s³odko-kwa¶ny:
2 posiekane w kostkê s³odkie cebule 1 pokrojony w kostkê ananas (¶wie¿y lub z puszki) 1 pokrojona w kostkê s³odka czerwona papryka 1 ³y¿eczka Imbiru mielonego Prymat 3 ³y¿ki oleju s³onecznikowego 1 ³y¿ka oleju sezamowego 1 posiekany pêczek szczypiorku 1 ³y¿ka miodu wielokwiatowego 200 ml Roso³u z kury Kucharek 1 ³y¿ka s³odkiego sosu sojowego 2 cz±stki cytryny Do smaku: Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek 1 ³y¿ka pra¿onego sezamu do posypania dania
Sposób przygotowania:
Olej wymieszaæ z przypraw± uniwersaln± do potraw Kucharek, powsta³± marynat± dok³adnie natrzeæ udziec z indyka. Indyka umie¶ciæ w rêkawie do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 160°C. W du¿ym rondlu na oleju s³onecznikowym i sezamowym podsma¿yæ cebulê, paprykê i ananasa. Po 10 minutach dodaæ miód, sos sojowy i rosó³, a nastêpnie ca³o¶æ doprawiæ do smaku imbirem i przypraw± uniwersaln±.
Tak przygotowanego indyka przed podaniem pokroiæ na kawa³ki, skropiæ sosem s³odko-kwa¶nym i posypaæ pra¿onymi ziarnami sezamu. Podawaæ z ry¿em lub makaronem sojowym. Smacznego:)
|
88
: Marzec 13, 2014, 11:50:14
|
Zaczêty przez Dana - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Placki z jab³kami
Sk³adniki: 3 jaja 3 ³y¿ki cukru 100 ml kefiru lub jogurtu 6 ³y¿ek m±ki pszennej 1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej 1 ¿ó³tko 150 g sera „mascarpone” 2 ³y¿eczki likieru kawowego 2 ³y¿ki cukru pudru do posypania olej do sma¿enia
Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy bia³ka jaj od ¿ó³tek; do ¿ó³tek dodajemy ³y¿kê cukru, po czym ubijamy na g³adk± puszyst± masê; do masy dolewamy kefir, stopniowo dosypujemy m±kê (stale mieszamy); na koniec dorzucamy szczyptê m±ki ziemniaczanej; wszystko dok³adnie mieszamy; ciasto powinno mieæ konsystencjê gêstsz± od ciasta nale¶nikowego. 2. Jab³ka obieramy, kroimy w drobne kawa³ki, przek³adamy do ciasta i mieszamy; do bia³ek dodajemy ³y¿kê cukru i ubijamy na w miarê sztywn± pianê; ca³o¶æ bardzo delikatnie mieszamy. 3. Placki sma¿ymy na patelni z niewielka ilo¶ci± oleju na bardzo wolnym ogniu z obu stron na z³oty kolor - wa¿ne, by dopiek³y siê w ¶rodku. 4. Ucieramy 1 ¿ó³tko z ³y¿k± cukru, dodajemy partiami ser „mascarpone”, dok³adnie mieszamy, aby nie by³o grudek, doprawiamy likierem kawowym. 5. Placki uk³adamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy je serem z ¿ó³tkami.
Dobra rada: Jab³ka mo¿na w sezonie zast±piæ twardymi ¶liwkami.
|
89
: Marzec 10, 2014, 16:48:21
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
CHRUPI¡CE SKRZYDE£KAPotrzebujemy: 1 kg skrzyde³ek (10 sztuk = 20 kawa³ków) 1 ³y¿eczkê s³odkiej papryki 1/2 ³y¿eczki ostrej papryki sól ciasto nale¶nikowe: 1 du¿e jajko 3/4 szklanki m±ki 1/2 szklanki mleka 1/4 ³y¿eczki ostrej papryki sól dodatkowo: m±kê olej rzepakowy Wykonanie: Skrzyde³ka myjemy, przekrawamy w stawach na 3 czê¶ci. Najcieñsze czê¶ci (lotki) wyrzucamy. Dodajemy przyprawy, nacieramy, odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Przygotowujemy ciasto nale¶nikowe. Wszystkie sk³adniki mieszamy ze sob± przy pomocy miksera do uzyskania g³adkiej, jednolitej konsystencji. Do gotowego ciasta wrzucamy przyprawione skrzyde³ka, mieszamy, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Na g³êbokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy du¿± ilo¶æ oleju. Kawa³ki kurczaka dok³adnie pokryte ciastem obtaczamy w m±ce (nadmiar strzepujemy) i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Sma¿ymy na ¶rednim ogniu 10-15 minut do zrumienienia. Usma¿one skrzyde³ka wyk³adamy na talerz wy³o¿ony papierowym rêcznikiem który wch³onie nadmiar t³uszczu. Smacznego
|
90
: Marzec 07, 2014, 11:01:57
|
Zaczêty przez BarbaraWo - Nowe: wys³ane przez BarbaraWo
|
Porady ró¿ne:
- Herbata zu¿yta jest dobrym nawozem dla kwiatów pokojowych.
- Zapach cebuli zostanie usuniêty z no¿a, gdy przeci±gniemy nó¿ przez surow± marchew.
- Niemi³y zapach rybi z naczyñ usunie siê fusami z kawy.
- Chc±c od¶wie¿yæ stare sztuæce ze stali nierdzewnej, nale¿y je w³o¿yæ do wody w której gotowa³y siê ziemniaki, pozostawiæ w takiej k±pieli na 10 minut, a nastêpnie przemyæ w wodzie utlenionej, wytrzeæ do sucha i wypolerowaæ kawa³kiwm zamszu.
- Kwiaty pokojowe jest bardzo korzystnie podlewaæ wod±, w której przemywa³o siê miêso.
- Ciasto zachowa d³u¿ej ¶wie¿o¶æ, bêdzie d³ugo pulchne i wilgotne, je¶li do pojemnika, gdzie je przechowujemy, w³o¿ymy kawa³ek ¶wie¿ego chleba, najlepiej razowego.
- Aby mieæ zawsze ¶wie¿y sok z cytryny nale¿y wycisn±æ cytryny, nastêpnie wlaæ sok w plastykowe pojemniczki do robienia lodu i zamroziæ. Zamro¿one kostki prze³o¿yæ do foliowej torebki i trzymaæ w zamra¿alniku.
- Plamy z rdzy z foremek do ciasta mo¿na sczy¶ciæ namydlon± stalow± wat±, a potem foremkê dobrze umyæ i wysuszyæ.
- Przy przesadzaniu ro¶lin doniczkowych, dobrze jest w³o¿yæ do ziemi strzêpy starej g±bki. Utrzymuje powietrze i wilgoæ.
- Aby zabezpieczyæ siê przed nalotem komarów w pokoju, nale¿y postawiæ na parapecie okna bukiet z li¶ci orzecha w³oskiego, to je skutecznie odstraszy, gdy¿ one nie znosz± jego zapachu.
- Aby kwiaty ciête, przetrzymywane d³ugo bez wody, np. w podró¿y, nie zwiêd³y, nale¿y koñce ich ³odyg wbiæ w ¶wie¿y ogórek o odciêtym czubku.
- Je¿eli brakuje nam jajek, to jajka w cie¶cie mo¿na zast±piæ ¿elatyn±. Jedna ³y¿ka sto³owa ¿elatyny dodana do ciasta zastêpuje 3 jajka. Trzeba zalaæ ¿elatynê niewielk± ilo¶ci± zimnej wody, agdy rozpu¶ci siê po kilku minutach, dolaæ szklankê gor±cej wody i ubijaæ tê masê trzepaczk± lub mikserem, a¿ stanie siê puszysta. Dodaæ do ciasta zamiast jaj.
- Je¿eli chcemy mieæ zawsze ¶wie¿y sok z cytryny, to trzeba wycisn±æ ¶wie¿e cytryny, a sok wlaæ w plastykowe pojemniczki do robienia lodu i zamroziæ. Zamro¿one kostki prze³o¿yæ do foliowej torebki i trzymaæ w zamra¿alniku.
- Duszona cebula bêdzie mia³a delikatny smak i ¶liczny, z³oty kolor, je¶li plasterki przeznaczone do sma¿enia w³o¿ymy na 15 minut do ¶wie¿ego mleka i os±czymy przed po³o¿eniem na patelni.
- Aby od¶wie¿yæ kromkê czerstwego chleba trzeba po³o¿yæ kromkê na talerzyku, umie¶ciæ talerzyk w patelni, wlaæ ko³o niego pó³ szklanki wody, nakryæ wszystko pokrywk± i doprowadziæ do zagotowania wody, a nastêpnie pozwoliæ jej doszczêtnie wyparowaæ.
- Migda³y przed dodaniem do ciasta nale¿y umyæ i namoczyæ w mleku przeznaczonym do wlania w ciasto. Wtedy migda³y bêd± mia³y intensywniejszy zapach i nie wysusz± ciasta.
- Rodzynki przed w³o¿eniem do ciasta nale¿y umyæ, namoczyæ, dobrze os±czyæ, a potem w³o¿yæ w roztopione mas³o, i na koniec otoczyæ w m±ce. Tak przygotowane nie opadn± na dno.
- Aby grzyby kurki d³ugo siê nie dusi³y i nie by³y twarde, to do oczyszczenia kurek nie nale¿y u¿ywaæ no¿a ani innego metalowago narzêdzia, gdy¿ kurki tego w³a¶nie najbardziej nie lubi±. W zetkniêciu z metalem twardniej±. Nale¿y je czy¶ciæ w wodzie i ³amaæ rêkami, nastêpnie przyrz±dziæ normalnie, wed³ug kulinarnego przepisu.
- Je¶li chcemy przechowywaæ ¿ó³tka oddzielone od bia³ka, to jest taki sposób, ¿e ¿ó³tko wyjête z bia³ka, nie uszkodzone, przechowuje siê doskonale w zimnej wodzie. A drugi sposób jest taki, ¿e ¿ó³tka wk³adamy do s³oika i pokrywamy je stopionym mas³em, ale nie za gor±cym. Przechowywaæ w lodówce.
- Aby sprawdziæ przed rozbiciem skorupki, czy jajko jest ¶wie¿e, to trzeba do 1 litra wody wsypaæ 10 deka soli, zamieszaæ, aby sól siê rozpu¶ci³a i w ten roztwór w³o¿yæ jajko. Je¶li jest ca³kiem ¶wie¿e, to opadnie na dno, a im starsze tym wy¿ej p³ywa.
- Masê jajecznicy mo¿na powiêkszyæ przez dodanie tartej bu³ki rozmoczonej w mleku - 1 p³aska ³y¿ka sto³owa bu³ki zalana 1 ³y¿k± sto³ow± mleka, na 1 jajko. Bêdzie to oczywi¶cie inna jajecznica.
- W upalne dni mleko nie zwarzy siê podczas gotowania, je¶li rozm±cimy w nim odrobinê cukru.
- ¦wie¿e miêso, zalane mlekiem (które siê niebawem zsiada) utrzymuje przez kilka dni jego doskona³± ¶wie¿o¶æ.
- Piernik bêdzie mia³ znacznie lepszy smak i kolor, je¶li do ciasta doda siê mielonej gorzkiej czekolady, a zamiast mleka u¿yje siê mocnej, zimnej kawy.
- Aby pozbawiæ rybê morsk± nieprzyjemnego zapachu i dodaæ jej smaku, nale¿y j± moczyæ w ¶wie¿ym mleku przez 2 godziny.
- Ple¶nieniu bia³ego sera mo¿na zapobiec przez przechowywanie go w lodówce, w zamkniêtym pojemniku razem z kostk± cukru. Ser pozostaje d³ugo wilgotny i ¶wie¿y.
- Miêso i ryby mo¿na sma¿yæ bez t³uszczu, je¶li posypie siê gor±c± patelniê szczypt± grubej soli. Trzeba poczekaæ, a¿ kryszta³ki soli zaczn± podskakiwaæ i po³o¿yæ na nich miêso czy rybê bez obawy, ¿e przyklej± siê do dna.
- Jab³ka i gruszki dodawane do surówek nie ¶ciemniej±, je¶li zanurzymy je na chwilê w lekko osolonej wodzie.
- Szczypta soli dodana do gotuj±cego siê rabarbaru odkwasza go w znacznej mierze.
- Twarde jab³ka zmiêkn± szybko, gdy do gotowania dodamy odrobinê soli.
- Odrobina soli dodana do kakao podnosi smak kremu czekoladowego i polewy na torcie.
- Cytrusy oprószone lekko sol± maj± znacznie lepszy smak.
- Cebula usuwa zapach przypalonego t³uszczu, dlatego patelniê z przypalonym t³uszczem nale¿y natychmiast przetrzeæ rozkrojon± cebul±.
- Aby kalafior, brukselka i kapusta podczas gotowania nie zionê³y przykrym zapachem, trzeba w chwili zagotowania siê ich, wrzuciæ do garnka skórkê suchego chleba lub ga³±zki zielonej pietruszki.
- ¯eby pieczone w piekarniku ziemniaki mia³y chrupk± skórkê i stanowi³y przys³owiowe niebo w gêbie, trzeba je najpierw obgotowaæ przez 5 minut w wodzie, potem oroczyæ w m±ce i dopiero piec jak zwykle.
- Solniczkê, przed wsypaniem do niej soli, trzeba dok³adnie osuszyæ, nastêpnie na dno w³o¿yæ kilka ziarenek ry¿u, które nie pozwol± soli zwilgotnieæ i stwardnieæ.
|
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
|
|
|