KWIATY
 
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
 
  Poka¿ wiadomo¶ci
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »
1  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Styczeñ 23, 2015, 17:18:46
Chatka Baby Jagi

40 dkg sera do serników , 10 dag cukru pudru, 2 ¿ó³tka, 3 ³y¿ki kakao, 1/2 kostki mas³a prawdziwego, cukier waniliowy i 3 paczki herbatników (100 gr)
Wykonanie: mas³o utrzeæ z oboma cukrami i dodawaæ po trochu ser .
Masê serow± na dwie nie równe czê¶ci.
Wiêksz± czê¶æ wymieszaæ z kakaem.
Uk³adamy domek: na foli aluminiowej uk³adamy w trzech rzêdach po³owê herbatników i wyk³adamy masê serow± z kakaem . Przykrywamy drug± czê¶ci± herbatników.
Na ¶rodkowej czê¶ci wyk³adamy masê bia³± .
Trzymaj±c boki folii sk³adamy wszystko formuj±c domek i na desce wk³adamy do lodówki . Po sch³odzeniu oblewamy polew± czekoladow± i dekorujemy .  :smacznego U¶miech
2  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Pa¼dziernik 05, 2014, 11:41:38


 Amerykañski sernik
Spód :
3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (150 g)
2/5 szklanki cukru (100 g)
250 g posiekanych drobno migda³owych
1/2 szklanki m±ki (85 g)
Masa:
1 kg delikatnego twarogu sernikowego
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g)
6 jajek
1 laska wanilii
3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanki ¶mietanki 30% (125 ml)
1 cytryna,
Polewa:
4/5 szklanki ¶mietany 18% (200 ml)
2 ³y¿ki cukru pudru,
Sok z 1 cytryny
1 bia³a czekolada
1Kasiê rozpu¶æ i przestud¼. Migda³y po³±cz z m±k±, cukrem i roztopion± Kasi±. Tortownice posmaruj Kasi± i wy³ó¿ jej dno papierem do pieczenia. Nastêpnie zabezpiecz dno i boki foli± aluminiow±.
2Przygotowan± mas± wy³ó¿ spód i boki tortownicy o ¶rednicy 26 cm i w³ó¿ do lodówki.
3¯ó³tka oddziel od bia³ek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, ¶mietankê, otart± skórkê i sok z cytryny i wybrane wnêtrze z laski wanilii. Bia³ka ubij na sztywn± pianê. Masê po³±cz z ubit± pian± z bia³ek. Na koniec dodaj m±kê ziemniaczan± i delikatnie wymieszaj.
4Masê prze³ó¿ do tortownicy. Piecz w k±pieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a nastêpnie 40 minut w 150 st.C. Wystud¼.
5Przygotuj polewê. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, w³ó¿ bia³± czekoladê i mieszaj a¿ czekolada siê rozpu¶ci. Dodaj cukier puder i ¶mietanê, wszystko wymieszaj.
6Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polew± i odstaw do sch³odzenia (najlepiej na ca³± noc do lodówki).
  Temperatura k±piel wodna°C Czas pieczenia 40 + 40 minut
3  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY : Sierpieñ 27, 2014, 17:14:47
 ZAPIEKANKA Z BROKU£AMI
miêso mielone - 400 gramów
Ketchup Hellmann’s Ognisty -
4 ³y¿ki
Fix Spaghetti 4 sery z
broku³ami Knorr - 1
opakowanie
¿ó³ty ser - 100 gramów
makaron - 300 gramów
¶mietana 18% - 200 mililitrów
broku³ - 1 sztuka
olej - 3 ³y¿ki
cebula - 1 sztuka
45 minut 4 osób ³atwe
Autor: Piotr Murawski
1. Makaron ugotuj. Cebulê pokrój w kostkê, podsma¿ na patelni, dodaj miêso
mielone, chwilê sma¿. Dodaj ketchup Hellmann’s, dok³adnie wymieszaj, dopraw
do smaku i po³±cz z makaronem.
2. Ca³o¶æ prze³ó¿ do naczynia ¿aroodpornego, na wierzch u³ó¿ broku³y. Fix Knorr
wymieszaj ze ¶mietan± i 100 ml wody i zalej zapiekankê.
3. Ca³o¶æ posyp po wierzchu startym serem i zawiñ dok³adnie foli± aluminiow±.
Piecz w 200 C przez 20 minut. Zdejmij foliê i piecz chwilê, a¿ ser delikatnie siê
zarumieni.
4  Kategoria ogólna / Mój Piêkny Ogród / Odp: wiosna : Lipiec 08, 2014, 14:10:12
 Chichot £adnie U¶miech
5  Kategoria ogólna / Mój Piêkny Ogród / Odp: Pocz±tek lata-czerwiec : Lipiec 08, 2014, 14:04:51
£adnie U¶miech
6  Kategoria ogólna / Mój Piêkny Ogród / Odp: lipiec-14 : Lipiec 08, 2014, 14:03:11
Sk±d masz takie g³azy ?
7  Kategoria ogólna / Mój Piêkny Ogród / Odp: Pocz±tek lata-czerwiec : Czerwiec 27, 2014, 17:02:03
Masz sza³wiê muszkato³ow± ? u mnie znik³a U¶miech
8  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sosy : Czerwiec 13, 2014, 18:06:51
SOS Z KUREK
Sk³adniki:
Kurki - 0,5kg kurek
Mas³o - kilka ³y¿ek
Cebula - 1 ¶redniej wielko¶ci
Czosnek - 3-4 z±bki
¦mietana kremówka 30% - 100ml
Gêsta ¶mietana 18% - 3 czubate ³y¿ki
Natka pietruszki -
Sól -
Pieprz -
Sok z cytryny -
Sposób przygotowania:
Sos z kurek ( kurkowy )
Wykonanie:
Kurki porz±dnie umyæ i oczy¶ciæ, dok³adnie osuszyæ.
Cebulê i czosnek drobno posiekaæ.
Na du¿ej patelni roztopiæ kilka ³y¿ek mas³a, zeszkliæ cebulkê, dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze minutê.
Wrzuciæ na patelniê kurki i sma¿yæ je na ¶rednim ogniu. Grzybki zaczn± puszczaæ wodê, ale nie nale¿y jej zlewaæ! Po ok. 5 minutach dodaæ kremówkê i gêst± ¶mietanê. Posypaæ czê¶ci± natki, wymieszaæ i sma¿yæ do czasu a¿ ¶mietana siê nieco zredukuje (sos zgêstnieje).
Na koniec skropiæ sokiem z cytryny, doprawiæ sos do smaku sol±, pieprzem.Posypaæ reszt± natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dañ miêsnych, jak i do makaronów, czy te¿ dañ z ziemniaków takich jak kopytka.
Sos z kurek ( kurkowy )
9  Kategoria ogólna / Mój Piêkny Ogród / Odp: lipiec c.d : Maj 31, 2014, 18:51:35
Ta hortensja drzewiasta na pniu jest suuuperowska  :U¶miech
10  Kategoria ogólna / Mój Piêkny Ogród / Odp: wiosna : Maj 31, 2014, 18:46:50
Ca³kiem zmieni³ siê Twój ogród i widzê ¿e na + ...gratulacje U¶miech
11  Kategoria ogólna / Spis ro¶lin -byliny 2011r / Odp: Siewki -ro¶lin : Kwiecieñ 17, 2014, 14:11:41
Ta ostatnia siewka najurodziwsza  Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech
12  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Kwiecieñ 15, 2014, 19:04:07
      
 
CIASTO MIÊTOWE       
    
Sk³adniki
Ciasto:

1 margaryna

11/2 szkl. cukru

3 ³y¿. kakao

1 cukier wanilinowy

4 jajka

1 1/2 szkl. m±ki

2 ³y¿.proszku do pieczenia

Masa:

0,5 l ¶mietany 30%

4 ³y¿. ¿elatyny

1-2 opakowania landrynek miêtowych

2 paczki delicji
Margarynê roztopiæ ,dodaæ cukier, kakao, 5 ³y¿ek wody. Wymieszaæ ,wystudziæ.Dodaæ  ¿ó³tka, m±kê z proszkiem do pieczenia, ubit± pianê z bia³ek. Wymieszaæ..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st.

Ilo¶æ landrynek zale¿y jak bardzo miêtowy smak chcemy otrzymaæ .Ja da³am 1,5 paczki   
Landrynki rozbiæ(w³o¿yæ  do woreczki i t³uczkiem pot³uc), rozpu¶ciæ w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody, ostudziæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ w 1/2 szkl. wody. Smietanê ubiæ na sztywno, dodaæ ¿elatynê i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroiæ na pó³. Posmarowaæ po³ow± masy, u³o¿yæ delicje,wy³o¿yæ resztê masy,przykryæ ciastem. Polaæ polew± czekoladow±. Smacznego!!
 Ciasto bardzo dobre, orze¼wiaj±ce, pycha.


 
13  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Kwiecieñ 14, 2014, 12:50:20
Baba cytrynowa

Baba cytrynowa
trudno¶æ:
czas: 01:30
Sk³adniki
450 g m±ki tortowej
300 g margaryny
5 jaj
250 g cukru pudru
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia (50g)
sok z 1 cytryny
1 ³y¿ka octu jab³kowego
1 - 2 ³y¿ki margaryny (do wysmarowania formy)
Sposób przyrz±dzania:
Cukier puder utrzyj z mas³em w miseczce za pomoc± drewnianej ³y¿ki, a¿ do uzyskania konsystencji gêstej ¶mietany. W miêdzyczasie stopniowo dodawaj ¿ó³tka z jajek (nie wszystkie na raz).
Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. M±kê przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ci±gle mieszaj±c. Nastêpnie do ca³o¶ci dodaj ³y¿kê sto³ow± octu jab³kowego i wymieszaj.
Wszystko prze³ó¿ do wysmarowanej margaryn± formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.
14  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Kwiecieñ 13, 2014, 16:12:15
   
       SERNIK INACZEJ
    
Sk³adniki
Ciasto:

      40 dag m±ki

      szklanka cukru pudru

      1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia

      20 dag margaryny

      2 jajka

      4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany


Masa serowa:

      1 i 1/4 kg sera bia³ego

      25 dag mas³a

      1 i 1/2 szklanki cukru

      2 jajka

      2 ¿ó³tka

      1/2 szklanki mleka

      opakowanie budyniu ¶mietankowego lub waniliowego

      polewa czekoladowa do dekoracji


 przygotowanie

1.      Ciasto: m±kê przesiaæ na stolnicê, dodaæ cukier puder i proszek do pieczenia, dok³adnie wymieszaæ. Dodaæ miêkk± margarynê, posiekaæ no¿em, a nastêpnie rozetrzeæ d³oñmi. Wbiæ jajka, dodaæ kwa¶n± ¶mietanê i wyrobiæ ciasto. Uformowaæ kulê, pokroiæ na 3 równe czê¶ci.

2.      Wszystkie kawa³ki ciasta rozwa³kowaæ, tworz±c trzy blaty. Ka¿dy z blatów upiec oddzielnie na blasze wy³o¿onej nat³uszczonym papierem do pieczenia.

3.      Masa serowa: ser, cukier, mas³o, jajka i ¿ó³tka zmiksowaæ, prze³o¿yæ do rondla. Gotowaæ ok. 20 minut, ca³y czas mieszaj±c. Mleko wymieszaæ z budyniem, dodaæ do masy serowej, gotowaæ, a¿ masa zacznie gêstnieæ. Zdj±æ z gazu, masê lekko ostudziæ.

4.      Na blasze u³o¿yæ blat ciasta, na nim umie¶ciæ po³owê masy serowej. Nastêpnie u³o¿yæ kolejny blat, pozosta³± masê serow± oraz ostatni blat. Ciasto udekorowaæ polew± czekoladow±.
15  Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta : Kwiecieñ 05, 2014, 17:14:20
CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE

 Sk³adniki dla 4 osób:

4 ³y¿ki p³atków owsianych,

4 ³y¿ki wiórków kokosowych,

1 szklanka m±ki pszennej,

3 ³y¿ki cukru pudru,

½ kostki rozpuszczonego mas³a,

1 ³y¿ka miodu,

1 p³aska ³y¿ka Sody oczyszczonej Prymat,

1 ³y¿eczka Cynamonu mielonego Prymat. 

 Sposób przygotowania:

Do miski wsypaæ p³atki, m±kê, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszaæ.

W ma³ym rondelku roztopiæ mas³o, wlaæ miód i wymieszaæ, nie gotowaæ.

Sodê wymieszaæ z dwoma ³y¿kami gor±cej wody, dodaæ do rondla z mas³em i miodem, wymieszaæ, a nastêpnie po³±czyæ z pozosta³ymi sk³adnikami.

Z ciasta uformowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, u³o¿yæ na blasze i piec ok.  8-10 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 »

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

abismo corleone mixblackcity playlifegames pd-wp