|
1
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Styczeñ 23, 2015, 17:18:46
|
Chatka Baby Jagi40 dkg sera do serników , 10 dag cukru pudru, 2 ¿ó³tka, 3 ³y¿ki kakao, 1/2 kostki mas³a prawdziwego, cukier waniliowy i 3 paczki herbatników (100 gr) Wykonanie: mas³o utrzeæ z oboma cukrami i dodawaæ po trochu ser . Masê serow± na dwie nie równe czê¶ci. Wiêksz± czê¶æ wymieszaæ z kakaem. Uk³adamy domek: na foli aluminiowej uk³adamy w trzech rzêdach po³owê herbatników i wyk³adamy masê serow± z kakaem . Przykrywamy drug± czê¶ci± herbatników. Na ¶rodkowej czê¶ci wyk³adamy masê bia³± . Trzymaj±c boki folii sk³adamy wszystko formuj±c domek i na desce wk³adamy do lodówki . Po sch³odzeniu oblewamy polew± czekoladow± i dekorujemy . :smacznego
|
|
|
2
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Pa¼dziernik 05, 2014, 11:41:38
|
Amerykañski sernik Spód : 3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (150 g) 2/5 szklanki cukru (100 g) 250 g posiekanych drobno migda³owych 1/2 szklanki m±ki (85 g) Masa: 1 kg delikatnego twarogu sernikowego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g) 6 jajek 1 laska wanilii 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej 1/2 szklanki ¶mietanki 30% (125 ml) 1 cytryna, Polewa: 4/5 szklanki ¶mietany 18% (200 ml) 2 ³y¿ki cukru pudru, Sok z 1 cytryny 1 bia³a czekolada 1Kasiê rozpu¶æ i przestud¼. Migda³y po³±cz z m±k±, cukrem i roztopion± Kasi±. Tortownice posmaruj Kasi± i wy³ó¿ jej dno papierem do pieczenia. Nastêpnie zabezpiecz dno i boki foli± aluminiow±. 2Przygotowan± mas± wy³ó¿ spód i boki tortownicy o ¶rednicy 26 cm i w³ó¿ do lodówki. 3¯ó³tka oddziel od bia³ek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, ¶mietankê, otart± skórkê i sok z cytryny i wybrane wnêtrze z laski wanilii. Bia³ka ubij na sztywn± pianê. Masê po³±cz z ubit± pian± z bia³ek. Na koniec dodaj m±kê ziemniaczan± i delikatnie wymieszaj. 4Masê prze³ó¿ do tortownicy. Piecz w k±pieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a nastêpnie 40 minut w 150 st.C. Wystud¼. 5Przygotuj polewê. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, w³ó¿ bia³± czekoladê i mieszaj a¿ czekolada siê rozpu¶ci. Dodaj cukier puder i ¶mietanê, wszystko wymieszaj. 6Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polew± i odstaw do sch³odzenia (najlepiej na ca³± noc do lodówki). Temperatura k±piel wodna°C Czas pieczenia 40 + 40 minut
|
|
|
3
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: INNE PRZEPISY
|
: Sierpieñ 27, 2014, 17:14:47
|
ZAPIEKANKA Z BROKU£AMI miêso mielone - 400 gramów Ketchup Hellmann’s Ognisty - 4 ³y¿ki Fix Spaghetti 4 sery z broku³ami Knorr - 1 opakowanie ¿ó³ty ser - 100 gramów makaron - 300 gramów ¶mietana 18% - 200 mililitrów broku³ - 1 sztuka olej - 3 ³y¿ki cebula - 1 sztuka 45 minut 4 osób ³atwe Autor: Piotr Murawski 1. Makaron ugotuj. Cebulê pokrój w kostkê, podsma¿ na patelni, dodaj miêso mielone, chwilê sma¿. Dodaj ketchup Hellmann’s, dok³adnie wymieszaj, dopraw do smaku i po³±cz z makaronem. 2. Ca³o¶æ prze³ó¿ do naczynia ¿aroodpornego, na wierzch u³ó¿ broku³y. Fix Knorr wymieszaj ze ¶mietan± i 100 ml wody i zalej zapiekankê. 3. Ca³o¶æ posyp po wierzchu startym serem i zawiñ dok³adnie foli± aluminiow±. Piecz w 200 C przez 20 minut. Zdejmij foliê i piecz chwilê, a¿ ser delikatnie siê zarumieni.
|
|
|
8
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Sosy
|
: Czerwiec 13, 2014, 18:06:51
|
SOS Z KUREK Sk³adniki: Kurki - 0,5kg kurek Mas³o - kilka ³y¿ek Cebula - 1 ¶redniej wielko¶ci Czosnek - 3-4 z±bki ¦mietana kremówka 30% - 100ml Gêsta ¶mietana 18% - 3 czubate ³y¿ki Natka pietruszki - Sól - Pieprz - Sok z cytryny - Sposób przygotowania: Sos z kurek ( kurkowy ) Wykonanie: Kurki porz±dnie umyæ i oczy¶ciæ, dok³adnie osuszyæ. Cebulê i czosnek drobno posiekaæ. Na du¿ej patelni roztopiæ kilka ³y¿ek mas³a, zeszkliæ cebulkê, dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze minutê. Wrzuciæ na patelniê kurki i sma¿yæ je na ¶rednim ogniu. Grzybki zaczn± puszczaæ wodê, ale nie nale¿y jej zlewaæ! Po ok. 5 minutach dodaæ kremówkê i gêst± ¶mietanê. Posypaæ czê¶ci± natki, wymieszaæ i sma¿yæ do czasu a¿ ¶mietana siê nieco zredukuje (sos zgêstnieje). Na koniec skropiæ sokiem z cytryny, doprawiæ sos do smaku sol±, pieprzem.Posypaæ reszt± natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dañ miêsnych, jak i do makaronów, czy te¿ dañ z ziemniaków takich jak kopytka. Sos z kurek ( kurkowy )
|
|
|
12
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Kwiecieñ 15, 2014, 19:04:07
|
CIASTO MIÊTOWE Sk³adniki Ciasto:
1 margaryna
11/2 szkl. cukru
3 ³y¿. kakao
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1 1/2 szkl. m±ki
2 ³y¿.proszku do pieczenia
Masa:
0,5 l ¶mietany 30%
4 ³y¿. ¿elatyny
1-2 opakowania landrynek miêtowych
2 paczki delicji Margarynê roztopiæ ,dodaæ cukier, kakao, 5 ³y¿ek wody. Wymieszaæ ,wystudziæ.Dodaæ ¿ó³tka, m±kê z proszkiem do pieczenia, ubit± pianê z bia³ek. Wymieszaæ..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st.
Ilo¶æ landrynek zale¿y jak bardzo miêtowy smak chcemy otrzymaæ .Ja da³am 1,5 paczki Landrynki rozbiæ(w³o¿yæ do woreczki i t³uczkiem pot³uc), rozpu¶ciæ w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody, ostudziæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ w 1/2 szkl. wody. Smietanê ubiæ na sztywno, dodaæ ¿elatynê i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroiæ na pó³. Posmarowaæ po³ow± masy, u³o¿yæ delicje,wy³o¿yæ resztê masy,przykryæ ciastem. Polaæ polew± czekoladow±. Smacznego!! Ciasto bardzo dobre, orze¼wiaj±ce, pycha.
|
|
|
13
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Kwiecieñ 14, 2014, 12:50:20
|
Baba cytrynowa
Baba cytrynowa trudno¶æ: czas: 01:30 Sk³adniki 450 g m±ki tortowej 300 g margaryny 5 jaj 250 g cukru pudru 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia (50g) sok z 1 cytryny 1 ³y¿ka octu jab³kowego 1 - 2 ³y¿ki margaryny (do wysmarowania formy) Sposób przyrz±dzania: Cukier puder utrzyj z mas³em w miseczce za pomoc± drewnianej ³y¿ki, a¿ do uzyskania konsystencji gêstej ¶mietany. W miêdzyczasie stopniowo dodawaj ¿ó³tka z jajek (nie wszystkie na raz). Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. M±kê przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ci±gle mieszaj±c. Nastêpnie do ca³o¶ci dodaj ³y¿kê sto³ow± octu jab³kowego i wymieszaj. Wszystko prze³ó¿ do wysmarowanej margaryn± formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°.
|
|
|
14
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Kwiecieñ 13, 2014, 16:12:15
|
SERNIK INACZEJ Sk³adniki Ciasto:
40 dag m±ki
szklanka cukru pudru
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
2 jajka
4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany
Masa serowa:
1 i 1/4 kg sera bia³ego
25 dag mas³a
1 i 1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 ¿ó³tka
1/2 szklanki mleka
opakowanie budyniu ¶mietankowego lub waniliowego
polewa czekoladowa do dekoracji
przygotowanie
1. Ciasto: m±kê przesiaæ na stolnicê, dodaæ cukier puder i proszek do pieczenia, dok³adnie wymieszaæ. Dodaæ miêkk± margarynê, posiekaæ no¿em, a nastêpnie rozetrzeæ d³oñmi. Wbiæ jajka, dodaæ kwa¶n± ¶mietanê i wyrobiæ ciasto. Uformowaæ kulê, pokroiæ na 3 równe czê¶ci.
2. Wszystkie kawa³ki ciasta rozwa³kowaæ, tworz±c trzy blaty. Ka¿dy z blatów upiec oddzielnie na blasze wy³o¿onej nat³uszczonym papierem do pieczenia.
3. Masa serowa: ser, cukier, mas³o, jajka i ¿ó³tka zmiksowaæ, prze³o¿yæ do rondla. Gotowaæ ok. 20 minut, ca³y czas mieszaj±c. Mleko wymieszaæ z budyniem, dodaæ do masy serowej, gotowaæ, a¿ masa zacznie gêstnieæ. Zdj±æ z gazu, masê lekko ostudziæ.
4. Na blasze u³o¿yæ blat ciasta, na nim umie¶ciæ po³owê masy serowej. Nastêpnie u³o¿yæ kolejny blat, pozosta³± masê serow± oraz ostatni blat. Ciasto udekorowaæ polew± czekoladow±.
|
|
|
15
|
Kawiarenka / Kuchnia / Odp: Ciasta
|
: Kwiecieñ 05, 2014, 17:14:20
|
CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE
Sk³adniki dla 4 osób:
4 ³y¿ki p³atków owsianych,
4 ³y¿ki wiórków kokosowych,
1 szklanka m±ki pszennej,
3 ³y¿ki cukru pudru,
½ kostki rozpuszczonego mas³a,
1 ³y¿ka miodu,
1 p³aska ³y¿ka Sody oczyszczonej Prymat,
1 ³y¿eczka Cynamonu mielonego Prymat.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypaæ p³atki, m±kê, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszaæ.
W ma³ym rondelku roztopiæ mas³o, wlaæ miód i wymieszaæ, nie gotowaæ.
Sodê wymieszaæ z dwoma ³y¿kami gor±cej wody, dodaæ do rondla z mas³em i miodem, wymieszaæ, a nastêpnie po³±czyæ z pozosta³ymi sk³adnikami.
Z ciasta uformowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, u³o¿yæ na blasze i piec ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
|
|
|
|
|
|
|