Tytu³: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Listopad 30, 2012, 13:43:16 MIĘSO BEZ PIECZENIA
- mięso 2 kg ( schab, karczek, łopatka....) - 2 litry wody - 1/2 szklanki soli ( jeżeli kawałek płaski to mniej) - 1 łyżka cukru - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki majonezu - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1/2 -"- -" - ziołowego - listek, ziele, majeranek.... ze 3 kopiate łyżki ziół Wieczorem w garnku przygotować wodę ze wszystkimi dodatkami i włożyć mięso wysmarowane majonezem, PRZYKRYĆ i na maleńkim gazie doprowadzić do wrzenia ...po 5 minutach wyłączyć . Na drugi dzień znowu doprowadzić do wrzenia i po 5 minutach wyłączyć . Wystudzić .....i gotowe do krojenia. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 01, 2012, 19:39:28 ŻEBERKA W MIODZIE
Składniki: - żeberka 1 kg - oliwa z oliwek 1 łyżka - miód pitny 3 łyżki - ocet balsamiczny 3 łyżki - sól pieprz 1 szczypta żeberka w miodzie - PRZYGOTOWANIE: Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Miód , ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz połączyć, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą, zalać mięso, wstawić do lodówki na min 2 godzinki- ja trzymam całą noc. Piec w rękawie kuchennym ok 1 godziny lub na grillu , Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego:) Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 21, 2013, 11:20:37 Udka miodowo-musztardowe
Smaczne i proste. Ich sekret tkwi w s³odko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze oraz w sposobie pieczenia - pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Udka s± soczyste, miêkkie w ¶rodku i jednocze¶nie chrupi±ce i ³adnie zarumienione na zewn±trz. Op³ywaj± w sporej ilo¶ci smacznego sosu powsta³ego z glazury. Do udek bêd± pasowaæ ziemniaki (najlepiej m³ode, lekko oskrobane), ugotowane w wodzie. Mi bardzo smakowa³y polane w³a¶nie pozosta³± marynat± z pieczonych udek. Ca³kowity czas przygotowania i pieczenia kurczaka to 1 godzina i 40 minut. Sk³adniki, 4 porcje: ? 8 udek kurczaka ? natka pietruszki do posypania ? 1 kg ziemniaków Glazura: ? 125 ml p³ynnego miodu ? 4 ³y¿ki musztardy Dijon ? 4 ³y¿ki musztardy francuskiej, gruboziarnistej ? 4 ³y¿ki bia³ego octu winnego ? 2 ³y¿ki oleju s³onecznikowego ? sól i pieprz Przygotowanie Ostrym no¿em naci±æ ka¿de udko, tworz±c 3 równoleg³e rozciêcia. W³o¿yæ je do du¿ego nieme<x>talowego naczynia. Wymieszaæ wszystkie sk³adniki glazury, doprawiæ sol± i pieprzem. Wysmarowaæ ni± dok³adnie udka, najlepiej powyciskaæ d³oñmi. Przykryæ naczynie foli± i wstawiæ do lodówki na minimum godzinê. Rozgrzaæ grill w piekarniku na ¶redni± moc (program ¶rodkowy), do 220 stopni. Wyj±æ udka z marynaty i u³o¿yæ je w naczyniu ¿aroodpornym jedno obok drugiego, zachowuj±c resztê marynaty w misce. W³o¿yæ naczynie do nagrzanego piekarnika i piec czêsto przewracaj±c oraz polewaj±c pozosta³± marynat±, przez oko³o 40 minut, a¿ bêd± ³adnie zarumienione i chrupi±ce. Wy³o¿yæ udka na talerz i posypaæ posiekan± natk± pietruszki. Pozosta³ym sosem z naczynia ¿aroodpornego polaæ ugotowane ziemniaki Smacznego:) Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Pa¼dziernik 04, 2013, 09:54:05 ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU
składniki: 25dag makaronu 3łyżki masła 1łyżka mąki 1-1,5szklanki mleka 10dag sera żółtego lub topionego 0,5łyżeczki gorczycy 2-3 marchewki 30dag kalafiora papryka czerwona mała 30dag cukini 10dag pieczarek 1łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku olej do smażenia sposób wyk.: - makaron ugotować - roztopić masło i podprażyć na nim mąkę - jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając - dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby - doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem - warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki - rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby - dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu - dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek - naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem - włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu - i kolejną warstwę tak samo - na końcu posypać serem i listkami oregano - zapiec (30-40min) Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Pa¼dziernik 07, 2013, 10:58:09 ;)
Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 25, 2014, 13:12:56 MIELONE ZE SZPINAKIEM
1 opakowanie mro¿onego szpinaku 2 ³y¿ki mas³a klarowanego 500 g mielonego miêsa drobiowego 2 ³y¿ki oleju 1 z±bek czosnku 1 jajko 2 ma³e kromki chleba razowego 3/4 szklanki otr±b owsianych sól i pieprz do smaku Przygotowanie W rondelku rozgrzewamy mas³o klarowane i wrzucamy po³amany na kawa³ki mro¿ony szpinak. Kiedy szpinak siê rozmrozi, a czê¶æ wody odparuje, dodajemy 2 ³y¿ki oleju i 1 z±bek czosnku przeci¶niêty przez praskê. Mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Szpinak odk³adamy na bok, aby wystygn±³. W misce mieszamy miêso drobiowe, jajko, zimny szpinak, otrêby owsiane oraz namoczone wcze¶niej w wodzie i wyci¶niête kromki chleba. Miêso doprawiamy do smaku sol± i pieprzem i, je¶li mieszanka jest zbyt rzadka, dodajemy bu³kê tart±. Mokrymi d³oñmi formujemy z miêsa kotlety i sma¿ymy na ¶rednim ogniu z dwóch stron, na lekko z³oty kolor. Smak kotletów ¶wietnie podkre¶l±, np. ziemniaczki podsma¿ane i sa³atka pomidorowa. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 25, 2014, 13:17:19 PARÓWKI MUMIE
sk³adniki: opakowanie ciasta francuskiego, 10 cienkich parówek, sa³ata, ketchup Przygotowanie Ciasto dzielimy na 10 czê¶ci, a ka¿d± z nich na paseczki o szeroko¶ci 6-8 mm. Parówki obieramy z os³onek i owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, tak aby ca³a parówka by³a zakryta, z wyj±tkiem ma³ej szpary na oczy. Mumie uk³adamy na blaszce wy³o¿onej papierem do pieczenia i wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na z³oty kolor ok. 15 min. Podajemy z sa³at± i ketchupem. Smacznego! Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 30, 2014, 11:32:16 Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców
- składniki: makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów śmietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 łyżki sos sojowy - 1 łyżka curry - 0.5 łyżeczki margaryna - 1 łyżka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka pieprz 1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu. 3.--Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, odcedź i wrzuć do mak 4.--Mandarynki obierz, podziel na cząstki, ananasa odsącz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem.aronu. 5.--Połącz mleko, śmietanę, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawę i piecz 20 minut. Zapiekankę z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypaną natką pietruszki. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 30, 2014, 11:37:30 Kurczak ze szpinakiem w sosie musztardowym
1.--Szpinak dok³adni umyj. Je¶li u¿ywasz mro¿onego to rozmro¼ go i odci¶nij wodê. 2.--Na rozgrzanej patelni z margaryn± usma¿ kurczaka pokrojonego w du¿e kawa³ki. 3.--Jak kurczak bêdzie gotowy dodaj szpinak. Sma¿ 1 minutê. 4.--Sos Knorr wymieszaj ze ¶mietank± i musztard±. Wlej sos na patelniê. Dok³adnie wymieszaj i zagotuj. Tip: Kurczaka w sosie musztardowym mo¿esz podawaæ z ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 30, 2014, 11:51:23 Ry¿ z warzywami i miêsem
- sk³adniki: karkówka - 250 gramów ry¿ - 500 gramów Rosó³ z kury Knorr - 1 sztuka papryka czerwona - 1 sztuka papryka zielona - 1 sztuka cebula - 1 sztuka czosnek z±bek - 1 sztuka olej - 4 ³y¿ki 1.-- Miêso i paprykê pokrój w niedu¿± kostkê i sma¿ w rondlu a¿ bêdzie z³ociste. Nastêpnie dodaj cebulê pokrojon± w piórka, posiekany czosnek i sma¿ a¿ siê zarumieni. 2. -- Dodaj wcze¶niej wyp³ukany pod bie¿±c± wod± ry¿ i sma¿ jeszcze kilka minut. 3.-- Teraz wlej ok. 1 litr wody, tak aby zakry³a powierzchnie ry¿u na wysoko¶æ 1 cm. 4.-- Dodaj kostkê Knorr. Dok³adnie wymieszaj i gotuj powoli a¿ ry¿ wch³onie p³yn. 5. -- Przykryj naczynie przykrywk± i odstaw na 10 minut. Nastêpnie ponownie wymieszaj i natychmiast podawaj. Tip: Do ry¿u mo¿esz dodaæ swoje ulubione zio³a, np. ¶wie¿± natkê pietruszki, rozmaryn lub tymianek. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 30, 2014, 12:07:02 Pieczarkowe chili con carne
- składniki: mięso mielone wieprzowe - 0.5 kilograma Fix Chili con carne - 2 opakowania fasola konserwowa - 1 opakowanie pieczarki - 250 gramów chilli - 1 łyżeczka świeża kolendra - 1 pęczek cebula czerwona - 1 sztuka kukurydza z puszki - 1 opakowanie olej - 2 łyżki woda - 1 litr 1.--- Mięso mielone podsmaż na głębokiej patelni na rumiany kolor. 2. -- Dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dopraw do smaku chili. 4. -- Gotuj ok. 20 minut, po czym dodaj kukurydze i fasole. 5. -- Całość jeszcze duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gotowe chili con carne podawaj z ryżem. Zapiekanka makaronowo-warzywna - składniki: makaron gruby (np. rurki) - 20 dekagramów Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr kapusta brukselska - 15 dekagramów marchew - 15 dekagramów por - 15 dekagramów cebula - 2 sztuki mleko - 2 szklanki margaryna - 3 łyżki starty ser żółty - 2 łyżki jajko - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki natka pietruszki (posiekana) - 2 łyżki 1. -- Ugotuj makaron w osolonej wodzie, wyjmij, przelej zimną wodą i odcedź. 2. -- Posiekaj cebulę i czosnek, zrumień na części margaryny. Dodaj do makaronu. 3. -- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą margaryną i napełnij mieszanką makaronu, cebuli i czosnku. 4. -- Pozostałe warzywa obierz i opłucz, a następnie pokrój marchew w plasterki, pora w 3 cm kawałki. Razem z brukselką ugotuj je na parze, dodaj do makaronu i wymieszaj. 5. -- Mleko wymieszaj z Fixem Knorr, zagotuj i po lekkim schłodzeniu dodaj do niego rozłócone jajko i natkę pietruszki. Wymieszaj. 6. -- Polej potrawę i posyp żółtym serem. Zapiekankę makaronowo – warzywną piecz 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku. FARSZ DO PIEROGÓW Z DYNI 2.Dynię pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj. 3.Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż czosnek, cebulę i dynię. Dodaj również pokruszone orzechy i pestki z dyni oraz ostrą paprykę. 4.Gdy dynie będzie miękka przełóż wszystko do miski. Dodaj starty ser oraz przyprawę w mini kostkach Knorr. Następnie wymieszaj farsz widelcem aby lekko rozgnieść dynię. 5.Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wytnij okrągłe placki i zlepiaj klasyczne pierogi z farszem dyniowym. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 30, 2014, 12:34:22 Zapiekanka ziemniaczana ze z³ocistym kurczakiem
1.Miêso pokrój w paski i dopraw przypraw± Knorr. 2.Nastêpnie usma¿ miêso na patelni. 3.Cebulê dymkê wraz z szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsma¿ na drugiej patelni. 4.Teraz na dno naczynia ¿aroodpornego wy³ó¿ usma¿onego kurczaka. Nastêpnie po³ó¿ cebulê z dymka i boczkiem. 5.Posmaruj wszystko ¶mietana i po³ó¿ ziemniaki pokrojone w plastry grubo¶ci ok. 0,5 cm. Posyp zapiekankê majerankiem i ¶wie¿o mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 20 minut. Polêdwiczki w sosie grzybowym polêdwiczki wieprzowe - 4 sztuki Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie Przyprawa do miês Knorr - 1 ³y¿ka cebula - 1 sztuka grzyby mro¿one - 500 gramów ¶mietana kremówka 30% - 100 mililitrów ziemniaki - 400 gramów 1.Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko s³onej wodzie i przygotuj puree. 2.Polêdwiczki oczy¶æ z b³on, pokrój na mniejsze kawa³ki i posyp przypraw± Knorr. Sma¿ na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na z³oto. 3.Na drugiej patelni zeszklij pokrojon± w kostkê cebulê. Nastêpnie dodaj rozmro¿one grzyby, pokrojone w mniejsze kawa³ki. Sma¿ a¿ p³yn odparuje. 4.Zawarto¶æ opakowania sos grzybowy Knorr po³±cz z ¶mietana kremówk± i szklank± wody. Wlej na patelniê z grzybami. 5.Dodaj miêso i du¶ ok 10 minut. Podawaj polêdwiczki z puree ziemniaczanym. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 02, 2014, 10:55:56 Naleśnik z parówka i serem.
Składniki Ciasto: Mleko 1l Mąka 0.500g Jajo 1 szt. woda 1/2 szklanki sól Farsz: Starty ser Parówki SOS: Majonez Ketchup Sos Tao Tao Przygotowanie Sporządzamy ciasto naleśnikowe i je smażymy. Na usmażone naleśniki wysypujemy cienka warstwą ser i kładziemy parówkę (Cała lub przekrojona wzdłuż na pół) zawijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy. Można dodatkowo do tego zrobić sos z majonezu ketchupu i sos tao tao. Roladki z indyka po hawajsku pierś z indyka - 400 gramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry wędzony boczek - 100 gramów ziemniaki (najlepiej młode i małe) - 200 gramów czerwona papryka - 1 sztuka ser żółty - 100 gramów rukola - 50 gramów mleko - 150 mililitrów woda - 150 mililitrów wykałaczki 1.Upiecz ziemniaki w całości. Paprykę pokrój, a ser zetrzyj. 2.Piersi z indyka pokrój w plasterki, rozbij je młotkiem i ułóż na każdym ćwiartkę upieczonego ziemniaka, kawałek papryki, ser oraz listki rukoli. 3.Mięso zwiń ciasno, a następnie owiń plastrem boczku. Roladkę nadziej na wykałaczkę, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia. 4.Mięso obsmaż na patelni. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. 5.W tym czasie przygotuj Fix Knorr, mieszając go z 150 ml wody i 150 ml mleka. 6.Przygotowany sos z Fix Knorr wlej na patelnię i dodaj upieczone roladki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 03, 2014, 11:20:10 Wątróbka z jabłkami Dzięki dodatkowi jabłek i moczeniu w mleku wątróbka jest baaaardzo delikatna, lekko słodka, wilgotna - idealna. Składniki: - 500 g wątróbki drobiowej - 300 ml mleka - 1 duża lub 2 małe cebule - 3 duże, kwaśne, twarde jabłka - olej do smażenia Wątróbkę dokładnie płuczemy, moczymy w mleku minimum przez godzinę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne po czym każdą ćwiartkę kroimy na 3 części. Cebulę podsmażamy na oleju. Z wątróbki odlewamy mleko, smażymy krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy jabłka, dusimy chwilę na małym ogniu. Podajemy z ziemniaczanym pure. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 04, 2014, 10:00:36 Spaghetti alla bolognese
Klasyczne spaghetti przygotowane nieco inaczej. Jak bardzo smacznie? Przekonaj siê sam :) Sk³adniki: 700 g miêsa mielonego wieprzowego lub wo³owego 2 cebule 2 z±bki czosnku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka przecier pomidorowy pieprz, sól przyprawa chilli Na rozgrzanym t³uszczu podsma¿yæ rozdrobnione kawa³ki doprawionego miêska mielonego z cebulk± pokrojona w kostkê i czosnkiem przeci¶niêtym przez praskê. Nastêpnie wymienione wy¿ej sk³adniki prze³o¿yæ do rondelka, dodaæ kukurydzê, fasolkê, paprykê pokrojona w paseczki oraz przecier pomidorowy. Podlaæ trochê wod±. Doprawiæ sol±, pieprzem i chilli - tak aby uzyskaæ ostry smak gotowaæ 40 minut. Je¶li sos bêdzie zbyt lu¼ny zagê¶ciæ go wg uznania. Podawaæ z makaronem spaghetti. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 06, 2014, 16:03:11 Zapiekanka po rzymsku
makaron kolanka lub ¶widerki - 20 dekagramów wêdzony boczek - 10 dekagramów Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie pomidory - 30 dekagramów tarta bu³ka - 2 ³y¿ki starty ostry ser ¿ó³ty - 20 dekagramów papryka mielona pieprz natka pietruszki (posiekana) - 3 ³y¿ki t³uszcz do formy 1.Ugotuj makaron w du¿ej ilo¶ci wody. Wyjmij, przelej zimn± wod±, odced¼ i ods±cz. 2.Pokrój boczek w kostkê, zrumieñ na patelni, skwarki wyjmij. 3.Sparz pomidory, usuñ skórkê i pokrój w kostkê. 4.Przygotuj Sos Spaghetti bolognese Knorr zgodnie z instrukcj± na opakowaniu. 5.Wymieszaj gor±cy makaron ze skwarkami, po³ow± sera, pomidorami oraz przygotowanym sosem. Dopraw papryk± i pieprzem. 6.W³ó¿ potrawê do ¿aroodpornego naczynia wysmarowanego t³uszczem i wysypanego bu³ka tart±. Posyp pozosta³ym serem i polej t³uszczem z boczku. Piecz w gor±cym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankê rzymsk± podawaj posypan± natk± pietruszki oraz surówk±. Smacznego :) Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Marzec 10, 2014, 16:48:21 CHRUPI¡CE SKRZYDE£KA
Potrzebujemy: 1 kg skrzyde³ek (10 sztuk = 20 kawa³ków) 1 ³y¿eczkê s³odkiej papryki 1/2 ³y¿eczki ostrej papryki sól ciasto nale¶nikowe: 1 du¿e jajko 3/4 szklanki m±ki 1/2 szklanki mleka 1/4 ³y¿eczki ostrej papryki sól dodatkowo: m±kê olej rzepakowy Wykonanie: Skrzyde³ka myjemy, przekrawamy w stawach na 3 czê¶ci. Najcieñsze czê¶ci (lotki) wyrzucamy. Dodajemy przyprawy, nacieramy, odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Przygotowujemy ciasto nale¶nikowe. Wszystkie sk³adniki mieszamy ze sob± przy pomocy miksera do uzyskania g³adkiej, jednolitej konsystencji. Do gotowego ciasta wrzucamy przyprawione skrzyde³ka, mieszamy, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Na g³êbokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy du¿± ilo¶æ oleju. Kawa³ki kurczaka dok³adnie pokryte ciastem obtaczamy w m±ce (nadmiar strzepujemy) i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Sma¿ymy na ¶rednim ogniu 10-15 minut do zrumienienia. Usma¿one skrzyde³ka wyk³adamy na talerz wy³o¿ony papierowym rêcznikiem który wch³onie nadmiar t³uszczu. Smacznego :) Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Marzec 13, 2014, 12:25:03 Potrawka z kurczaka z pieczarkami i warzywami Sk³adniki dla 4 osób: 8 podudzi z kurczaka bez ko¶ci 4 ³y¿ki oleju rzepakowego 2 pokrojone w kostkê cebule 4 pokrojone w plastry z±bki czosnku 8 obranych i pokrojonych w æwiartki pieczarek 2 pokrojona w plastry marchewki 1 pokrojona w paski czerwona papryka 250 g pokrojonych w kostkê pomidorów bez skóry 240 g (1 puszka) soczewicy bez zalewy 200 ml Roso³u z kury Kucharek Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek Sposób przygotowania: Umyte, osuszone miêso natrzeæ przypraw± do potraw i podsma¿yæ na rozgrzanym oleju. Nastêpnie dodaæ cebulê, marchewkê, paprykê, pieczarki i czosnek. Ca³o¶æ podsma¿yæ, doprawiæ do smaku przypraw± uniwersaln± Kucharek. Nastêpnie wlaæ rosó³ i dusiæ przez oko³o 40 minut. Pod koniec gotowania dodaæ pomidory i soczewicê. Smacznego:) Pieczony udziec z indyka z sosem s³odko-kwa¶nym i pra¿onymi ziarnami sezamu Sk³adniki dla 4 osób: 1 udziec z indyka 4 ³y¿ki oleju s³onecznikowego 1 p³aska ³y¿ka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek Sos s³odko-kwa¶ny: 2 posiekane w kostkê s³odkie cebule 1 pokrojony w kostkê ananas (¶wie¿y lub z puszki) 1 pokrojona w kostkê s³odka czerwona papryka 1 ³y¿eczka Imbiru mielonego Prymat 3 ³y¿ki oleju s³onecznikowego 1 ³y¿ka oleju sezamowego 1 posiekany pêczek szczypiorku 1 ³y¿ka miodu wielokwiatowego 200 ml Roso³u z kury Kucharek 1 ³y¿ka s³odkiego sosu sojowego 2 cz±stki cytryny Do smaku: Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek 1 ³y¿ka pra¿onego sezamu do posypania dania Sposób przygotowania: Olej wymieszaæ z przypraw± uniwersaln± do potraw Kucharek, powsta³± marynat± dok³adnie natrzeæ udziec z indyka. Indyka umie¶ciæ w rêkawie do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 160°C. W du¿ym rondlu na oleju s³onecznikowym i sezamowym podsma¿yæ cebulê, paprykê i ananasa. Po 10 minutach dodaæ miód, sos sojowy i rosó³, a nastêpnie ca³o¶æ doprawiæ do smaku imbirem i przypraw± uniwersaln±. Tak przygotowanego indyka przed podaniem pokroiæ na kawa³ki, skropiæ sosem s³odko-kwa¶nym i posypaæ pra¿onymi ziarnami sezamu. Podawaæ z ry¿em lub makaronem sojowym. Smacznego:) Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Marzec 22, 2014, 19:45:57 Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców - sk³adniki: makaron gruby (np. rurki) - 15 dekagramów Fix Kurczak w delikatnym sosie curry ugotowany kurczak - 40 dekagramów ¶mietana - 1 szklanka mleko - 0.5 szklanki mandarynki - 3 sztuki ananas z puszki - 5 plastrów rodzynki - 4 ³y¿ki sos sojowy - 1 ³y¿ka curry - 0.5 ³y¿eczki margaryna - 1 ³y¿ka jajko natka pietruszki (posiekana) - 1 ³y¿ka pieprz 1.--Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 2.--Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkê. Dodaj do makaronu. 3.--Rodzynki namocz w gor±cej wodzie przez 10 minut, odced¼ i wrzuæ do mak 4.--Mandarynki obierz, podziel na cz±stki, ananasa ods±cz i pokrój w kostkê. Owoce dodaj do makaronu. Wymieszaj i prze³ó¿ do naczynia wysmarowanego t³uszczem.aronu. 5.--Po³±cz mleko, ¶mietanê, jajo, sos sojowy, curry i Fix Kurczak po hawajsku Knorr. Polej tym sosem potrawê i piecz 20 minut. Zapiekankê z makaronu, kurczaka i owoców podawaj posypan± natk± pietruszki. Nie dobre :( Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Sierpieñ 27, 2014, 17:14:47 ZAPIEKANKA Z BROKU£AMI
miêso mielone - 400 gramów Ketchup Hellmann’s Ognisty - 4 ³y¿ki Fix Spaghetti 4 sery z broku³ami Knorr - 1 opakowanie ¿ó³ty ser - 100 gramów makaron - 300 gramów ¶mietana 18% - 200 mililitrów broku³ - 1 sztuka olej - 3 ³y¿ki cebula - 1 sztuka 45 minut 4 osób ³atwe Autor: Piotr Murawski 1. Makaron ugotuj. Cebulê pokrój w kostkê, podsma¿ na patelni, dodaj miêso mielone, chwilê sma¿. Dodaj ketchup Hellmann’s, dok³adnie wymieszaj, dopraw do smaku i po³±cz z makaronem. 2. Ca³o¶æ prze³ó¿ do naczynia ¿aroodpornego, na wierzch u³ó¿ broku³y. Fix Knorr wymieszaj ze ¶mietan± i 100 ml wody i zalej zapiekankê. 3. Ca³o¶æ posyp po wierzchu startym serem i zawiñ dok³adnie foli± aluminiow±. Piecz w 200 C przez 20 minut. Zdejmij foliê i piecz chwilê, a¿ ser delikatnie siê zarumieni. Tytu³: Odp: INNE PRZEPISY Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Grudzieñ 09, 2014, 16:27:29 Rolada serowo - miêsna;
Ciasto serowe; 30 dkg ¿ó³tego sera - starkowaæ 6 jajek 1 majonez 320 ml Ubiæ bia³ka , dodaæ ¿ó³tka . Dodaæ ser i majonez . Wylaæ na du¿± blachê piekarnikow± wy³ó¿ona papierem do pieczenia . Piec 20 min w tem 180 *C Lekko przestudziæ i zwin±æ lekko ciasto w roladê. Wystudziæ. Farsz: 1/2 kg mielonego miêsa ( przyprawiæ jak na kotlety mielone ale uwa¿aæ z sol± bo ser i majonez s± do¶æ s³one ) 1/2kg pieczarek zetrzeæ na tartce i przesma¿yæ Wymieszaæ . Zawin±æ farsz w roladê i piec 40 min w tem 180*C zawiniête w papier do pieczenia. |