Tytu³: Sosy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Listopad 28, 2012, 20:57:52 :D
..................... Sos tatarski ... - Majonez 0,5 l - papryka konserwowa - ogórki konserwowe -pieczarki konserwowe - cebula konserwowa wszystko ok po ok. pó³ s³oiczka zemleæ na maszynce o grubych oczkach i ods±czyæ sok. - musztarda - sól i pieprz Wszystko dok³adnie wymieszaæ ...polecam smaczny. Tytu³: Odp: Sosy Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Maj 02, 2013, 10:06:43 SOS SZPINAKOWY
PRZYGOTOWANIE: Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy)i serek topiony, i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem, Tytu³: Odp: Caºcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Grudzieñ 04, 2013, 22:57:21 Caºcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem
Caºcaval pane - Ser panierowany z pikantnym sosem (¼ród³o: tvp.pl) Caºcaval pane – Ser panierowany z pikantnym sosem (¼ród³o: tvp.pl) Sk³adniki: 300 g sera typu kaszkawa³ 2 ³y¿ki m±ki 1 jajko 3 ³y¿ki tartej bu³ki olej do sma¿enia Sposób przygotowania: Ser pokrajaæ na kawa³ki grubo¶ci palca. Jajko roztrzepaæ w misce. Kawa³ki sera obtaczaæ w m±ce, jajku i tartej bu³ce. Panierkê z jajka i bu³ki tartej powtórzyæ. Na patelni rozgrzaæ olej i sma¿yæ ser z obu stron na z³oto. Zdj±æ z patelni i ods±czyæ z nadmiaru t³uszczu. Podawaæ z sosem. Sos: 1 szklanka octu 1 cebula 1/2 ³y¿ki mas³a 1/2 ³y¿ki m±ki 200 ml bulionu 100 ml ¶mietany 2 ogórki konserwowe 1 papryczka chilli pêczek pietruszki sól Sposób przygotowania: Do rondelka w³o¿yæ drobno posiekan± cebulê, zalaæ octem i gotowaæ a¿ cebula zmiêknie. W drugim rondelku z mas³a i m±ki zrobiæ zasma¿kê, dodaæ zimny bulion. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ aby nie by³o grudek. Do g³adkiej masy przecedziæ wywar z octu i cebuli, wymieszaæ i zdj±æ z ognia. Dodaæ drobno posiekane ogórki konserwowe, papryczkê chilli i pietruszkê. Wymieszaæ, dodaæ ¶mietanê i jeszcze raz dobrze wymieszaæ. Tytu³: Odp: Sosy Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 12, 2013, 16:12:40 ....Szklanka octu!!!!!!!!!! nie pomyli³a¶ czego¶ ???
Tytu³: Odp: Sosy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Grudzieñ 12, 2013, 17:24:40 (¼ród³o: tvp.pl) ::)
mo¿e winnego ::) Tytu³: Odp: Sosy Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 13, 2013, 19:06:32 (¼ród³o: tvp.pl) ::) Pewnie wody ???mo¿e winnego ::) Tytu³: Odp: Sosy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Grudzieñ 13, 2013, 20:55:09 Przypomnia³am sobie :D / ogl±da³am ten program/
to by³ ocet winny ...a ja zrobiê ³y¿ka octu+woda ...tak aby to by³a 'szklanka' i zrobiê te danie na wigilê ;D Tytu³: Odp: Sosy Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 14, 2013, 18:02:45 Przypomnia³am sobie :D / ogl±da³am ten program/ i to ma sens .... napisz czy by³ dobry ????to by³ ocet winny ...a ja zrobiê ³y¿ka octu+woda ...tak aby to by³a 'szklanka' Tytu³: Odp: Sosy Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Czerwiec 13, 2014, 18:06:51 SOS Z KUREK
Sk³adniki: Kurki - 0,5kg kurek Mas³o - kilka ³y¿ek Cebula - 1 ¶redniej wielko¶ci Czosnek - 3-4 z±bki ¦mietana kremówka 30% - 100ml Gêsta ¶mietana 18% - 3 czubate ³y¿ki Natka pietruszki - Sól - Pieprz - Sok z cytryny - Sposób przygotowania: Sos z kurek ( kurkowy ) Wykonanie: Kurki porz±dnie umyæ i oczy¶ciæ, dok³adnie osuszyæ. Cebulê i czosnek drobno posiekaæ. Na du¿ej patelni roztopiæ kilka ³y¿ek mas³a, zeszkliæ cebulkê, dodaæ czosnek i sma¿yæ jeszcze minutê. Wrzuciæ na patelniê kurki i sma¿yæ je na ¶rednim ogniu. Grzybki zaczn± puszczaæ wodê, ale nie nale¿y jej zlewaæ! Po ok. 5 minutach dodaæ kremówkê i gêst± ¶mietanê. Posypaæ czê¶ci± natki, wymieszaæ i sma¿yæ do czasu a¿ ¶mietana siê nieco zredukuje (sos zgêstnieje). Na koniec skropiæ sokiem z cytryny, doprawiæ sos do smaku sol±, pieprzem.Posypaæ reszt± natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dañ miêsnych, jak i do makaronów, czy te¿ dañ z ziemniaków takich jak kopytka. Sos z kurek ( kurkowy ) |