Tytu³: Sa³atki Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Listopad 26, 2012, 12:02:51 SA£ATKA " GYROS"
- Kapusta pekiñska - kurczak ( upieczony lub ugotowany) - kukurydza - ogórek kwaszony - majonez Wyk: Sk³adniki rozdrobniæ wymieszaæ z majonezem i gotowa sa³atka :) .......................................................... SA£ATKA WARSTWOWA Z TUÑCZYKIEM - 3 jaja ugotowane na twardo - 10 dag ¿ó³tego sera - 1 puszka tuñczyka w sosie w³asnym - 3 ¶rednie cebule - majonez Wyk: Warstwy uk³adamy od do³u 1 - bia³ko utarte na tartce 2 - utarty ¿ó³ty ser 3 - cienka warstwa majonezu 4 - odcedzony i rozdrobniony tuñczyk 5 - drobno pokrojona cebula 6 - warstwa majonezu 7 - starte na drobnej tartce ¿ó³tko Uwaga - sa³atkê uk³adamy w salaterce z prostymi bokami ....SMACZNEGO !!!!!!! ................................................................. SA£ATKA BEZ MAJONEZU - 1 puszka groszku (kukurydzy) - 2 - ,, - tuñczyka w sosie w³asnym - 2 kolorowe papryki - 1 cebula - 2 z czosnku sos : - 1 ³y¿eczka musztardy - 4 ³y¿ki oliwy - sok z cytryny - pieprz, sól, cukier do smaku wszystkie sk³adniki rozdrobniæ , wymieszaæ..... smacznego :) .......................................................... SA£ATKA Z ZUPEK CHIÑSKICH - Zupka chiñska ³agodna - zupka chiñska pikantna - 1/2 puszki groszku - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasolki czerwonej - 1 cebula - 1 kapusta pekiñska - 2 piersi z kurczaka - majonez Wykonanie : Zupki pokruszyæ i zalaæ 1/2 litrem gor±cej wody dodaæ 1 przyprawê - usma¿yæ pokrojone w kostkê piersi z kurczaka z pokrojon± cebul± i dodaæ 2 przyprawê - rozdrobniæ kapustê i paprykê - wy³o¿yæ do miski, dodaæ wszystkie sk³adniki sa³atki i wymieszaæ z majonezem. SMACZNEGO !!!! Sa³atka jest kolorowa i bardzo pyszna :) .................................................................... SA£ATKA WARSTWOWA Z WÊDZON¡ MAKREL¡ - Wêdzona ryba - 2 cebule - 3 ugotowane buraki - 3 jaja - 4 ugotowane ziemniaki - majonez Wykonanie: - Na dnie salaterki (z prostymi bokami) wy³o¿yæ rozdrobnion± rybê - na to pokrojone w kostkê ugotowane ziemniaki - starte na du¿ych oczkach ugotowane buraki - cebulê drobno pokrojon± - wyrównan± sa³atkê smarujemy majonezem - wierzch posypujemy pociapanymi jajkami - trochê szczypiorku lub zielonej pietruszki ....SMACZNEGO Przepis od ruskich Kruszyna przywioz³a :) ............................................................... Tytu³: Odp: Sałatki Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 16, 2012, 10:59:12 Sałatka z buraczków ze śledziem
................................................ Składniki: 2 średnie buraki ćwikłowe 1 jabłko 1 mała cebula cukrowa 3 - 4 filety śledziowe solone albo marynowane 1 łyżka soku z cytryny 2 - garści orzechów włoskich 1/2 pęczka natki pietruszki 3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 - 2 ząbki czosnku 200 - 400 ml jogurtu naturalnego ? do smaku: sól, cukier, pieprz mielony Sposób przygotowania: Śledzie solone wymoczyć do smaku, Buraczki umyłam, ugotowałam bez obierania, przestudziłam i dopiero wtedy obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę. Cytrynę (dużą albo 2 małe) wyszorowałam, sparzyłam. Skórkę otarłam na tarce o małych oczkach, sok wycisnęłam. Skórkę i część soku dodałam do jogurtu. Doprawiłam do odrobiną soli, cukru i pieprzu, dodałam też nieco drobno posiekanej natki, odstawiłam. Cebulę obrałam, posiekałam i zalałam resztą soku cytrynowego. Jabłko obrałam, także posiekałam, dodałam do cebuli. Dołożyłam też buraki. Czosnek bardzo drobno posiekałam - nie dodawajcie go za dużo, jego smak nie może się przebijać. Filety dobrze osączyłam, pokroiłam w kostkę, dodałam do sałatki. Wkruszyłam też orzechy, dodałam posiekaną natkę. Doprawiłam sałatkę olejem oraz cukrem, solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam na min. 2 godziny aby smaki się przegryzły. Jeśli użyjecie śledzi ze słoika to czas, na który odstawiamy można bardzo skrócić. Sałatkę podałam schłodzoną, przybraną plasterkiem cytryny, orzechami i listkami natki. Sos proponuję podać osobno żeby każdy polał nim sobie danie w/g uznania - ew. niewielką ilością dekorujemy poszczególne porcje. Przepis pochodzi z bloga: http://smacznapyza.blogspot.com Tytu³: Odp: Sa³atki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Grudzieñ 16, 2012, 14:02:51 Zrobi siê tak± ...wygl±da na ciekaw± i smakowit± :D
Tytu³: Odp: Sa³atki Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 19, 2012, 09:36:58 ¦wi±teczna sa³atka ¶ledziowa
Sk³adniki * 3 podwójne filety ¶ledziowe marynowane * 2 ma³e ziemniaki * 1/2 bia³ej cebuli * 2-3 ³y¿ki majonezu * 3 ³y¿ki bardzo gêstego jogurtu naturalnego * 1 du¿y burak * 1,5 gruszki * 5 dkg ¿urawiny (¶wie¿ej lub mro¿onej) * 1/2 cebuli czerwonej * 1 ³y¿ka oliwy * 2 ³y¿ki cukru * do smaku: sól, pieprz mielony zio³owy * 2 ³y¿ki natki pietruszki Przygotowanie To ulubiona sa³atka ¶ledziowa moich domowników, musi znale¼æ siê na wigilijnym stole co roku . Ziemniaki i buraka gotujemy w ³upinach do miêkko¶ci, ale oddzielnie, studzimy, obieramy. Ziemniaki kroimy w ma³± kostkê, buraka ¶cieramy na du¿ych oczkach tarki jarzynowej. Cebule obieramy, siekamy w drobn± kostkê, blanszujemy osobno. Gruszki obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, mi±¿sz kroimy w drobn± kostkê. ¦ledzie obieramy ze skóry, sprawdzamy czy nie pozosta³y jakie¶ o¶ci i ew. usuwamy je, miêso ryby kroimy w paski. Do ¶ledzia dodajemy ziemniaki, 1/3 gruszki, bia³± cebulê, majonez, jogurt i doprawiamy sol± i pieprzem zio³owym. Mieszamy dok³adnie i odstawiamy na kilka-kilkana¶cie godzin w ch³odne miejsce. Resztê gruszki przek³adamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy ¿urawinê i sma¿ymy a¿ owoce siê rozpadn± i sos zredukuje o po³owê. Przelewamy do buraka, dodajemy czerwon± cebulê, oliwê, doprawiamy szczypt± soli i pieprzem zio³owym, mieszamy dok³adnie, odstawiamy tak jak ¶ledzie najlepiej do nastêpnego dnia. Obie czê¶ci sa³atki wyk³adamy na pó³misek obok siebie, na przemian. Czê¶æ ze ¶ledziem posypujemy natk± pietruszki. Ka¿dy nak³ada sobie ile chce i miesza ew. na talerzu. Sa³atka jest bardzo smaczna i dekoracyjna. O t± sa³atkê zrobiê ....wygl±da bardzo dekoracyjnie, szkoda ¿e nie skopiowa³o siê zdjêcie :) Tytu³: Odp: Sa³atki Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 26, 2012, 19:04:23 Sa³atka pieczarkowa
Sk³adniki: 20 pieczarek, 10 jajek ugotowanych na twardo ( z czego wykorzystujemy tylko 2 ¿ó³tka), 2 ugotowane marchewki, 3 ogórki kiszone, 1por (bia³a czê¶æ), majonez, sól, pieprz. Na dobry pocz±tek pieczarki, które nale¿y gotowaæ 10 minut w wodzie z sol± i octem. Wszystkie sk³adniki bardzo drobno pokroiæ po³±czyæ ze sob±, doprawiæ do smaku i wymieszaæ z majonezem. Trzeba bêdzie wypróbowaæ :) Tytu³: Odp: Sa³atki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Grudzieñ 26, 2012, 22:02:55 Zrobi siê tak± ...wygl±da na ciekaw± i smakowit± :D Nie dobra :-X ??? Tytu³: Odp: Sa³atki Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 28, 2012, 10:08:41 A ta z gruszkami by³a nie z³a....bêdê tak± robiæ :)
Tytu³: Odp: Sałatki Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 28, 2012, 17:05:38 SAŁATKA SUŁTAŃSKA
- 1 kg wymoczonych śledzi - 1/2 szkl oleju nap sojowy - mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 15 dag) - 2 łyżki cukru lub do smaku - 1/2 łyżeczki kwasku lub 2 łyżeczki soku z cytryny - 4 cebule Wykonanie: Śledzie pokroić w wąskie paski. Cebulę zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, cukier (lub łyżkę cukru i łyżkę miodu) , sok z cytryny i rodzynki. Zagotować i odstawić z ognia. Dodać śledzie , delikatnie wymieszać z pastą , przełożyć do pojemnika i odstawić do następnego dnia . Smacznego !!! SAŁATKA RYŻOWA 2 woreczki ryżu (najlepiej paraboiled) 300 g filetów z piersi kurczaka 500 g pieczarek 400 g cieciorki z puszki 1 dużą czerwona paprykę 2 pomidory 8 suszonych pomidorów w oliwie 1/2 pęczka natki pietruszki 2 czerwone cebule bulion drobiowy sól, pieprz olej Wykonanie: Ryż gotujemy w bulionie drobiowym według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do pokrojonego kurczaka, skrapiamy oliwą dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy. Gdy puszczą wodę przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 15 minut. Pomidory, paprykę i cebule kroimy w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju, tniemy w paski. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zimno. Smacznego :) Tytu³: Odp: Sa³atki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Kwiecieñ 17, 2019, 18:39:36 4 Sk³adniki: Sa³atka warstwowa z pieczarkami 1 s³oik marynowanych pieczarek (ok. 700ml) posiekany szczypiorek i rze¿ucha (³±czie kilka ³y¿ek) 3 ¶rednie marchewki ok. 400g piersi z kurczaka olek do sma¿enia przyprawa gyros 1 niedu¿a cebula 2 du¿e ogórki konserwowe 3-4 kawa³ki papryki konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej kilka li¶ci kapusty pekiñskiej 4-5 jajek ugotowanych na twardo ok. 400ml majonezu kilka ³y¿eczek musztardy sól, pieprz |