Tytu³: Zupy Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Listopad 28, 2012, 20:42:29 :D
Forszmak...Barbary :D - Ok 5 litrów wody - 1 kg wo³owiny b/k - w³oszczyzna - 5 suszonych prawdziwków - 10 dag pieczarek podsma¿onych - 3 ogórki kwaszone - 2 cebule - przyprawa do flaków - sól, pieprz, ostra papryka, sporo majeranku... Wykonanie: Ugotowaæ rosó³ z miêsa, w³oszczyzny i namoczonych grzybów. Zrobiæ zasma¿kê z 3 ³y¿ek m±ki i ostudziæ. Do ostudzonej zasma¿ki dodaæ utarte na du¿ych oczkach ogórki kwaszone, cebulê, pieczarki, przyprawy, czosnek, listek, ziele ang... wszystko dodaæ do roso³u i podgotowaæ 10 minut Podajemy z pieczywem ....smacznego!!!!!:) .......................................................... ¯urek ............. -1l wody -ok.30 dag roso³owego -po ok 10 dag kie³basy, szynki, chudego boczku - w³oszczyzna - 10-20 dag grzybów / np. pieczarki - ³y¿eczka bia³ego chrzanu - du¿a ¶mietana 18% - 1 op.¿urku + 1op. bia³ego barszczu - 4 jajka ugotowane na twardo - 1szt ma³y serek topiony / trójk±cik/ - 1sz du¿a cebula / przypieczona na suchej patelni -sól, pieprz, vegeta do smaku Co¶ na rosó³ .. z kurczaka , wo³owe, lub po prostu ko¶æ wieprzowa warzywa / mog± byæ suszone / do tego wrzucamy przypieczon± cebule , podsma¿one pieczarki i wêdlinê kie³baska , szyneczka , chudy boczek a jak kto lubi bia³a kie³baskê dla mnie ona be , ¯urek z bia³ym barszczem rozpuszczony w szklance zimnej wody wlewamy do gotuj±cego roso³u. Gotujemy to na wolnym ogniu ok.40min. Pod koniec gotowania dodajemy ¶mietanê i serek. Po ugotowaniu dodajemy ³y¿eczkê chrzanu . Ugotowan± wêdlinê kroimy na ma³e kawa³eczki plus pokrojone gotowane jajka , zalewamy ¿urkiem i gotowe ...smacznego ! Tytu³: Odp: Zupy Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 02, 2012, 17:18:03 ZUPA Z KACZKI
- Kaczka - włoszczyzna do rosołu - 10 grzybów suszonych - ziele ang. , liść laurowy, ziarnka pieprzu Ugotować rosół Kaczkę wyjąć z rosołu oddzielić od kości i zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać 2 łyżki bułki tartej , jajko , sól pieprz i zrobić malutkie pierożki. Pierożki wyłożyć po kilka na talerz , zalać rosołem i pokrojonymi w paseczki grzybami . Posypać zieleninką.... Kiedyś się w końcu zmobilizuję i zrobię taką zupę .........:) ......................................................................................... ZUPA CEBULOWA Z 1/2 kurczaka i warzyw rosołowych ugotować rosół. 40 dag cebuli podsmarzyć na maśle, dodać trochę rosołu i udusić do miękkości. Rosół odcedzić i połączyć z cebulą. Kurczaka oddzielić od kości dodać warzywa z rosoły małą cebulkę i zmielić . Mięso wymieszać z białkiem doprawić solą i pieprzem i uformować małe kulki. Dodać do rosołu podgotować 5 minut i zaprawić śmietaną. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem. Na talerzach można posypać, żółtym serem .... smacznego !!!! :) Tytu³: Odp: Zupy Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Wrzesieñ 17, 2013, 09:56:14 FLACZKI DROBIOWE
Potrzebujemy: 1 kg ¿o³±dków drobiowych 4-5 skrzyde³ek z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszkê kawa³ek selera kawa³ek pora 3 ziela angielskie 2 li¶cie laurowe majeranek sól, pieprz Wykonanie: ¯o³±dki dok³adnie czy¶cimy i myjemy. Zalewamy ok 2.5 l wody. Zagotowujemy, sitkiem usuwamy szumowiny. Obgotowane ¿o³±dki odcedzamy, gdy ostygn± kroimy w paski, wrzucamy do wywaru wraz ze skrzyde³kami z kurczaka i przyprawami. Gotujemy do miêkko¶ci. Pod koniec wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa, gotujemy kolejne 15-20 minut. Doprawiamy do smaku. Dodatkowo mo¿emy zrobiæ zasma¿kê z mas³a i m±ki. Flaczki podajemy z pieczywem lub cienkim makaronem. Smacznego :) Tytu³: Odp: Zupy Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Pa¼dziernik 29, 2013, 15:44:01 Zupa z dyni
Interesuj±ca potrawa kuchni arabskiej, która mo¿e z powodzeniem go¶ciæ jesieni± na naszych sto³ach. czas: 45 minut liczba porcji: 4 sk³adniki: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego (mo¿e byæ z kostki) 2 porcje ¶mietankowego sera topionego szklanka jogurtu naturalnego 1 cebula przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili) sól, pieprz przyrz±dzanie: Dyniê oczysciæ z nasion, obraæ ze skóry, pokroiæ w centymetrow± kostkê. Cebule pokroiæ w kostkê i wrzuciæ do rondla. Po chwili to samo zrobiæ z dyni± i dusiæ do miêkko¶ci. Gdy nieco ostygnie zmiksowaæ, a nastêpnie zalaæ bulionem. Zagotowaæ, dodaæ serek topiony i przyprawy. Ju¿ na talarzu dodaæ dwie ³y¿ki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzaj±c, posypaæ ¶wie¿o zmielonym pieprzem. uwagi: Dodatek korzennych przypraw sprawia, ¿e zupa ma w³a¶ciwo¶ci rozgrzewaj±ce - idealne na jesienne szarugi. |