Tytu³: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Listopad 28, 2012, 20:42:09 CIASTO JABŁKOWE Z BUDYNIEM
- 3 szkl mąki - 4 jajka - 1 szkl cukru - 3/4 szkl śmietany 18% - 3/4 szkl oliwy - 2 łyżecz PdP (proszek do pieczenia) - 1 duży budyń lub 2 małe - 3 szkl mleka - 1 kg jabłek Wyk: Jajka roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę i resztę składników , na końcu mąkę z PdP - ciasto wylewamy na dużą blachę i wtykamy w nie jabłka - zalewamy gorącym budyniem i posypujemy kruszonką .... smacznego !!!! KRUSZONKA 10 dag mąki - 6 dag masa - 6 dag cukru - cuk wanilinowy Składniki połaczyć ręką i pokruszyć na cieście Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Listopad 30, 2012, 13:26:45 KUBU¦
Biszkopt z 4 jaj ( blacha prostok±tna) - sok Kubu¶ 0,75l - 2 budynie ¶mietankowe - 4 ³y¿ki cukru - 2 paczki herbatników - 1/2 l ¶mietany kremówki - 2 galaretki w kolorze Kubusia Z Kubusia cukru i budyni ugotowaæ budyñ i i ciep³y wylewamy na biszkopt. Na budyñ wyk³adamy 2 paczki herbatników. ¦mietanê ubiæ i dodaæ galaretkê rozpuszczon± w ma³ej ilo¶ci wody. Krem wyk³adamy na herbatniki. Drug± galaretkê robimy w/g przepisu i wylewamy na krem ( mo¿na jeszcze wy³o¿yæ owocami ) Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Grudzieñ 17, 2012, 10:51:26 POLEWA CZEKOLADOWA
1/4 kostki mas³a lub margaryny, - 1/2 szkl cukru pudru - 3 - 4 ³y¿ki kakao - 1 ³y¿eczka ¿elatyny - 3 ³y¿ki gor±cej wody ( wrz±tku) Wykonanie: Rozpu¶æ mas³o i nie zdejmuj±c z ognia dodaj cukier Zdejmij z ognia , dodaj kakao oraz rozpuszczon± we wrz±tku ¿elatynê . dobrze wymieszaj i gotowe do smarowania ciasta ...:) ........................... Doda³am pokruszone sezamki ...i jest pyszna ....super pyszna :) Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 23, 2013, 08:58:12 Rogaliki dro¿d¿owe
Sk³adniki - 1 kg m±ki pszennej - 1 szklanka cukru - 6 dag dro¿d¿y - 1 1/2 szklanki ciep³ego mleka - 2 jaja + 2 ¿ó³tka - kostka mas³a lub margaryny - powid³a b±d¼ inny d¿em do nadzienia Przygotowanie W mleku rozpuszczamy dro¿d¿e z ³y¿eczk± cukru. Kiedy zaczyn ruszy przelaæ go do malaksera dodaj±c jaja, ¿ó³tka, m±kê. Wyrabiaæ, a pod koniec wlaæ rozpuszczon± kostkê t³uszczu. Prze³o¿yæ do miski i czekaæ, a¿ wyro¶nie. Ciasto podzieliæ na czê¶ci, z których wa³kujemy okr±g³e placki. Kroimy je na trójk±ty. Na szerszych koñcach k³adziemy ³y¿kê nadzienia i zwijamy do ¶rodka, zaginaj±c koñce, abu nabra³y kszta³tów rogalików. Uk³adamy na wy³o¿onej papierem blasze i pieczemy ok. kwadransa przy 180 - 190 zamierzam dzisiaj wypróbowaæ :) Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Styczeñ 23, 2013, 23:21:17 I co dobre by³y ::) :P :P
.......................................... Apetytu mi narobi³a¶ :-X BABKA Do babki bêdziemy potrzebowali: - 40 dkg m±ki (2 i 1/3 szklanki) - 100 g m±ki ziemniaczanej (1/2 szklanki) - Pó³tora ³y¿eczki proszku do pieczenia - 1 i 1/2 szklanki cukru - 15 dkg. mas³a lub margaryny albo pó³ szklanki oliwy - 4 jajka - Æwieræ szklanki mleka Wbijamy jajka do miski w którym bêdziemy wyrabiaæ ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy do po³±czenia sk³adników. Nastêpnie mieszamy m±ki (ziemniaczan± z pszenn±), oraz proszek do pieczenia. Wymieszane maki z proszkiem do pieczenia, po trochu dodajemy ci±gle mieszaj±c do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Na koñcu wlewany oliwê lub roztopione mas³o lub margarynê. Ciasto wyrabiamy do jednolitej konsystencji, mieszamy do czasu pojawienia siê pêcherzyków powietrza. Wyrobione ciasto przek³adamy do nat³uszczonej i posypanej bu³k± tart± formy. Do babki mo¿emy dodaæ te¿ trochê kakao. Wtedy zostawiamy 1/3 ciasta w misce w której wyrabiali¶my ciasto, i dok³adamy trzy ³y¿ki kakao. Delikatnie mieszamy. Je¿eli masa bêdzie za gêsta, ¶mia³o mo¿emy dodaæ trochê mleka. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Styczeñ 25, 2013, 13:10:09 http://forumogrodniczeoaza.pl/
Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 29, 2013, 17:25:09 Pierniczki
................... 1kg .mąki , 1szkl.cukru 6 łyżek miodu , 1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady , 1 łyżeczka sody , 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 jajek , 2 budynie czekoladowe , 4 łyżki kakao, 4 łyżki oleju , 1 masło lub margaryna , 1 przyprawa do piernika ,o Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem , dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną POLEWA . 0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować . 1 łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy . Jakiś SERNIK ....................... Składniki na blachę 28 x 40 cm: Ciasto 5 jajek 220 g mąki 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju 4 łyżeczki cacao 125 ml wody Masa serowa 500 g mielonego sera (np. z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g cukru Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem. Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka). Też do wypróbowania No to jeszcze jedno:) TOFFI ................. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła 4 łyżki stołowe brązowego cukru Masa toffi: 50 g masła 4 łyżki brązowego cukru 400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy) Dodatkowo: 150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa) 30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak) Przygotowanie Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia. Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekolada stwardniała. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 01, 2013, 17:58:28 Zobacz ten link :
http://zszywka.pl/ Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 11, 2013, 08:28:34 Krem su³tañski - przepis
Sk³adniki: 1/2 l ¶mietany kremówki 1-2 ³y¿ki cukru pudru 4 ³y¿ki rodzynek 5 dag ma³ych bez ³y¿eczka kakao kieliszek rumu Sposób przygotowania: ¦mietanê z cukrem pudrem dobrze ubij. Do po³owy ubitej ¶mietany dodaj kakao i rum, starannie wymieszaj, tak by powsta³a jednolita masa. Rodzynki sparz gor±c± wod±. Kiedy ostygn±, dodaj je do bia³ej ¶mietany. Tajemnica kremu su³tañskiego tkwi w ³adnym podaniu. Dlatego przygotuj szklany pucharek. W³ó¿ do niego bezê, na ni± ³y¿kê kakaowej ¶mietany, na to ³y¿kê ¶mietany bia³ej, ponownie odrobinê kakaowej. Ca³o¶æ udekoruj bia³± bit± ¶mietan± i rodzynkami. Pucharek bêdzie wygl±da³ niczym w³oskie tiramisu, ale gwarantujemy, ¿e krem su³tañski jest du¿o smaczniejszy. Ale by siê zjad³o :P :P :P Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 23, 2013, 09:10:43 Sernik na zimno 1 gotowy spód do tortów 300 gr twarogu z wiaderka 100 gr cukru 200 ml ¶mietany kremówki 4 ³y¿ki ¿elatyny (rozpuszczone w ok. 80 ml letniej wody) 2 galaretki o takim samym smaku kilka borówek amerykañskich 2 brzoskwinie Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gor±cej wody. Kremówkê ubijam na sztywno. Twaróg miksuje z cukrem na puszyst± pianê i dodaje rozpuszczon± ¿elatynê, dodajê do masy kremówkê i mieszam ca³o¶æ na najni¿szych obrotach. Masê serow± k³adê na gotowy spód, uk³adam owoce i odstawiam do stê¿enia. Nak³adam na wierzch lekko zastygniêt± galaretkê i ponownie dstawiam, aby mocno zastyg³o. Gotowe!! Smacznego!! Do wypróbowania Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 27, 2013, 16:41:36 MIÊTUSEK
ciasto: - 4 du¿e jaja - 2 ³y¿ki m±ki pszennej - 2 ³y¿ek m±ki ziemniaczanej - 1/4 szk cukru - 1 1/2 ³y¿eczki PdP - 2 ³y¿ki kakao upiec biszkopt w ¶redniej tortownicy krem: - 1/2 litra ¶mietany 36* - 2 ¶mietan-fixy - 1/2 szkl cukru pudru - 15 dag miêtowych landrynek (mocnych) - 1 p³aska ³y¿ka ¿elatyny - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1 kieliszek wódki Wykonanie: Upieczony biszkopt przekroiæ na pó³. Krem: Landrynki rozpu¶ciæ w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody i ostudziæ. Odlaæ 1/4 szklanki miêtowego syropu, dodaj wódkê i skrop obie czê¶ci biszkoptu. ¦mietanê ubij z cukrem , dodaj ¶mietan-fixy i rozpuszczon± ¿elatynê. Nadal ubijaj±c wlewaj po ³y¿ce miêtowego syropu. Wmieszaj do kremu start± na du¿ych oczkach 3/4 czekolady . Biszkopt prze³ó¿ kremem zostawiaj±c 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypaæ reszt± czekolady i odstawiæ na 2 godz. ... :P :P :P Ps. Chyba bêdzie dobry ... :) (przepis z kropki) Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Kwiecieñ 01, 2013, 14:02:22 Miêtusek bardzo dobry :P
Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Czerwiec 26, 2013, 17:17:45 Wklejê ten sernik do wypróbowania:
Sernik na piernikowym spodzie Spód: 250 g ciasteczek kruchych (mog± to byæ ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja) 100 g mas³a 2 czubate ³y¿eczki przyprawy do piernika Masa: 500 g bia³ego twarogu (zmielonego) 160 g cukru pudru 4 jajka 1 ³y¿ka tartej skórki pomarañczowej (lub 1 ³y¿eczka suszonej) 1/2 ³y¿eczki przyprawy do piernika 1 czubata ³y¿ka budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy (u¿ywam cukru Kotanyi) Polewa 150 ml jogurtu naturalnego 1 ³y¿eczka skórki pomarañczowej (suszonej) lub 1 ³y¿ka ¶wie¿ej 1 ³y¿ka cukru pudru 1 ³y¿ka soku pomarañczowego (najlepiej ¶wie¿o wyci¶niêtego) do posypania: tarta ga³ka muszkato³owa Spód: Ciasteczka wsypaæ do torebki i rozwa³kowaæ wa³kiem lub pokruszyæ w malakserze. Dodaæ pokrojone mas³o i zagnie¶æ ciasto - bêdzie mia³o konsystencjê lekko klej±cej bu³ki tartej. Tortownicê o srednicy 18-20 cm wy³o¿yæ foli± aluminiow±, boki delikatnie posmarowaæ mas³em. Spód i boki dok³adnie wylepiæ pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, ¿eby brzeg by³ wysoki. Wstawiæ do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotowaæ masê: Masa: Ser utrzeæ z cukrem na g³adk± masê. Dodawaæ po 1 jajku, skórkê pomarañczow±, waniliê, przyprawê do piernika i budyñ. Wyj±æ z lodówki tortownicê, wlaæ masê. Piekarnik nagrzaæ do 180 st C. Wstawiæ sernik. Piec 45-50 minut. Po upieczeniu wy³±czyæ piekarnik, uchyliæ drzwiczki i zostawiæ sernik do wystygniêcia. Polaæ polew± (wszystkie sk³adniki polewy wcze¶niej dok³adnie wymieszaæ) i dopiekaæ kolejne 12-15 minut. Ostudziæ i wstawiæ do lodówki na kilka godzin. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Wrzesieñ 01, 2013, 09:04:36 SERNIK Z ROS¡
Kruche ciasto: 300 g m±ki tortowej 100 g mas³a zimnego 100 g cukru pudru 1 jajko 2 ¿ó³tka 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg bia³ego sera 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka cukru 4 ¿ó³tka 1 budyñ ¶mietankowy (40g) aromat cytrynowy Rosa: 5 bia³ek 3/4 szklanki cukru Kruche ciasto: Przesian± m±kê z proszkiem do pieczenia z kawa³kami zimnego mas³a siekamy no¿em. Dodajemy cukier puder, ca³e jajko, 2 ¿ó³tka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulê i wk³adamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostok±tn± formê (24x34), smarujemy j± mas³em lub margaryn± i oprószamy m±k±. (ewentualnie wyk³adamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwa³kowujemy i wyk³adamy nim dno formy. Pieczemy oko³o 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160). Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, ¿ó³tka, wsypujemy budyñ i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolit± masê i wyk³adamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturê piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130) Rosa: Bia³ka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilê ubijamy. Nak³adamy ³y¿k± kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, a¿ beza nabierze z³otego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ci±gu kilku godzin wytworz± siê kropelki rosy. smacznego :) Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Wrzesieñ 17, 2013, 09:40:56 OCZY CARYCY
Potrzebujemy: na ciasto jasne: 6 bia³ek 1,5 szklanki cukru 1 szklanki m±ki ziemniaczanej 1 ³y¿kê octu 1/3 szklanki oleju na ciasto ciemne: 6 ¿ó³tek 2 jajka 6 ³y¿ek cukru 4 ³y¿ki m±ki pszennej 1 ³y¿kê proszku do pieczenia 2 ³y¿ki kakao 1/3 szklanki oleju na krem budyniowy: 1 i 3/4 szklanki mleka budyñ ¶mietankowy bez cukru 2 ³y¿ki cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 1 kostkê miêkkiego mas³a na polewê: 125 g mas³a lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 ³y¿ki kakao 3-4 ³y¿ki mleka dodatkowo: 200 ml mocnej kawy paczkê okr±g³ych biszkoptów zielon± galaretka orzechy w³oskie Wykonanie: Ciasto jasne: bia³ka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy m±kê, ocet i olej, delikatnie i dok³adnie mieszamy. Ciasto ciemne: ¿ó³tka i jajka ucieramy z cukrem do bia³o¶ci. Na przemian dodajemy m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dok³adnie mieszamy. Blaszkê o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy t³uszczem i wyk³adamy papierem do pieczenia. Na blachê wyk³adamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez oko³o 35 minut. Krem budyniowy: budyñ gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miêkkim mas³em. Parzymy kawê, lekko s³odzimy, studzimy. Galaretkê rozpuszczamy w 250 ml wrz±tku. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki. Na jeden wyk³adamy po³owê kremu. Na kremie uk³adamy biszkopty nas±czone kaw±. Miêdzy biszkopty wylewamy mocno tê¿ej±c± galaretkê. Na galaretkê wyk³adamy resztê kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Przygotowujemy polewê. W rondelku rozpuszczamy mas³o, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier siê rozpu¶ci zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy ni± ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami w³oskimi. Sch³adzamy kilka godzin w lodówce. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Listopad 20, 2013, 15:55:09 sernik a`la pudding drezdeñski...
...bardzo smaczny i delikatny sernik, trochê z nim pracy jest, ale warto jest po¶wiêciæ czas i upiec to ciasto. Przepis podajê z moimi ma³ymi zmianami, a orygina³ podpatrzy³am na "Galerii Potraw" Ciasto kruche: 2 szkl m±ki pszennej 2 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 kostki mas³a 2-3 ³y¿eczki proszku do pieczenia Masa serowa: 2 jaja 120 g cukru 1/4 ³y¿eczki soli skórka otarta z cytryny 75 dkg twarogu pó³t³ustego (da³am wiaderkowy) 2 ³y¿ki cukru waniliowego 1 budyñ ¶mietankowy lub waniliowy Masa budyniowa: 1 budyñ ¶mietankowy 375 ml mleka 4 jajka 150 g mas³a 150 g cukru szczypta soli ciasto kruche: ze wszystkich sk³adników szybko wyrobiæ ciasto. Blachê (25x35cm) wy³o¿yæ papierem do pieczenia i wylepiæ ciastem. W³o¿yæ do lodówki. masa serowa: ca³e jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksowaæ. Dodaæ powoli twaróg. Gdy bêdzie dobrze zmiksowany i pulchny dodaæ proszek budyniowy; zmiksowaæ. masa budyniowa: na mleku ugotowaæ budyñ. Pozostawiæ do ca³kowitego wystygniêcia. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem dodaæ miêkkie mas³o i utrzeæ na puszysta masê. Po ³y¿ce dodaæ zimny budyñ; ucieraæ. Bia³ka ubiæ na sztywno i dodaæ do masy budyniowej ostro¿nie i wolno mieszaj±c ju¿ ³y¿k±. Powstanie bardzo pulchna masa. Na ciasto wylewamy najpierw mas± serow± nastêpnie budyniow±. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st C. Po upieczeniu i ostygniêciu ciasta posypaæ cukrem pudrem. Trzymaæ sernik w ch³odnym miejscu. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Listopad 25, 2013, 10:32:44 3BIT -------------------------------- Składniki: 1 puszka masy krówkowej ok. 510g herbatników 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 opakowania śmietan-fix ok. 50- 100g dowolnej czekolady lub ulubionej posypki Masa budyniowa: 500ml mleka 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej ok. ¾ kostki masła Sposób przygotowania: Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą lub posypką. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz. Smacznego! Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 26, 2014, 12:40:39 Biszkoptowe "Rafaello" Potrzebujemy: biszkopt: 5 jajek 1 szklankê cukru 3/4 szklanki m±ki pszennej 1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej 1 ³y¿eczkê proszku do pieczenia 1 ³y¿kê octu krem: 500 ml ¶mietany kremówki 2 opakowania ¦mietan-fix 200 g bia³ej czekolady 200 g wiórków kokosowych dodatkowo: 100 g p³atków migda³ów 4 ³y¿eczki br±zowego cukru 2 p³askie ³y¿ki mas³a Wykonanie: Biszkopt przyrz±dzamy wed³ug -> przepisu <- Sch³odzon± ¶mietanê lekko ubijamy, dodajemy ¦mietan-fix i ubijamy do po¿±danej konsystencji. Czekoladê rozpuszczamy w k±pieli wodnej, gdy ostygnie dodajemy do ubitej ¶mietany, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastêpnie do masy wsypujemy wiórki kokosowe, ca³o¶æ dok³adnie mieszamy. Gdy biszkopt dobrze ostygnie, delikatnie i cienko odkrawamy z niego przypieczon± górê. Pozosta³e ciasto przekrawamy na 2 czê¶ci. Po³owê masy kokosowej wyk³adamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim i wyk³adamy resztê kremu. Gotowe ciasto ch³odzimy min. 6h w lodówce. Mas³o roztapiamy na patelni, dodajemy cukier i migda³y. Pra¿ymy czêsto mieszaj±c a¿ uzyskaj± z³otawy kolor. Ciasto posypujemy ostygniêtymi migda³ami tu¿ przed podaniem. Smacznego :) Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 05, 2014, 17:01:32 Biszkopt Cappuccino Sk³adniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru bia³ego 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 ³y¿ki ciemnego kakao kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie) Masa budyniowa: 2 budynie ¶mietankowe (u¿ywa³am z Delecty z napisem du¿y budyñ ¶mietankowy) 1/2 litra mleka 3,2% 1 kostka mas³a – 200 g (da³am ¶mietankowe) 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (mo¿na zast±piæ rodzynkami) Masa cappuccino: 1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym (du¿a paczka 100 g) lub 4 ma³e saszetki cappuccino 2 ¶nie¿ki na mleko 1 ¶mietan-fix 5 ³y¿ek ¿elatyny 2 szklanki mleka 3,2% Dekoracja: 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna Wykonanie: W pierwszej kolejno¶ci przygotowujemy biszkopt. Bia³ka oddzielamy od ¿ó³tek, do du¿ej miski wk³adamy bia³ka i ubijamy je na bardzo sztywn± pianê (po odwróceniu miski nic nie powinno spadaæ). Gdy piana bêdzie ju¿ sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywaj±c ubijania, a pod koniec po jednym ¿ó³tku, dok³adnie miksuj±c. Do masy jajecznej dodajemy przesian± m±kê oraz cukier waniliowy, olejek waniliowy i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachê wyk³adamy papierem do pieczenia lub smarujemy mas³em lub margaryn± i posypujemy bu³k± tart± i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przek³adamy do blaszki. W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masê budyniow±. Gotujemy budyñ. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodaj±c 3 ³y¿ki cukru. Budyñ musi byæ gêsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyñ ca³y czas energicznie mieszamy aby siê nie przypali³. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi byæ zimny. Miêkkie mas³o ¶mietankowe wk³adamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwy¿szych obrotach do momentu powstania bia³ego kremu. Dodajemy stopniowo budyñ, ca³y czas miksuj±c. Na samym koñcu wsypujemy kandyzowana skórkê cedratu lub rodzynki (zale¿y od upodobañ). Wszystkie sk³adniki ³±czymy ze sob±. Tak przygotowan± masê wyk³adamy na przestudzony biszkopt. Na samym koñcu przygotowujemy masê cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odla³am 1/3 szklanki mleka i rozprowadzi³am w nim kawê cappuccino, aby nie zrobi³y siê grudki kawy, gdy mleko w rondelku siê zagotowa³o wla³am kawê i zagotowa³am to wszystko na ogniu. Kawê wystudziæ. Do ch³odnej kawy wsypujemy ¶nie¿ki oraz ¶mietan–fix i miksujemy na najwy¿szych obrotach na puszyst± masê. ¯elatynê rozpuszczamy dok³adnie w niewielkiej ilo¶ci wody i dodajemy do ubitej ¶nie¿ki, wszystko dok³adnie ze sob± ³±czmy i wylewamy na masê budyniow±. Czekolady ¶cieramy i posypujemy ciasto. Ch³odzimy w lodówce co najmniej 2 godziny. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 11, 2014, 08:58:00 DOMOWE KREMÓWKI
Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 1 żółtko, 1/2 łyżki soku z cytryny, 30 dag masła. Krem: 4 żółtka + 1 całe jajko, 10 dag cukru, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, 5 dag mąki ziemniaczanej, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie 1. Do 20 dag mąki dodać żółtko i sok z cytryny oraz tyle przegotowanej zimnej wody, aby łatwo dało się zagnieść ciasto ( ok. 3/4szkl.). Ciasto dobrze wyrobić i rozwałkować na kształt koła. Resztę mąki zagnieść z masłem i wyłożyć na środek koła. Brzegi ciasta podstawowego założyć w kopertę i rozwałkować -zawsze w jednym kierunku. Założyć je ponownie w ten sam sposób i znów rozwałkować. Powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę o wym. 24x29cm. Wstawić na godz. do lodówki. Piec ok. 15-20 min w temp. 220st. Ostudzone ciasto przekroić na 2 jednakowe blaty. 2. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i wanilią. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozrobić mąkę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając, dodać utartą masę jajeczną. Mieszać, aż zgęstnieje, przestudzić. Masę rozsmarować na cieście, przykryć 2 blatem. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić na porcje. Smacznego . TIRAMISU Błyskawiczne lodowe tiramisu: Składniki: - 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte - 50 ml wina Marsala - 100 ml mocnej kawy espresso, ochłodzonej - 20 g kakao - 100 g podłużnych biszkoptów - 8 ziarenek kawy w czekoladzie - 200 g serka mascarpone Sposób przygotowania Zanurz każdy z herbatników w espresso i ułóż na dnie talerza o wymiarach około 22×25 cm. Polej biszkopty pozostałym espresso. Serek mascarpone i wino Marsala wymieszaj w dużej misce. Powstałą masę rozłóż równomiernie na biszkoptach. Połóż 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte na warstwie serka mascarpone. Całość oprósz kakao I udekoruj ziarnkami kawy w czekoladzie. Podawaj natychmiast. Zmysłowe tiramisu na walentynki: Składniki: - 1 żółtko - 1 łyżka cukru - filiżanka mocnej kawy - 100 g mascarpone - 1 łyżka kakao lub tarta czekolada - biszkopty, kocie języczki lub herbatniki maślane Sposób przygotowania Utrzyj żółtko z cukrem na puszysty, jasnożółty kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Ułóż biszkopty na dnie naczynia. Dokładnie nasącz kawą. Nałóż na biszkopty warstwę mascarpone. Całość oprósz kakao lub czekoladą. Odstaw do lodówki na godzinę lub dwie. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Luty 19, 2014, 09:03:40 TIRAMISU KAKAOWE
Sk³adniki: 400 g pod³u¿nych biszkoptów 50 g mlecznej czekolady 750 g serka mascarpone, sch³odzonego 4 du¿e jajka, bia³ka i ¿ó³tka oddzielnie 3 ³y¿ki cukru pudru 1 szklanka mocnego kakao bez cukru 1,5 kieliszka likieru Amaretto paczka mro¿onych truskawek (ok. 200 g) ³y¿ka cukru ³y¿ka ¿elatyny 3 ³y¿ki gor±cej wody Blachê 25 x 36 wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Truskawki zagrzaæ w garnuszku wraz z cukrem na niewielkim ogniu do czasu puszczenia soków i zmiêkniêcia owoców, nastêpnie zblendowaæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ w wodzie i dodaæ do truskawek, przestudziæ. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na jednolit±, kremow± i jasn± masê (najwygodniej mikserem). Dodaæ mascarpone i wymieszaæ, a¿ do po³±czenia mas (mo¿na delikatnie zmiksowaæ). Dodaæ kieliszek likieru. Ubiæ pianê z bia³ek, delikatnie wymieszaæ z mas± serow±. Kakao zaparzyæ jak w przepisie, przestudziæ i dodaæ 2 ³y¿ki amaretto. Czekoladê zetrzeæ lub zblendowaæ (ja u¿y³am blendera, posypka mia³a wyra¼niejszy smak). Biszkopty u³o¿yæ na dnie blachy, nas±czyæ kakaem. wy³o¿yæ po³owê kremu. Wy³o¿yæ kolejn± warstwê biszkoptów i nas±czyæ. Nastêpnie rozprowadziæ truskawkow± masê, po czym po³o¿yæ kolejn± warstwê kremu. Na koñcu posypaæ czekolad±. Ch³odziæ w lodówce (najlepiej ca³± noc). SMACZNEGO! Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Marzec 13, 2014, 11:50:14 Placki z jab³kami
Sk³adniki: 3 jaja 3 ³y¿ki cukru 100 ml kefiru lub jogurtu 6 ³y¿ek m±ki pszennej 1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej 1 ¿ó³tko 150 g sera „mascarpone” 2 ³y¿eczki likieru kawowego 2 ³y¿ki cukru pudru do posypania olej do sma¿enia Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy bia³ka jaj od ¿ó³tek; do ¿ó³tek dodajemy ³y¿kê cukru, po czym ubijamy na g³adk± puszyst± masê; do masy dolewamy kefir, stopniowo dosypujemy m±kê (stale mieszamy); na koniec dorzucamy szczyptê m±ki ziemniaczanej; wszystko dok³adnie mieszamy; ciasto powinno mieæ konsystencjê gêstsz± od ciasta nale¶nikowego. 2. Jab³ka obieramy, kroimy w drobne kawa³ki, przek³adamy do ciasta i mieszamy; do bia³ek dodajemy ³y¿kê cukru i ubijamy na w miarê sztywn± pianê; ca³o¶æ bardzo delikatnie mieszamy. 3. Placki sma¿ymy na patelni z niewielka ilo¶ci± oleju na bardzo wolnym ogniu z obu stron na z³oty kolor - wa¿ne, by dopiek³y siê w ¶rodku. 4. Ucieramy 1 ¿ó³tko z ³y¿k± cukru, dodajemy partiami ser „mascarpone”, dok³adnie mieszamy, aby nie by³o grudek, doprawiamy likierem kawowym. 5. Placki uk³adamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy je serem z ¿ó³tkami. Dobra rada: Jab³ka mo¿na w sezonie zast±piæ twardymi ¶liwkami. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Kwiecieñ 05, 2014, 17:14:20 CIASTECZKA OWSIANO/KOKOSOWE
Sk³adniki dla 4 osób: 4 ³y¿ki p³atków owsianych, 4 ³y¿ki wiórków kokosowych, 1 szklanka m±ki pszennej, 3 ³y¿ki cukru pudru, ½ kostki rozpuszczonego mas³a, 1 ³y¿ka miodu, 1 p³aska ³y¿ka Sody oczyszczonej Prymat, 1 ³y¿eczka Cynamonu mielonego Prymat. Sposób przygotowania: Do miski wsypaæ p³atki, m±kê, wiórki kokosowe, cynamon i cukier, wymieszaæ. W ma³ym rondelku roztopiæ mas³o, wlaæ miód i wymieszaæ, nie gotowaæ. Sodê wymieszaæ z dwoma ³y¿kami gor±cej wody, dodaæ do rondla z mas³em i miodem, wymieszaæ, a nastêpnie po³±czyæ z pozosta³ymi sk³adnikami. Z ciasta uformowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, u³o¿yæ na blasze i piec ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C. Smacznego! Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Kwiecieñ 13, 2014, 16:12:15 SERNIK INACZEJ Sk³adniki Ciasto: 40 dag m±ki szklanka cukru pudru 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 2 jajka 4 ³y¿ki kwa¶nej ¶mietany Masa serowa: 1 i 1/4 kg sera bia³ego 25 dag mas³a 1 i 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 ¿ó³tka 1/2 szklanki mleka opakowanie budyniu ¶mietankowego lub waniliowego polewa czekoladowa do dekoracji przygotowanie 1. Ciasto: m±kê przesiaæ na stolnicê, dodaæ cukier puder i proszek do pieczenia, dok³adnie wymieszaæ. Dodaæ miêkk± margarynê, posiekaæ no¿em, a nastêpnie rozetrzeæ d³oñmi. Wbiæ jajka, dodaæ kwa¶n± ¶mietanê i wyrobiæ ciasto. Uformowaæ kulê, pokroiæ na 3 równe czê¶ci. 2. Wszystkie kawa³ki ciasta rozwa³kowaæ, tworz±c trzy blaty. Ka¿dy z blatów upiec oddzielnie na blasze wy³o¿onej nat³uszczonym papierem do pieczenia. 3. Masa serowa: ser, cukier, mas³o, jajka i ¿ó³tka zmiksowaæ, prze³o¿yæ do rondla. Gotowaæ ok. 20 minut, ca³y czas mieszaj±c. Mleko wymieszaæ z budyniem, dodaæ do masy serowej, gotowaæ, a¿ masa zacznie gêstnieæ. Zdj±æ z gazu, masê lekko ostudziæ. 4. Na blasze u³o¿yæ blat ciasta, na nim umie¶ciæ po³owê masy serowej. Nastêpnie u³o¿yæ kolejny blat, pozosta³± masê serow± oraz ostatni blat. Ciasto udekorowaæ polew± czekoladow±. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Kwiecieñ 14, 2014, 12:50:20 Baba cytrynowa
Baba cytrynowa trudno¶æ: czas: 01:30 Sk³adniki 450 g m±ki tortowej 300 g margaryny 5 jaj 250 g cukru pudru 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia (50g) sok z 1 cytryny 1 ³y¿ka octu jab³kowego 1 - 2 ³y¿ki margaryny (do wysmarowania formy) Sposób przyrz±dzania: Cukier puder utrzyj z mas³em w miseczce za pomoc± drewnianej ³y¿ki, a¿ do uzyskania konsystencji gêstej ¶mietany. W miêdzyczasie stopniowo dodawaj ¿ó³tka z jajek (nie wszystkie na raz). Do utartej masy dodaj sok z jednej cytryny. M±kê przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy, ci±gle mieszaj±c. Nastêpnie do ca³o¶ci dodaj ³y¿kê sto³ow± octu jab³kowego i wymieszaj. Wszystko prze³ó¿ do wysmarowanej margaryn± formy. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 180-200°. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Kwiecieñ 15, 2014, 19:04:07 CIASTO MIÊTOWE Sk³adniki Ciasto: 1 margaryna 11/2 szkl. cukru 3 ³y¿. kakao 1 cukier wanilinowy 4 jajka 1 1/2 szkl. m±ki 2 ³y¿.proszku do pieczenia Masa: 0,5 l ¶mietany 30% 4 ³y¿. ¿elatyny 1-2 opakowania landrynek miêtowych 2 paczki delicji Margarynê roztopiæ ,dodaæ cukier, kakao, 5 ³y¿ek wody. Wymieszaæ ,wystudziæ.Dodaæ ¿ó³tka, m±kê z proszkiem do pieczenia, ubit± pianê z bia³ek. Wymieszaæ..Forma 26x33. Piec 30 min. w temperaturze 160 st. Ilo¶æ landrynek zale¿y jak bardzo miêtowy smak chcemy otrzymaæ .Ja da³am 1,5 paczki Landrynki rozbiæ(w³o¿yæ do woreczki i t³uczkiem pot³uc), rozpu¶ciæ w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody, ostudziæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ w 1/2 szkl. wody. Smietanê ubiæ na sztywno, dodaæ ¿elatynê i syrop z landrynek oraz barwnik. Ciasto przekroiæ na pó³. Posmarowaæ po³ow± masy, u³o¿yæ delicje,wy³o¿yæ resztê masy,przykryæ ciastem. Polaæ polew± czekoladow±. Smacznego!! Ciasto bardzo dobre, orze¼wiaj±ce, pycha. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Pa¼dziernik 05, 2014, 11:41:38 Amerykañski sernik Spód : 3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (150 g) 2/5 szklanki cukru (100 g) 250 g posiekanych drobno migda³owych 1/2 szklanki m±ki (85 g) Masa: 1 kg delikatnego twarogu sernikowego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g) 6 jajek 1 laska wanilii 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej 1/2 szklanki ¶mietanki 30% (125 ml) 1 cytryna, Polewa: 4/5 szklanki ¶mietany 18% (200 ml) 2 ³y¿ki cukru pudru, Sok z 1 cytryny 1 bia³a czekolada 1Kasiê rozpu¶æ i przestud¼. Migda³y po³±cz z m±k±, cukrem i roztopion± Kasi±. Tortownice posmaruj Kasi± i wy³ó¿ jej dno papierem do pieczenia. Nastêpnie zabezpiecz dno i boki foli± aluminiow±. 2Przygotowan± mas± wy³ó¿ spód i boki tortownicy o ¶rednicy 26 cm i w³ó¿ do lodówki. 3¯ó³tka oddziel od bia³ek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, ¶mietankê, otart± skórkê i sok z cytryny i wybrane wnêtrze z laski wanilii. Bia³ka ubij na sztywn± pianê. Masê po³±cz z ubit± pian± z bia³ek. Na koniec dodaj m±kê ziemniaczan± i delikatnie wymieszaj. 4Masê prze³ó¿ do tortownicy. Piecz w k±pieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a nastêpnie 40 minut w 150 st.C. Wystud¼. 5Przygotuj polewê. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, w³ó¿ bia³± czekoladê i mieszaj a¿ czekolada siê rozpu¶ci. Dodaj cukier puder i ¶mietanê, wszystko wymieszaj. 6Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polew± i odstaw do sch³odzenia (najlepiej na ca³± noc do lodówki). Temperatura k±piel wodna°C Czas pieczenia 40 + 40 minut Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Styczeñ 23, 2015, 17:18:46 Chatka Baby Jagi
40 dkg sera do serników , 10 dag cukru pudru, 2 ¿ó³tka, 3 ³y¿ki kakao, 1/2 kostki mas³a prawdziwego, cukier waniliowy i 3 paczki herbatników (100 gr) Wykonanie: mas³o utrzeæ z oboma cukrami i dodawaæ po trochu ser . Masê serow± na dwie nie równe czê¶ci. Wiêksz± czê¶æ wymieszaæ z kakaem. Uk³adamy domek: na foli aluminiowej uk³adamy w trzech rzêdach po³owê herbatników i wyk³adamy masê serow± z kakaem . Przykrywamy drug± czê¶ci± herbatników. Na ¶rodkowej czê¶ci wyk³adamy masê bia³± . Trzymaj±c boki folii sk³adamy wszystko formuj±c domek i na desce wk³adamy do lodówki . Po sch³odzeniu oblewamy polew± czekoladow± i dekorujemy . :smacznego :) Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Grudzieñ 09, 2015, 19:00:13 sernik na plackach miodowych ( )
4 szklanki m±ki 1 ³y¿eczka sody 2 ³y¿ki miodu 5 dkg mas³a 2 ³y¿ki ¶mietany 2 jajka 1 szklanka cukru Miód i mas³o podgrzewamy, dodajemy ¶mietanê, m±kê i sodê - dok³adnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem i zagniatamy z mas± miodow±. Rozwa³kowujemy na 4 placki i pieczemy w tortownicy 10-15 minut w 180 st. Masa serowa: 1 kg zmielonego sera ( zawsze u¿ywam pó³t³ustego ) 2 szkl. cukru pudru 25 dkg mas³a 2 jajka cukier waniliowy skórka otarta z cytryny 4 ³y¿ki mleka 5 dkg m±ki ziemniaczanej Mas³o utrzeæ z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, wymieszaæ ze zmielonym serem. Masê prze³o¿yæ do garnka, gotowaæ 10 minut, na koniec dodajemy m±kê ziemniaczan± wymieszan± z mlekiem i skórk±. Ostudzone placki przek³adamy gor±c± mas± serow±. Dekoracjê pozostawiam ka¿demu wg uznania :) Powiadam Wam - na jednym kawa³ku siê nie skoñczy :) Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Grudzieñ 10, 2016, 18:11:17 Sernik krakowski
Spód i kratka (ciasto) 230 g mas³a 400 g m±ki ³y¿eczka soli 4 ¿ó³tka 6 ³y¿ek cukru Zimne mas³o pokroi³em w kostkê i wrzuci³em do malaksera z innymi sk³adnikami. Kruche ciasto wyrobi³em malakserem i sch³odzi³em w lodówce przez pó³ godziny. Masa serowa: 1 kg twarogu pó³t³ustego 250 dkg cukru 100 g mas³a roztopionego 3 ca³e jajka i 4 bia³ka (które zosta³y po robieniu kruchego ciasta) 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej 1 cytryna 100 g rodzynek namoczonych w cytrynówce Sera nie mieli³em. Jajka i bia³ka zmiesza³em w malakserze, jak siê napowietrzy³y doda³em twaróg i miksowa³em przez ok.10 minut. Doda³em roztopione mas³o, sok i skórkê z jednej cytryny. Doda³em rodzynki. 2/3 ciasta kruchego wy³o¿y³em spód formy wy³o¿onej pergaminem i nak³u³em widelcem. Podpiek³em 15 min w temp.170 stop przez 15 min. Po wyci±gniêciu wy³o¿y³em boki formy pergaminem i wyla³em masê serow±. Na wierzchu u³o¿y³em kratkê z ciasta kruchego. Piek³em przez 1 godz. w temp.170 stopni. Na koniec zrobi³em lukier z soku z jednej cytryny i 3 ³y¿ek cukru pudru. wysmarowa³em lukrem ciasto. Tytu³: Odp: Ciasta Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Grudzieñ 16, 2023, 09:18:29 Miodownik
Ciasto miodownik to pyszne kruche ciasto na bazie miodu, prze³o¿one kremem budyniowym oraz kajmakowym. Jest idealne nie tylko na ¦wiêta, a do tego d³ugo zachowuje ¶wie¿o¶æ. - sprawdzony przepis - wspania³e ciasto na ¶wi±teczny stó³ - bardzo dok³adny opis wykonania krok po kroku Czas przygotowania: 1 dzieñ Czas pieczenia blatów ³±cznie: 45 minut Liczba porcji: 2500 g ciasta - forma 24 x 24 cm Kaloryczno¶æ kcal: 360 w 100 g Dieta: wegetariañska Sk³adniki na kruche blaty miodowe oko³o 3 szklanki m±ki pszennej tortowej - 480 g oko³o pó³ szklanki cukru pudru - 80 g oko³o 2 pe³ne ³y¿ki miodu naturalnego - 60 g 1 kostka mas³a - 200 g 3 ¿ó³tka ¶rednich jajek 1 p³aska ³y¿eczka sody oczyszczonej szczypta soli Sk³adniki na krem budyniowy 3 szklanki mleka - 750 ml oko³o pó³ szklanki cukru drobnego - 130 g kostka mas³a - 200 g 2 budynie ¶mietankowe bez cukru - 2 x 35 - 40 g Sk³adniki na krem kajmakowy oko³o 3/5 szklanki kajmaku (masa korówkowa) - 250 g + kajmak do dekoracji pe³na szklanka ¶mietanki 30% i 36 % (pó³ na pó³) - 280 g ma³e opakowanie mascarpone - 250 g Ciasto miodownik Szklanka ma u mnie pojemno¶æ 250 ml. Mas³o na krem budyniowy wyjmij wcze¶niej z lodówki. Mas³o u¿yte do zrobienia kremu budyniowego musi byæ idealnie miêkkie. Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach oko³o 24 x 24 cm lub wiêksza. Pieczenie blatów miodowych: 170 stopni; ¶rodkowa pó³ka z opcj± pieczenia góra/dó³ lub 160 stopni z termoobiegiem Czas pieczenia ka¿dego blatu: do 15 minut Kalorie policzone zosta³y na podstawie u¿ytych przeze mnie sk³adników. Jest to wiêc orientacyjna ilo¶æ kalorii liczona na podstawie produktów, których u¿y³am w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta polecam przeczytaæ najpierw ca³y przepis, by móc odpowiednio przygotowaæ wszystkie sk³adniki oraz zdecydowaæ co i kiedy robiæ. Miodownik przepis Na samym pocz±tku ugotuj budyñ do masy budyniowej. Bêdzie on potrzebowa³ kilku godzin, by naturalnie przestygn±æ na blacie kuchennym. Pamiêtaj te¿ o tym, by wyj±æ na blat ca³± kostkê mas³a - 200 gramów. Mas³o równie¿ potrzebuje kilku godzin, by naturalnie zmiêk³o. Do rondelka wlej dwie szklanki mleka (najlepiej pe³not³ustego) oraz wsyp pó³ szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsyp dwa opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub ¶mietankowym. Maj± to byæ dwa budynie bez cukru o wadze 35 - 40 gramów na jedn± saszetkê. Mleko z cukrem doprowad¼ do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszaæ budyñ. Mo¿esz trochê zwiêkszyæ moc palnika. Budyñ mieszaj krótko, ale energicznie. Powinien siê ponownie zagotowaæ i zgêstnieæ. Nie mieszaj go te¿ za d³ugo. Tylko tyle, by otrzymaæ odpowiedni± konsystencjê. Budyñ odstaw do przestudzenia, przykrywaj±c go wcze¶niej kawa³kiem folii (ja u¿ywam do tego woreczków ¶niadaniowych). Absolutnie nie odk³adaj go do lodówki. Zarówno budyñ, jak i mas³o powinny mieæ tê sam± temperaturê. Budyñ powinien siê naturalnie przestudziæ. Kostka mas³a naturalnie miêknie do masy budyniowej a obok studzi siê ugotowany budyñ. Pora zatem na szykowanie blatów miodowych. Do miodownika piekê ciasto kruche z miodem, wiêc w jednej misce umieszczam: oko³o 3 szklanki m±ki pszennej tortowej, czyli 480 gramów m±ki przesianej z 1 p³ask± ³y¿eczk± sody oczyszczonej; 3 ¿ó³tka ¶rednich jajek; oko³o pó³ szklanki cukru pudru, czyli 80 gramów cukru; roztopione i przestudzone 200 gramów mas³a; oko³o 2 pe³ne ³y¿ki miodu naturalnego, czyli 60 gramów miodu; szczypta soli. Ca³o¶æ wymieszaj a nastêpnie wyrób na g³adkie, lepi±ce ciasto. Kulê ciasta zawiñ w przezroczyst± foliê spo¿ywcz± i od³ó¿ do lodówki na godzinê. Mo¿esz te¿ od razu podzieliæ ciasto na trzy równe kawa³ki i z ka¿dego uformowaæ kulkê. Ka¿d± kulkê ciasta osobno zawijasz w foliê i ch³odzisz w lodówce. Je¶li chcesz pomin±æ ch³odzenie ciasta w lodówce, to musisz dodaæ do sk³adników zimne mas³o pokrojone w kostkê i wyrabiaæ ciasto przy pomocy miksera z hakami. Dno formy o wymiarach np. 24 x 24 cm wy³ó¿ papierem do pieczenia. 1/3 sch³odzonego ciasta podziel no¿em na cienkie plastry i wy³ó¿ nimi blaszkê od ¶rodka. Ca³o¶æ mo¿esz jeszcze uklepaæ np. spodem du¿ej ³y¿ki. Formê z pierwszym blatem pod ciasto miodownik umie¶æ w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz ¶rodkow± pó³kê z grzaniem góra/dó³. Blat piecz w ten sposób do 15 minut. Upieczony blat mo¿esz od razu wyj±æ z piekarnika. Nie wy³±czaj piekarnika. Blat na pocz±tku bêdzie bardzo miêkki i podatny na ³amanie, wiêc odepnij ostro¿nie boki formy i wysuñ ciasto razem z papierem do pieczenia na bok. Mo¿esz te¿ (je¶li masz wiêksz± wprawê i ciasto lekko przestyg³o) sam upieczony blat przesun±æ np. na cienk± i du¿± deskê lub te¿ na sztywn± i prostok±tn± matê/ podk³adkê pod talerze. U¿ywaj±c tej samej formy (w razie potrzeby z nowym arkuszem papieru do pieczenia) szykuj drugi blat ciasta. Wszystko powtarzaj tak samo jak z pierwszym blatem. W ten sposób upiecz wszystkie trzy blaty. Trzeciego blatu mo¿esz nie wyjmowaæ ju¿ z formy. Porada: Blaty pod ciasto miodowe mo¿na sobie te¿ upiec dzieñ przed szykowaniem masy budyniowej i kremu kajmakowego. Wystarczy u³o¿yæ je jeden na drugim (ka¿dy jednak chocia¿ na osobnym arkuszu papieru do wypieków) i ca³kiem przestudzone zawin±æ w torbê. Przechowujesz je wówczas w temperaturze pokojowej do nastêpnego dnia. Jak tylko budyñ ca³kowicie przestygnie a kostka mas³a zmiêknie, mo¿esz zacz±æ szykowaæ krem budyniowy. Do niedu¿ej, ale wysokiej miski prze³ó¿ miêkkie mas³o. Ubijaj je mikserem na najwy¿szych obrotach, a¿ zrobi siê puszyste i jasne. Bardzo wa¿ne jest to, by cierpliwie ubijaæ mas³o czekaj±c na w³a¶ciw± konsystencjê. Napuszone mas³o przek³adam do wiêkszego naczynia. Stopniowo, ³y¿ka po ³y¿ce dodajê ca³kowicie przestudzony budyñ. Po ka¿dej ³y¿ce miksujê masê do ca³kowitego jej po³±czenia. Uwa¿am, by nie ubijaæ kremu za d³ugo. Gotowy krem budyniowy mo¿na od razu wy³o¿yæ na pierwszy blat miodowy. Masa budyniowa nie jest jeszcze sztywna. Dopiero po sch³odzeniu w lodówce, mas³o zawarte w kremie stê¿eje. Wówczas krem budyniowy bêdzie mo¿na kroiæ no¿em. Zanim jednak wy³o¿ysz krem budyniowy, polecam w boki formy wpu¶ciæ paski papieru do pieczenia. Dla wygody warto w kilku miejscach posmarowaæ wewnêtrzne boki formy odrobin± mas³a, by pergamin siê do nich przyklei³ i nie odstawa³ do ¶rodka. Na warstwê kremu budyniowego wy³ó¿ drugi blat miodowy. Jest on do¶æ kruchy, wiêc zrób to bardzo ostro¿nie. Je¶li pêknie, to nic siê nie martw. Po u³o¿eniu na kremie i przykryciu go bit± ¶mietan± nic nie bêdzie widaæ. Nie przeszkadza to te¿ przy pó¼niejszym krojeniu ciasta. Pozosta³o jeszcze wy³o¿enie na ciasto drugiego kremu z bitej ¶mietany i kajmaku. W wysokim naczyniu umie¶æ pe³n± szklankê ¶mietanki 30% i 36 % (pó³ na pó³). Bêdzie to oko³o 280 gramów ¶mietanki kremówki. Do³ó¿ równie¿ 250 gramów serka mascarpone (ma³e opakowanie). Ca³o¶æ miksuj przez oko³o 20 sekund, by po³±czyæ ¶mietankê z serkiem. Dodaj jeszcze oko³o 3/5 szklanki kajmaku (masa korówkowa), czyli 250 gramów s³odkiej i gêstej masy. Naczynie z kremem ze ¶mietanki i mascarpone i mas± krówkow± umie¶ciæ na 20 minut w zamra¿alniku. Mo¿esz te¿ w zamra¿alniku umie¶ciæ mieszad³a miksera. Po tym czasie pojemnik wyjmij z zamra¿alnika. Ca³o¶æ natychmiast zacznij ubijaæ mikserem na najwy¿szych obrotach. Swoj± masê ubijam nie d³u¿ej ni¿ dwie minuty. Gotowy krem ¶mietankowo kajmakowy roz³ó¿ na drugim blacie miodowym. Mo¿esz zostawiæ odrobinê masy (dwie ³y¿ki), by u¿yæ jej do wysmarowania trzeciego blatu. Na wyrównan± warstwê kremu z kajakiem wy³ó¿ trzeci kruchy blat miodowy. Aby uzyskaæ trochê wiêcej kremu oraz by by³ on ciemniejszy, do resztek kremu z pojemnika do³o¿y³am kilka ³y¿ek samego kajmaku i tak± mieszankê rozsmarowa³am po powierzchni trzeciego blatu. Miodownik przykry³am od góry foli± i umie¶ci³am w lodówce do ca³kowitego sch³odzenia i stê¿enia wszystkich warstw. Miodownik powinien spêdziæ w lodówce minimum jedn± noc, by mo¿na go by³o kroiæ i podawaæ. Najlepszy bêdzie jednak po 2-3 dniach. Wówczas kruche ciasto miodowe zrobi siê idealnie miêkkie. Ciasto miodownik mo¿na przed podaniem dowolnie dekorowaæ. Bardzo ³adnie wygl±daj± ró¿ne cukrowe posypki lub te¿ ³uszczone orzechy: pekan lub w³oskie. W klimacie ¶wi±tecznym mo¿na te¿ wy³o¿yæ na ka¿dy kawa³ek miodownika po jednym pierniczku. |