Tytu³: Potrawy z miês Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Listopad 22, 2012, 11:57:12 GALANTYNA
- 1 Kurczak - 20 dag pieczarek - 10 dag w±tróbki drobiowej - 30 dag miêsa mielonego z drobiu - 2 jajka - 2 ³y¿ki tartej bu³ki - pêczek pietruszki - 5 dag orzechów Wyk: Od kurczaka odci±æ skrzyd³a i szyjê. Przeci±æ skórê wzd³u¿ krêgos³upa i i oddzieliæ ostro¿nie od ko¶ci ( staraæ siê nie uszkodziæ skóry) Nadzienie : mielone miêso wymieszaæ z rozdrobnion± w±tróbk±, pokrojonymi w du¿e kawa³ki czê¶ciami kurczaka (piersi , uda), podduszonymi pieczarkami, pociapan± pietruszk±, jajkami , bu³k± i przyprawami . Posoliæ...popieprzyæ i farszem nape³niæ skórê kurczaka . Pospinaæ szpilkami lub wyka³aczkami . Pieczemy ok 40 minut w piekarniku .... Kroimy jak wystygnie ...smacznego !!! :) ........................................ ................................. Kurczak nadziewany .. -du¿y kurczak - 1kg mielonego miêsa wieprzowego - 1kg pieczarek - 1 cebula - 4 jajka - ma³a bu³eczka - 1/2 szk. mleka do namoczenia bu³ki - sucha bu³ka ok 5dag - przyprawa po my¶liwsku - sól, pieprz ,vegeta do smaku Kurczaka obstukaæ/ ubiæ - ³atwiej odchodzi od ko¶ci które trzeba delikatnie wydobyæ ¿e ¶rodka :D Kurczaka / ju¿ bez ko¶ci / obsypujemy dok³adnie przypraw± my¶liwsk± zewn±trz i w ¶rodku zostawiamy go tak na ok pó³ godziny Do mielonego miêsa dodajemy jajka, namoczon± bu³eczkê , such± bu³kê pokrojone i podsma¿one na rumiano z cebulk± pieczarki plus przyprawy w tym my¶liwska tak do smaku. Wszystko dok³adnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ptaka ,zszywamy go i do piekarnika piecze siê ok 2 godz. Bardzo smaczny jest na zimno z sosem tatarskim . Na gor±co podsma¿ony na ma¶le w grubszych plastrach z bia³ym chrzanem smakuje wy¶mienicie. Tytu³: Odp: Potrawy z miês Wiadomo¶æ wys³ana przez: BarbaraWo Marzec 16, 2014, 10:37:26 MIÊSO BEZ PIECZENIA
- miêso 2 kg ( schab, karczek, ³opatka....) - 2 litry wody - 1/2 szklanki soli ( je¿eli kawa³ek p³aski to mniej) - 1 ³y¿ka cukru - 5 z±bków czosnku - 2 ³y¿ki majonezu - 1/2 ³y¿eczki pieprzu - 1/2 -"- -" - zio³owego - listek, ziele, majeranek.... ze 3 kopiate ³y¿ki zió³ Wieczorem w garnku przygotowaæ wodê ze wszystkimi dodatkami i w³o¿yæ miêso wysmarowane majonezem, PRZYKRYÆ i na maleñkim gazie doprowadziæ do wrzenia ...po 5 minutach wy³±czyæ . Na drugi dzieñ znowu doprowadziæ do wrzenia i po 5 minutach wy³±czyæ . Wystudziæ .....i gotowe do krojenia. Tytu³: Odp: Potrawy z miês Wiadomo¶æ wys³ana przez: Dana Lipiec 17, 2022, 18:25:43 <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FHandmade2023%2Fvideos%2F364305352514252%2F&show_text=false&width=317&t=0" width="317" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
|